Sting10 Napisano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Aktualnie jestem posiadaczem ścigacza o konkretnym modelu Romet Rambler 2.0 HT. Po prawie pięciu latach fabryczna tylna przerzutka Shimano TZ-50 (7rz.) odmówiła posługi (pęknięta sprężyna nie naciąga ramienia). W zeszłym miesiącu pękła tylna ośka, ale ten problem już zażegnałem. Do tego mam wyciągnięty łańcuch Taya 600 b/b. Na chwilę obecną widzę takie opcje: 1)Wersja budżetowa Shimano ACERA RD-M360 SHIMANO CN-HG71 2)Wersja bardzo budżetowa Shimano Tourney RD-TY300D SHIMANO CN-HG40 Która wersja będzie lepszym wyborem? albo co innego zaproponujecie? Aktualnie mam korbę Shimano FC-TY301 oraz wolnobieg SHIMANO TZ21 (7rz.). Na tej podstawie można stwierdzić, że preferowana raczej "jazda na zarzyn". Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Sting10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Przerzutka Acera z łańcuchem kmc X8.93.Wolnobieg da radę przyjąć nowy łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sting10 Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Tak, wolnobieg jeszcze nie ma zębów rekina. A łańcuch na pewno będzie dobrze pracował na 7 rzędach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 KMC tak jak HG71 jest przeznaczony do 6/7/8 rz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sting10 Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Ok, w takim razie chyba udało się podjąć odpowiedni wybór. W razie czego z zakupem poczekam do niedzielnego wieczora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sting10 Napisano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Jeślibym zakupiłbym łańcuch KMC X9.73 (9 rzędowy, węższy), czy bym odczuł to na napędzie 7 rzędowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 W temacie o kompatybilności napędów jest informacja że łańcuch 9s bez problemów działa z napędem 8s,a więc też z napędem 7s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Lepiej założyć łańcuch 6/7/8s ze względu na przednią przerzutkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sting10 Napisano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Po przejechaniu ~300Km, na osprzęcie: Shimano ACERA RD-M360 (7/8) KMC X9.73 (9) Shimano FC-TY301 SHIMANO TZ21(7) Wszystko współpracuje jak należy i to po pierwszej regulacji, jedynie nasmarowałem łańcuch ROHLOFF'em dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi