Skocz do zawartości

[koło tylne] Koło MTB 26" przerobione pod szosie 28"

Mwawe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Część.

Czy da się i ewentualnie jak przerobić koło MTB 26" w standardzie 135mm na koło w standardzie szosowym 130mm?

Czy wystarczy wymiana samej osi w pieście? Czy trzeba coś więcej kombinować?

Pozdrawiam

Michał

Napisano
3 minuty temu, MikeSkywalker napisał:

Wystarczy wymienić piastę, chyba że chcesz budować koło szosowe z 32/36szprychami, bo podejrzewam że skoro to piasta do MTB to tyle posiada. 

Chce przystosowac koło 26" do szosowki pod trenazer.

Mam 3 rowery i każdy z nich inne kola najczęściej używam koło 26 i chciałem przerobic koło mtb do szosowki tak żeby pasowało do tremazera w tych dwóch rowerach bez konieczności kazdorazowego rozkrecania trenazera.

Napisano

Wrzuć fote piasty ... może jest opcja na "odchudzenie" kontry lub wyrzucenie podkładek ...
Z drugiej strony jak rama na trenażerze masz stalową to rozszerzenie pod 135 mm nie powinno jej zaszkodzić.  

Pozdro

Napisano

Szybki rzut oka na dokumentację Shimano ... i kiepsko to widzę.
Jedyne co pozostaje to kombinacja z inną osią pod te 130 mm i odchudzona prawą kontrą.
Jednak wtedy bez korekty obręcz przesunie się o te 5 mm w prawo i może z kolei zabraknąć miejsca na oponę.
Od strony bębenka raczej nic nie pokombinujesz.
Nie dość że nie ma czym to jeszcze przesuniecie może spowodować konflikt kasety z ramą .

Pozdrawiam 

Napisano

W sumie to o przesunięcie bym się nie martwił... Podkładkę od strony tarczy można by zdjąć, ewentualnie zamienić na coś cienszego, tam i tak tarczy nie ma. A o oponę to jestem spokojny bo miejsca duuużo.

Ewentualnie przyjrze się jeszcze konwersji w drugą stronę. Ze 130 na 135...

Może co będzie z tego :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...