Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

..jeszcze dorzucę za embt , test nowego Jam2 z silnikiem bosh i baterią 625wh! Pierwsze pytanie jakie sam sobie zadałem ,to..ale o co chodzi?! Niby zmiany na lepsze a wychodzi „kręcenie się w kółko” , chociażby krótsza linia łańcucha od wersji (2019) na której jeżdzę a oferta jest z kołem 29 , plus wihajster do zmiany koła na obręczy 27,5 ...po co to wszystko to za cholerę nie wiem , enduro czy dupowóz?  Silnik bosh ,bez osłony od spodu bo ma żebrowanie z magnezu coby się schłodzić i przy okazji wypalić w kamień..super . Koła  jak do trail (przynajmniej w prezentowanym modelu) , lepiej byłoby (trochę drożej) użyć obręczy 27,5 z offsetem 40 i opona 2,8 na mleku , toczenie bez zmian a rower pójdzie jak buldożer i to wszystko waży 3,5 kg więcej . Warto przeczytać opinie pod artykułem  ..

https://www.emtb-news.de/news/focus-jam2-neuvorstellung-test/

Napisano

..wystarczy pogrzebać i masz..najlepsze ebike na 2020 według anglikanów, trudno ich posądzić  o lokowanie produktu. Jest też Focus , Sam2 vel Jam2 i ciekawostka.. na ten rok wybrali model (2019) z ramą i silnikiem shimano steps 8000 , kto by  pomyślał.. pojawiają się internetowe plotki ,że następca steps 8000 czyli 9000 , będzie  miał identyczny montaż do ramy .

https://www.mbr.co.uk/buyers_guide/best-electric-mountain-bikes-348254

Napisano

Zapewnienia o ofercie serwisowania rowerów przez http://tatrabikes.pl , rozmijają się z rzeczywistością.. odwlekanie , brak konkretów itd . Jeśli komuś padnie coś poważnego w rowerze a nie będzie miał ze sobą narzędzi,  to w Zako może mieć problem.  

Napisano

I to jest ciekawy odcinek, legenda ..sam Rob Warner, punk style! 

Napisano

Już jest , nowy Spectral-on z zintegrowaną baterią w ramie . Co ważne..dalej z silnikiem Shimano! 

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 12.01.2020 o 15:28, Kuli napisał:

Jeśli chodzi o STunlocker to chciałem przetestować zmiane marketu na US (32kmh max), kupiłem apke za te 7,50 wchodzę i lipa nie ma opcji żadnych. Developer odpisał mi że jeszcze trzeba sobie u niego wykupić licencje premium żeby się pojawiły, zrobiłem refund bo to trochę jaja.

Dodatkowo jest parę opinii w necie że ta apka usmażyła silnik więc w sumie lepiej tego nie tykać. 

Mam Stunlockera  - działa ok. Na emtbforum bodajże opisywał  ktoś ,że silnik mu się spalił ale sam się o to prosił bo zwiększył jego moc ponad standardowe 500W , więc nic dziwnego..."Amerykańskie" ustawienie (32km/h)  spokojnie wystarcza do szaleństw po lesie , dodatkowo aktualna prędkość i przejechany dystans są pokazywane tak jak być powinno. Działa również z najnowszą wersją softu. Moim zdaniem to jest najlepsza  i najtańsza opcja na lekki "tunning roweru". Trzeba tylko robić wszystko z głową.

Kemusi:  Właśnie testowałem Speca Turbo Levo 2020 z baterią 700Wh. No i jakby to powiedzieć jest problem.. :(  Powiem tylko tyle ,że jakbym miał chwilową nadpłynność to szybciutko pozbyłbym się Focusa , bardzo szybciutko...

Napisano

@Ogniomistrz ciekawe, ciekawe...widać , że wolisz trail i sporą baterię a spec levo na szybkie ścieżki ,jak znalazł ! 
Ja swojego nie zamienię bo jest dokładnie pod to co chce , czyli raczej trudne szlaki z błotem i luźnym kamieniem gdzie koło  27 zachowuje się idealnie i nie na miejsca na 29 . Do tego zmieniłem cały kokpit z komfortowego na mniej komfortowy ale lepszy na podjazdach i nowe hamulce. Sporo się zmieniło do wersji fabrycznej.. Oczywiście , kupilem T.E.C ale to w połączeniu z kołem 29 z przodu czyli mullet srulet ;) raczej na specjalne okazje . Wolałbym mieć dwa rowery bez kombinowania a z oferty spec , najbardziej mnie się podoba Kenevo

Napisano

Spec był lepszy w każdych warunkach ( poza luźnymi kamieniami - bo tego nie sprawdzałem), na podjazdach też, a zjazdy to już przepaść była..No i tak jak chwaliłem swego czasu 27,5+ w elektryku tak teraz już nie jestem taki pewny czy aby 29 lepsze nie jest. Spec miał koła 29/2,6 i szedł jak burza.. W zeszłym roku sporo jeździłem w ŚLR  czyli pasma Świętokrzyskie a tam często błoto po przysłowiowy pas (zwłaszcza po deszczach) i powiem ci ,że moje 27,5+ się zaklejały i tańczyły a zawodnicy na cieńszych oponach śmigali bezstresowo ( no powiedzmy prawie.). Sądzę ,że plusy na piach dobre są,  a na błoto  to raczej coś węższego. 

Napisano

Co do błota to węższe opony lepiej sobie radzą szczególnie dedykowane na błoto.. rower na kołach 29 daje większe poczucie stabilności i lepiej wybiera nierówności kosztem jazdy w warunkach technicznych , dlatego nie założę na tył koła 29 . Na przód mam i do tego z oponą 25 .. Spec ma świetną ramę do szybkiej jazdy , też mi sie podoba i pisałem powyżej który najbardziej ;) . Z kołami i oponami to zawsze zabawa , u mnie jeden zestaw to 2x27,5X2,8 a drugi 29X2,5 27,5x2,6 

W takiej sytuacji , trzymam kciuki i składaj kasę na levo ! Pozdro

Napisano

Kamusi  - z tego co piszą o Kenovo to  rower  na ekstremalne trasy i to bardziej zjazdowe ekstremalne więc raczej nie dla mnie bo tu gdzie mieszkam płasko jest :( . Na szybkie techniczne traile lepszy ponoć  Levo. I to mogę potwierdzić . Niezależnie od wszystkiego na razie zostaję przy Focusie - jakaś zmiana może w przyszłym roku . Ale jeszcze w tym sezonie sprawdzę na przód 29. Jaki konkretny typ kupiłeś?

Napisano

Takie: Race Face AR 29, 30mm 15x110 , niedrogo a całkiem dobrze, solidna obręcz i porządna piasta novatec
image.thumb.jpeg.79dfe4132ab5c9294fbbb734c535702b.jpegwczesniej sprawdź czy Tw przedni amortyzator zmieści obręcz 29 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Miałem dokleić do zdjęcia 

zgadzam się , że to jedna z bardziej udanych ram na rynku i do tego piękna .. no i ta waga , 20 kg z malutkim ogonkiem, tutaj można pokręcić rowerem. W błocie tez sobie radzi 

2DBA57F8-7644-4733-B708-8BBE91C8B90F.jpeg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...