Bruno824 Napisano 3 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Witam. Posiadam hamulce avid bb5, wszystko fajnie wyregulowalem nic nie ocieralo o tarcze. Po przejażdżce i jakimś mocniejszym zjeździe gdzie trzeba było mocno hamować niestety klocki zaczęły ocierać o tarcze. Patrzyłem na prześwit i tarcza nie jest idealnie prosta, ma bardzo delikatne bicie. Jednak ustawiłem klocki tak, ze nie ocieralo i aby klocki mocno łapały. Po wyregulowaniu znowu jest w porządku a po konkretnym hamowaniu z powrotem wraca problem... co w takiej sytuacji zrobić? Próbować to delikatne bicie wyprostować ? Myślałem ze to niebedzie miało znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 3 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Musisz wymienić tarczę albo próbować ją wyprostować. Hamulce mechaniczne nie mają takiej samoregulacji jak hydrauliki, do tego BB5 mają tylko jeden ruchomy klocek, nawet przy prostej tarczy trudno jest je na dłużej porządnie wyregulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno824 Napisano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 W hamulcach hydraulicznych nie występuje taki problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 3 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Zdarza sie, ale dużo lepiej sobie radzą w takich przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 3 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 (edytowane) Mam BB5 na tyle i ciągle taki sam problem: w domu wyreguluję i pięknie działa. Wsiadam na rower i zaczyna ocierać. Nic z tym sensownego nie zrobisz poza delikatnym odsunięciem klocka/klocków aby klamka łapała później. Ten typ tak ma, trzeba to zaakceptować. Albo kupić BB7 Tam tego problemu nie ma. Edytowane 3 Lutego 2018 przez Pidzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno824 Napisano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 No masakra z tymi hamulcami... szału idzie dostać, pewnie niedługo to oleje i będę jezdzil z lekkim ocieraniem bo ile można to regulować... tragedia jakaś. Gdybym wiedział ze tak będzie to na pewno bym ich nie kupił, a na internecie dość spoko są opinie o bb5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 3 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Na hamulce nie narzekaj bo ludzie jeżdżą i dają radę. Zmień tarczę i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno824 Napisano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 No dobrze ale dlaczego w domu jest ok a podczas jazdy ociera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 3 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 (edytowane) Może to być spowodowane małą sprężynką, która rozpiera klocki tylko w jednym miejscu - na środku. Klocki mogą się przez to nieco zukosować, przekrzywić, luźno siedzieć i ocierać. Ale to tylko taka moja hipoteza. Edytowane 3 Lutego 2018 przez Pidzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi