hanjin Napisano 4 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam, mam pytanie odnośnie hamulca deore m6000. W zacisku znajduje się zawleczka, która przytrzymuje klocki hamulcowe na swoim miejscu czy przerabiał ktoś to na śrubę tak jak to jest w XT. Jak wygląda sprawa z gwintowaniem? Tzn. czy jest tam na tyle materiału żeby to przegwintować i żeby to miało ręce i nogi. Jaką średnicę śruby zastosować i jakiej długości. Z moich pomiarów wynika, że śruba powinna mieć około 30mm długości. Znalazłem coś takiego u majfrendów https://pl.aliexpress.com/item/RYZYKO-2-sztuk-rower-w-ruba-dla-Shimano-hydrauliczny-hamulec-tarczowy-pad-MTB-rower-stopu-tytanu/32838008137.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.262.fpdnc5 Oczywiście aukcja tylko dla przykładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Weź śrubę M3 a pod drugiej stronie nakrętkę. Ja mam tak śrubę aluminiową + plastikową czarną nakrętkę z nylonu czy PCV. Jak chcesz to przy okazji mogę zrobić fotkę jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 4 Lutego 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 W jakim celu chcesz to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanjin Napisano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 A gwintowałeś coś? Jak możesz to zapodaj fotki. 1 minutę temu, durnykot napisał: W jakim celu chcesz to zrobić? Tak po prostu wpadł mi taki pomysł i badam teren:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Lutego 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Możesz też szprychę (a właściwie jej część) przerobić: Funkcjonalność taka jak i śruby, koszty żadne. No chyba że o wygląd chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 4 Lutego 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 1 minutę temu, hanjin napisał: Tak po prostu wpadł mi taki pomysł i badam teren:) Miałem hamulce na zawleczkę i śrubkę i , pomijając odrobinę łatwiejszą wymianę klocków, nie zauważyłem żadnej przewagi śrubki nad zawleczką. Jeśli zacisk jest przygotowany pod śrubkę to OK, ale gwintowanie i tede stwaia pod dużym znakiem zapytania sensowność działania. Ale skoro chcesz to działaj i zdaj relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Funkcjonalność jest taka że śrubę odkręcasz i masz z głowy, zawleczkę musisz odginać itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 4 Lutego 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Faktycznie przepaść. Szczególnie przy jakże częstej wymianie klocków w rowerze. Mi jest obojętnie czy mam zawleczkę czy śrubkę- ważniejsze jest działanie samego hamulca. Ale jak kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanjin Napisano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Wiem, że w działaniu hamulca to nic nie zmienia. Po prostu widziałem taką śrubkę i zapytałem czy ktoś to przerabiał. Jeśli miałbym coś robić to na pewno musi to ładnie wyglądać. Poczekam na zdjęcie od skom25 i zobaczę jak to u niego wygląda i zadecyduję czy będę zmieniał na śrubkę czy zostanie zawleczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ja np do mycia roweru wyciągam klocki, więc dla mnie akurat jest różnica jest. Ale nie ma co bić piany, jeden lubi to a drugi tamto. Jutro popołudniu wrzucę fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanjin Napisano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Spoko, pomierzyłem i rzeczywiście można śrubę M3 włożyć z nakrętką i będzie spoko. Ja też dość często wyciągam klocki także śrubka była by wygodniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanjin Napisano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Dzisiaj zakupiłem śrubki M3 z nakrętkami samokontrującymi i założyłem. Efekt poniżej. Bez wiercenia gwintowania itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi