Skocz do zawartości

[napęd] Konfiguracja na Mazowsze i maratony

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, nie mogę się zdecydować, jaką konfigurację napędu wybrać, więc może ktoś z Was mi pomoże...

Założeniem na ten sezon było przejście na napęd 1x11, ale jak sobie to wszystko analizuję, przekalkuluję, to chyba jednak bardziej skłaniam się ku 2x11.
Przeznaczenie napędu: płaskie Mazowsze, "bike park" z torem XC, maratony MTB, okazjonalnie wypady w konkretniejszy teren gdzieś w Polskę.
Konfiguracje, jakie biorę pod uwagę, to:

1. 1x11: blat 32t owal z kasetą SLX/XT 11-42 lub owal 34t, kaseta SLX/XT 11-46. Rama wg. producenta pomieści maksymalnie 36t przy napędzie 1x (dlatego owal 34t).
  2. 2x11: koronki 36/26, kaseta SLX/XT 11-42 lub 34/24 z kasetą SLX/XT 11-40. Kusi też 36/26 x 11-40 ze względu na fajne stopniowanie.

Jak widać kombinacji trochę jest, a można i więcej znaleźć... ;) Na pewno nie chcę kaset SRAMa. Obecnie mam PG-1130 (11-42) i nie podoba mi się jej współpraca ze zmieniarką M8000.
W sumie podoba mi się konfiguracja 36/26 x 11-40, ale czy nie będzie mi za ciężko?

• Mod Team
Napisano
1 minutę temu, TheJW napisał:

W sumie podoba mi się konfiguracja 36/26 x 11-40,

W sumie najsensowniejsza konfiguracja, nie powinno Ci brakować przełożenia na podjazdach i na prostych. Napęd 1xXX to zawsze kompromisy.

Napisano
5 minut temu, TheJW napisał:

owal 34t, kaseta SLX/XT 11-46

w twoje okolice spokojnie wystarczy. Ja ujeżdżam 34-11/42 i mieszkam na wyżynie śląskiej i nigdzie nie brakuje a mam góreczki ;-))

Z tego co pamiętam możesz po prostu założyć do twojej korby blat i potestować na tym co masz. Oczywiście jeśli kaseta przyjmie to załóż nowy łańcuch. Zębatka od banlesa (Thor).

Napisano

Tak, mam korbę Race Face z systemem Cinch, więc wymiana blatów to chwila. Tego 1x obawiam się ze względu na słabą jeszcze nogę. Chyba nie jestem na to do końca gotowy, a nienawidzę pchać roweru pod górę...

Chyba zostanę jednak przy 2x11, ale...tak jak mówisz - w połowie sezonu kupię owal 32 lub 34t żeby sprawdzić, jak będzie mi się na tym jeździło. :) Łańcuch nowy mam, ale muszę najpierw zmienić zajechane blaty i sprawdzić, czy kaseta też do wymiany od razu. Jeśli tak, to dokupię jeszcze 2 łańcuchy (KMC X11EL złoty i srebrny, mam już czarny i wymyśliłem sobie zrobienie porównania ;)).

W kwestii kaset - wszędzie pisałem "SLX/XT" bo też nie mogę się zdecydować, którą wybrać. XT jest na dwóch pająkach, lżejsza, ale i droższa o ~80zł. Obydwie mają to samo stopniowanie. Warto dopłacać do kasety, którą pewnie i tak zajadę w sezon? :D

Napisano
Teraz, TheJW napisał:

W kwestii kaset - wszędzie pisałem "SLX/XT" bo też nie mogę się zdecydować, którą wybrać. XT jest na dwóch pająkach, lżejsza, ale i droższa o ~80zł. Obydwie mają to samo stopniowanie. Warto dopłacać do kasety, którą pewnie i tak zajadę w sezon? :D

Główna różnica to ten drugi alu pająk co teoretycznie ma zapobiegać wrzynaniu się w alu bębenek ale więcej się o tym mówi niz stanowi rzeczywisty problem , bierz SLX nie ma co przepłacać.

Napisano
Teraz, erzurum napisał:

choć 36x11 z górki może brakować

Do tej pory musiałem dawać radę na 34x11. I tak w promieniu 30km nie znalazłem górki pozwalającej się rozpędzić do prędkości większej niż ~57km/h (i jeszcze nadążałem z kręceniem!).

Teraz, gtb napisał:

Główna różnica to ten drugi alu pająk co teoretycznie ma zapobiegać wrzynaniu się w alu bębenek ale więcej się o tym mówi niz stanowi rzeczywisty problem , bierz SLX nie ma co przepłacać.

Tak też zrobię. Chyba, że trafię gdzieś jakąś mega promocję na XT.

Zatem 36/26 x 11-40.
Pół godziny i po sprawie! Dzięki! :)

Napisano
4 minuty temu, TheJW napisał:

Tego 1x obawiam się ze względu na słabą jeszcze nogę. Chyba nie jestem na to do końca gotowy, a nienawidzę pchać roweru pod górę...

.....użyłeś kiedyś młynka w twojej okolicy???  Kup najtańszą zębatkę NW pod 4 śruby (około 100 zł+łańcuch około 100) i się przekonasz sam trenując na tym w okresie wiosennym. Zawsze możesz wrócić do 2x11 (nie pozbywaj się gratów-manetki,przerzutki przód). Nie kusi cię spróbować???? W twoje okolice to fajny napęd. Lekki, prosty i niezawodny. Ja też miałem dylematy ale stwierdziłem że jak nie spróbuje to się nie dowiem i tak już zostało. Nie powiem że inspiracją były napędy zawodników i strach przed nieznanym. Jakoś poszło i jazda stała się o wiele przyjemniejsza. 

Jeśli nie jesteś pewny pozostań przy tym co masz.

Napisano

Mam parę podjazdów, gdzie młynek ratuje dupsko przed pchaniem. I głównie dlatego boję się tego 1x11. Ale spróbuję na pewno, bo kusi mimo wszystko!

Napisano

W sumie to potwierdzę, co zostało napisane wyżej ;) 

Też mam 36x26 / 11-40. Praktycznie nie zdarza się aby gdzieś brakowało. Dosłownie kilka razy na hardkorowych podjazdach na 3,4 etapie Trophy. Ale to margines. Stopniowanie jest super.

Oryginalnie miałem kasetę XT w moim Canyonie. Po zużyciu kupiłem SLX i potem znowu SLX. 

Napisano

Fanatykiem Shimano nie jestem, więc się nie zamykam na możliwości. Jak zmieniałem kasetę za pierwszym razem to myślałem nad Sunrace. Nie pamiętam dlaczego ale zrezygnowałem ;) 

Tych wynalazków z Ali nie wykluczam. Jednak najpierw musiałbym poczytać kogoś kto to testował, porównywał ze sprawdzonym szpejem.

Napisano

No właśnie mam tak samo, he he :) Przydałby się ktoś kto spróbował, nieważne czy 9 s 10 s czy 11 s -  ciekawy jestem różnic w trwałości, przebiegów.

Napisano

Kupione zębatki Race Face 36/26. Niestety pająk jest od Boosta, więc muszę przekręcić koronki do starego - blat jest teraz za bardzo wysunięty do zewnątrz, fatalna linia łańcucha.

Zamówiłem też kasetę 11-40. Jednak XT, różnica była 51 zł (SLX - 218, XT - 269), więc się skusiłem. +10 do lansu. :D

Kiedy poskładam wszystko do kupy, to dam znać jak wrażenia. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...