hulk14 Napisano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Jeden z forumowiczów ostatnio zalinkował: https://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXLDNRIVHRD/planet-x-london-road-sram-rival-11-hydraulic-disc-road-bike Co o nim sądzicie? Miał ktoś możliwość jeżdżenia na nim? Posiada Waszym zdaniem jakieś większe wady w stosunku do potencjalnej konkurencji (zbliżona bądź nieco wyższa cena)? O alternatywę ciężko, szczególnie w Polsce. Największe minusy które w tej chwili widzę, to brak możliwość przejechania się nim w Polsce oraz koszty wysyłki. Ze względu na wymogi ciężko mi znaleźć odpowiedni rower: - powinien posiadać otwory na bagażnik (wyprawy rowerowe/dojazdy do pracy z sakwą) - posiadanie hamulców hydraulicznych - niechęć do wydania ok 8k na stalowego Rondo Ruut czy na aluminiowe odpowiedniki fuji, treka itd. Większość dostępnych w Polsce graveli odpada z w/w powodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 ...tylko ten rower to nie typowy gravel. To wygodna szosa i jako taka sprawdzi się świetnie. Ciut drożej ale gravel https://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXFMAPEX1/planet-x-full-monty-sram-apex-1-hydraulic-disc-gravel-bike Tu masz coś pośrodku: https://velo.pl/rowery/przelajowe/accent/cx-one-pro-disc-2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 No niby tak oficjalnie jest prezentowana - jako szosa, ale właśnie taka uniwersalna: wchodzą relatywnie szerokie opony, są zaczepy pod błotniki i bagażnik. Nie do końca się orientowałem jak z geometrią ramy jest. EDIT: Widzę teraz, że geometria jest inna. Ten co wysłałeś ma stety/niestety tylko napęd jednorzędowy z przodu, ja tak do końca nie jestem przekonany do niego. Mam obawy, że będzie mi brakować biegów. Na obecnym crossie zdarza mi się jeździć na 50x11, a w tym max to 42x11. Zostaje jeszcze 300 funtów droższa wersja: https://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXFMR8000/planet-x-full-monty-shimano-ultegra-r8000-disc-gravel-bike Ale nie jestem przekonany by tyle, nieco w ciemno, wydawać na rower EDIT2: zauważyłem też, że ma tarczówki, ale nie hydrauliczne. EDIT3: CX One pro niestety nie ma otworów na bagażnik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Długo czaiłem się na ten model (LR) aż wyprzedali wszystkie czarne ramy w moim rozmiarze ;). Teraz podnieśli cenę wszystkich wersji do 999£, choć za te pieniądze to i tak chyba jedyny sprzęt z 2x11 i pełną hydrauliką. W ostateczności wybrałem inny model bo trafiła się promocja. Znajomy ma sam frameset od londona i jest bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 25 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 9 godzin temu, woojj napisał: ...tylko ten rower to nie typowy gravel. woojj, z całym szacunkiem ale nie klep głupot. Wiesz jaka jest różnica między LR a FM? Już spieszę z odpowiedzią. Malowanie... FM to kolejna partia LR, ale przemalowana i z lepszym QA check. Niestety PX nie dopilnowało ram LR i miały problemy z pękajacymi i zowalizowanymi podsiodłówkami. Polecam poszukać temat na ten nomen-omen temat na STW. Chłopaki zaklinają się, że teraz już wszystko groibucy, a ponieważ na Forum STW nie widać nawracającego tematu o problemach tuszę, ze tym razem zapłacili jak trzeba za kontrolę jakości. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 10 godzin temu, IvanMTB napisał: woojj, z całym szacunkiem ale nie klep głupot. Wiesz jaka jest różnica między LR a FM? Już spieszę z odpowiedzią. Malowanie... też tak myślałem na początku....ale rzut oka na haki ramy i w tabelki (rozmiar M) są różnice..... na ile jest to realne nie wiem. Ale z tabelek wychodzi że się różnią. Monty wywodzi się bezpośrednio pd Londona ale ma więcej miejsca na opony i można złożyć większe tarcze te MTBczne (160)- tak z opisu można wyczytać. Ale ty znasz brytolskie realia i masz to na codzień.......ja mogę tylko poteoretyzować opierając się na suchym opisie ze strony ;-(( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Orajt... Faktycznie, jeśli paczać tabelkowo to nie do kuńca to samo. Zwracam honor do kieszeni zatem... Co do pojemności tylnego widelca to LR ma 37 lub 40c, w zależności gdzie przeczytać. FM, 40c. Co zasie tyczy tarczy to i w LR i w FM wsadzają tam stock'owo 160-tki... Enyłej... Obie sztuki aktualnie, po wyeliminowaniu wadliwej partii LR warto zanabyć, gdyz mają bardzo dobry stosunek ceny do jakości i ilości oferowanego "rowera" Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.