Tomasz1983 Napisano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witam wszystkich ,Mam zamiar kupić rower Kellys Gate 90 i mam problem wzrost 182cm a przekrok 91cm i nie wiem jaką rame wybrać M czy L ,czy w M nie bedzie za mało sztycy do długości nogi jazda raczej spokojna. Bardzo proszę o pomoc. wymiary ramy poniżej : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syrobb Napisano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Pomimo tego, że masz długą nogę, zdecydowanie rozmiar M - tym bardziej jak piszesz, że jazda raczej spokojna. Dość duże wychodzą kellysowi te ramy. Nie powinno Ci sztycy zabraknąć. L to już by była przesada - za długo i za wysoko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrink Napisano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Odnoszę wrażenie, że w temacie rozmiarów ram z roku na rok jest coraz większy bajzel. A to dlatego, że można przeczytać o nietypowych rozmiarach ram Krossa, Kellysa itd. Jeżdżę Gate 10 rocznik 2015 w rozmiarze L. O ile wzrok mam dobry, to ze zdjęć wynika, że wszystkie "G" mają tę samą ramę. Mam 181 cm wzrostu i 86 cm przekroku. Jest idealnie. Wniosek taki, że bez przymiarki się nie obejdzie. Choćby do innego modelu Gate, byleby rozmiar sprawdzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syrobb Napisano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 czemu bajzel? Ramy się różnią. Różnice w rozmiarze M pomiędzy niektórymi producentami są ogromne. Choćby canyon vs kellys. To jest fakt. Przymiarka zawsze pomoże (w dobrym sklepie z uczciwym sprzedawcą), to truzim. Pytanie Autora jak najbardziej zrozumiałe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1983 Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Witam właśnie przymierzyłem rozmiar M Gate 30 ta sama rama ,w jednym ze sklepów ,i nie wiem dalej co mam zrobić rama wydaje sie troszkę za mała to samo twierdził sprzedawca ,sztyca wysunięta prawie do końca przedziałki,siodełko musiało być dużo wyżej kierownicy ,jakoś nie komfortowo siedziało sie. Najgorsze ze nigdzie w pobliżu nie mają L, przekrok raczej przy L by mi nie przeszkadzał bo w M miałem ok 15cm luzu miedzy ramą. Do tej pory jezdziłem na kellys salamander 2009r Rama 21,5 poniżej geometria : Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Tomasz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrink Napisano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 1 godzinę temu, syrobb napisał: Ramy się różnią. Różnice w rozmiarze M pomiędzy niektórymi producentami są ogromne. I to jest właśnie bajzel. Jeśli noszę obuwie rozmiar 43, to liczę na to, że pasujące mi buty różnych producentów będą miały właśnie ten numer. Ale dobór rozmiaru ramy to zawsze problem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1983 Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Widzę że ten rower na którym jezdzisz Kellys Gate 10 ma prawie taką samą rame i geometrię a ja mam jeszcze dłuższe nogi wiec L powinna być ok. a ile masz zapasu miedzy ramą a kroczem ja staniesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrink Napisano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 W sumie to luzu jest niewiele, cztery palce na wcisk. Na szczęście nigdy nie musiałem go gwałtownie / boleśnie wybierać w trakcie jazdy. Mostek mam na minus, obniżony o centymetr na podkładkach. Jadąc po płaskim oś przedniego koła i kierownicy dokładnie zgrywają się z linią wzroku. W takim ustawieniu plecy mam dość mocno rozciągnięte. Ja tak lubię. Podejrzewam, że ktoś o podobnym wzroście, ale lubiący bardziej relaksacyjną, trekingową pozycję, mógłby określić rower jako niewygodny i ogólnie za duży. Dlatego tak ważne jest przymierzenie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Lka jest długa. Przy wymiarach 192/92 mam L w modelu 50 z 2015. Sztyca 400 ma zapasu 3 cm do ogranicznika. Założyłem krótszy o 10 mostek i dopiero zrobiło się fajnie. Wg mnie przy M zabraknie Ci sztycy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syrobb Napisano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Shrink napisał: I to jest właśnie bajzel. Jeśli noszę obuwie rozmiar 43, to liczę na to, że pasujące mi buty różnych producentów będą miały właśnie ten numer. Ale dobór rozmiaru ramy to zawsze problem no, to teraz kumam o co Ci chodzi, choć nie uważam to za bajzel @Tomasz1983 Na Twoim aktualnym rowerze masz sportową, wyciągniętą pozycję? Bo L jest naprawdę długi i nie każdemu może to odpowiadać, o czym wspomniał Shrink. W zdecydowanej większości przypadków (Trek, Spec, Canyon, Kross, Merida, Scott) byłbyś idealnie pod rozmiar L. W przypadku tego Kellysa moim zdaniem rozmiar M. Pamiętając o tym, że napisałeś o jeździe raczej spokojnej. Przymierz się i porównaj z innymi rowerami. Tak będzie najbezpieczniej. edit. Teraz dopiero widzę posta, że się przymierzałeś. Fakt, że masz nogę jakbyś był 10 cm wyższy. Siodło powyżej kierownicy to nic złego, no ale jeśli nie czułeś się komfortowo to olej. Dalej jednak uważam, że L będzie za długa. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez syrobb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1983 Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Dziekuję wszystkim za odpowiedzi ,chyba faktycznie spróbuję podjechać do sklepu i przymierzyć inne marki rowerów jak wspomniał Syrobb. kwota jaką dysponuje to 6tys.wiec myślę że będzie w czym wybrać Może faktycznie ten Kellys nie jest dla mnie. