Skocz do zawartości

[Rama Geo] Główka ramy a możliwości podjeżdżania

macia22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Chciałem usłyszeć Wasze zdanie i opinie jak bezpośrednio ma się kąt główki ramy do możliwości podjazdu i zjazdu. Czy to jest tylko prosta zależność, że im główka ma większy kąt to zwiększają się możliwości podjeżdżania na niekorzyść zjazdu i odwrotnie? Jeśli tak, to jaki Waszym zdaniem jest złoty środek w rowerze HT?

Maciek

Napisano

Odnośnie geometrii się nie wypowiem bo ekspertem nie jestem, ale pamiętaj jak duże znaczenie ma mostek.

O ile czytając artykuły jak to 1 stopień jest wyczuwalny podczas jazdy rowerem można przyjąć z lekkim uśmieszkiem, o tyle długość mostka i to jak realnie wpływa na jazdę możesz wypróbować sam.

Druga sprawa to sama praca amortyzatora, z tego co pamiętam to przyjmuje się że 2cm skoku to około 1 stopień główki w stosunku do ziemi. Także nawet podczas jazdy po niezbyt wymagającym terenie ta wartość jest cały czas "dynamiczna".

Także dobrze jest zorientować się w temacie tak jak piszesz, ale przy wyborze ramy/ roweru nie upierałbym się że 69' jest lepsze od 70' mimo innych zalet danego modelu.

Napisano

Wg mnie to podjazdy/zjazdy to trochę falszywa alternatywa. Na zjazdach owszem różnicę czuć mocno natomiast na podjazdach nie czuć lub różnica jest niewielka. Natomiast możliwość skręcania - tu różnice są spore. Przy niewielkiej prędkości odczuwalne najbardziej. 

Napisano

Geometria roweru to zespół rożnych wartości ...
To co napisałeś, to w zasadzie prawda ale w sytuacji gdy porównujesz ramy, które rożnią się tylko katem główki ramy :).

Możesz mieć w rowerze stromy kąt główki sugerujący ze rower dobrze będzie szedł pod górę ... ale jednocześnie możesz mieć taki kąt podsiodłówki i tak krótki ogon że podjeżdżanie mimo wszystko nie będzie jego dobrą stroną.

Pozdrawiam 

Napisano

Generalnie zauważam dziurę w wyborze rowerów(oczywiście HT), jest całe morze bajków typowo sciganckich o kącie 69.5 /70 a później dziura i sporo rowerów enduro o kącie ok. 66. Taki przykład np. dartmoor Primal pro 29, fajny rower, ale kąt 66 mocno mnie zastanawia czy ten rower będzie się dobrze wspinał. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...