Skocz do zawartości

[Chwyty rowerowe] Gripy

Thomass13

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos uzywa takich chwytów mam zwykłem gumowe i czy nie lepsze takie rozwiazanie http://allegro.pl/chwyty-gripy-merida-gp-md014-przykrecane-z-rogami-i7037129569.html 

Przy ewentualnym demontazu rece bola od tych gumowych troche zajmuje ich ściagniecie czy załozenie. W rowerze górskim by były uzywane.

Strzykawka i igła za 1 pln  kupujesz, napełniasz wodą, wstrzykujesz trochę pod chwyt, przebijając go igłą i schodzą bez problemu. Zakładasz podobnie - trochę wody do środka i wchodzą szybko. Takich jak dałeś w linku nie używałem, ale wyglądają na wygodne. 

Ja polecam Ergony, GP1, GP2 czy inne... Zrobiłem na nich 4tys km, uzywane prawie codziennie i sa jak nowe. Zero problemow z zakladaniem, zdejmwoaniem, obkręcaniem... super .

Ergony są dobre, ale to zupełnie inny poziom cenowy. Mnie w nich najbardziej przekonuje jakość całej tej gumy czy tego inszego czegoś z czego są zrobione :)

Chodzi o to, że różne chwyty jakie miałem po pewnym czasie zwłaszcza w gorące dni zaczyna w dotyku przypominać plastelinę...brrr...nie znoszę tego. Ergony póki co dają radę, a korkowe to już zupełnie pierwsza liga.

Teraz, lewocz napisał:

Ergony są dobre, ale to zupełnie inny poziom cenowy.

Zgoda, ale ... wydaje mi sie, że są na tyle trwałe, że przeżyja ze 2 jak nie 3 pary tanszych :P i sumarczynie mogą być tańsze.  Miałem juz gripy ergo od KTMa czy BTwina (za cos kolo 50pln). Wszystko albo sie krecilo na kierze albo sie rwało od opierania roweru o sciane a w upały było miekkie jak pisałeś... a tu... Luzik.

. Przecież to wszystko jest typowa chińszczyzna tylko z innymi kolorami. Sądzisz, że ktoś napisze, że te pierwsze są kijowe, drugie super, a trzecie to paść? 

Chwyty generalnie wyglądają podobnie, mogą się różnić trochę kształtem rozmiarami itp, ale tak naprawdę to największa różnica jest w materiale. 

Gripy siodlo i pedalunek ...to punkty styku...kluczowe. ..ja zawsze sprzedajac  rower zakladam na niego te klamoty ktorych nie lubie... gripy mozesz kupic drogie pozniej zawsze mozesz  je przelozyc w inny rower...tu jak raz problemu z pasowaniem nie bedzie....wylaczajac przeszczepy miedzy mtb i szosopodobnymi ;-)

A czy warto.. pytaj szukaj kogos kto mial...od tanszych chinoli to i rece moga smierdziec ...mialem kiedys taki przypadek.

Wszystko zależy do jakiej jazdy będziesz ich używał?Jak do lasu to takie ergonomiczne dają mniejsze trzymanie i lepsze były by okrągłe ale na dłuższe trasy mogą się sprawdzić .Jak używasz rękawiczek to jakość gumy ma drugorzędne znaczenie jeśli nie to zainwestuj w lepsze np.ergony ,ritcheje,dartmoory etc. byle były blokowane śrubą najlepiej dwoma cena nie bierze się znikąd i jest powiązana z jakością 

Sugeruję dowolne ergonomiczne (czyli takie z wypłaszczoną wypustką zwiększającą powierzchnię podparcia - sorry za masło maślane :) ) "po taniości" , byle skręcane , najlepiej dwoma śrubami, ale niekoniecznie z minirogami + rękawiczki  z wkładką , nawet z Lidla ...   Jak ci taki zestaw podpasuje to dobrze, jak nie to niewiele stracisz :)

Przerabiałem różnej maści gripy. Z rogami i bez. Tanie, chińskie takie jak podane w linku z Allegro to sobie odpuść. Warto zainwestować w coś na dłużej. 

Po licznych próbach pozostałem w rowerze na wycieczki rodzinne z Ergonami GP2, a w Soilu GE1. Zwlaszcza te drugie polecam. Nie są to typowe ergonomiczne chwyty, mają przekrój prawie okrągły, jednak komfort trzymania jest nie do porównania ze "zwykłymi". Co prawda nie mają mini rogów, ale w ścieżkowcu akurat nie jest to potrzebne.

Proponuję przed zakupem udać się do sklepu i pomacać kilka odmian gripów. Być może, wybierzesz jeszcze inne.

Mam Ergony GP2 i z zalet na pewno są wygodne, a guma jest ok. Ale wady też są, co jakiś czas muszę je dokręcać, bo nie trzymają się tak dobrze jak powinny. Osobiście wolałbym też znacznie większe rogi, jak to drzewiej bywało. Na dalsze trasy było to o wiele wygodniejsze. Ten mały kikucik pozwala wprawdzie na chwilową zmianę uchwytu, ale to za mało. Powinno być na całą dłoń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...