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Tomasz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1983 Napisano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Witam ponownie po przemyśleniach postanowiłem trochę dołożyć i kupić GRAND CANYON AL SLX 9.0 w rozmiarze L. Co o nim myślicie? https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-9-0.html Edytowane 1 Lutego 2018 przez Tomasz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Maszyna super, ale ten "zielony" kolor... Jakby kobyle z zada wyleciała ta rama. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1983 Napisano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Czarny też jest dostępny , fakt zielony masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Ano dostępny. Tylko musisz doliczyć jeszcze 200 zł z małym hakiem - koszty wysyłki. Ale za to masz w zestawie pompkę do widelca i inne pierdoły. Ogólnie sprzęt porządny. Napęd full XT, hamulce SLX, obręcze 25mm - możesz poszaleć z oponami. Jedynie amortyzator to dla mnie trochę niewiadoma, ale zły na pewno nie jest. Nie wiem, co Canyonowi odbiło w przypadku tych "zielonych" ram...zwykle mieli super malowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syrobb Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) wow. gratulacje! Bardzo szanuje wybór bo sam na takim jeżdżę ten zielony najgorszy nie jest. Pozytyw taki, że canyony na żywo prezentują się zawsze lepiej niż na zdjęciach. Co do roweru. Bardzo fajna geometria, nowoczesna. Rama nie jest długa, nie ma tu bardzo sportowej/pochylonej pozycji. Jeśli będzie Ci to przeszkadzało, zdejmij podkładki i obróć mostek. Ja tak zrobiłem i czuje się lepiej na rowerze. Lepsza też stabilność przedniego koła na stromych podjazdach. Co jest najfajniejsze w tym rowerze, że nie trzeba nic w nim zmieniać. Konfiguracja jest optymalna. Jeszcze taka dygresja odnośnie ceny. Urosła Kupowałem w 2016 odpowiednik tego modelu za 6500. Jeszcze trafiłem na promocje, że nie płaciłem za przesyłkę. W moim mam Rebę, hamulce SLX M675, koła X1900 od DT i opony Continentala zamiast Foxa, SLX M7000 i kół Mavica z Schwalbe. Jak działa Fox nie wiem (na Rebę nie narzekam), ale fajnie, że nowy ma już szersze obręcze. Pochwal się fotami jak już przyjdzie Edytowane 1 Lutego 2018 przez syrobb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1983 Napisano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 No to faktycznie cena urosła ,ale myślę że warto bo sprzęt wygląda na porządny . Mam nadzieję że będę zadowolony. Pozdrawiam wszystkich ,dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1983 Napisano 13 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 (edytowane) Witam ponownie kupiłem rower tylko że nie GRAND CANYON AL SLX 9.0 niestety okazało sie po przymiarce u kolegi że sztycy brakuje musiała by być wyciagnieta lekko poza ogranicznik max ,jeszcze raz zmierzyliśmy nogę w przekroku i wyszło 93cm na boso wiec L rama za krótka sztyca no i znów budżet urósł ,i jest kellys slage 70 karbon osprzęt full xt łącznie z hamulcami xt ,amortyzator fox ,rama L ,koła mavic xa link:https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c564/slage-70-p53464 Pasuje idealnie ,ewentualnie założę krótszy mostek o 1cm. obiecane fotki Edytowane 13 Lutego 2018 przez Tomasz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Oooo, też super kolor! Nawet nie wiedziałem, że Kellys ma takie malowania. Fajna maszynka! Jak wagowo to wygląda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1983 Napisano 13 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 kolor też mi się podoba,na żywo jeszcze lepiej Waga równe 11kg ważyłem razem z platformami ,platformy dość cieżkie 492g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 I bardzo fajnie Że nie tylko Gate, Gate, Gate... Bo robią też i inne dobre serie. Kolor super. Zwraca uwagę. Taki opalizujący niebieski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syrobb Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 fajnie wygląda, graty. Po raz kolejny nie mogę uwierzyć, że producenci do rowerów za 10k wrzucają podstawowe opony Schwalbe. Nawet topowy Slage za 20k ma opony z serii Performance. Szok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Bardzo fajny kolor, podoba mi się. @syrobb W canyonie za 4700 miałem conti race sport 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syrobb Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 @Simple otóż to. generalnie firmy wysyłkowe nie tną tak na oponach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 17 Lutego 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Jak kupujesz droższy rower, to przecież możesz się dogadać w sprawie opon, nie Ja na pewno bym im tych Performance nie podarował - tzn. nie przyjął bez walki o lepszą wersję lub żądania kolejnej obniżki ceny Zwłaszcza można obawiać się o tylną - przy niższych ciśnieniach jest większe ryzyko pęknięcia ścianki opony, która - jakby to powiedzieć - jest dość szmatława...Shrink Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić Ciebie na takiej kobyle, ale grunt, że Ty nie masz z tym problemu ( napisał użytkownik ramy 44 na średnim kole - 180/84 cm, więc zapewne z Twojej strony może paść : " i vice versa - komunijny rower " itp. ). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi