Skocz do zawartości

[gravel] Planet x London Road - prośba o opinie

hulk14

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden z forumowiczów ostatnio zalinkował:

https://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXLDNRIVHRD/planet-x-london-road-sram-rival-11-hydraulic-disc-road-bike

Co o nim sądzicie? Miał ktoś możliwość jeżdżenia na nim? Posiada Waszym zdaniem jakieś większe wady w stosunku do potencjalnej konkurencji (zbliżona bądź nieco wyższa cena)? O alternatywę ciężko, szczególnie w Polsce. Największe minusy które w tej chwili widzę, to brak możliwość przejechania się nim w Polsce oraz koszty wysyłki.

Ze względu na wymogi ciężko mi znaleźć odpowiedni rower:

-  powinien posiadać otwory na bagażnik (wyprawy rowerowe/dojazdy do pracy z sakwą)

-  posiadanie hamulców hydraulicznych

- niechęć do wydania ok 8k na stalowego Rondo Ruut czy na aluminiowe odpowiedniki fuji, treka itd.

Większość dostępnych w Polsce graveli odpada z w/w powodów.

...tylko ten rower to nie typowy gravel. To wygodna szosa i jako taka sprawdzi się świetnie. 

Ciut drożej ale gravel https://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXFMAPEX1/planet-x-full-monty-sram-apex-1-hydraulic-disc-gravel-bike

Tu masz coś pośrodku:

https://velo.pl/rowery/przelajowe/accent/cx-one-pro-disc-2018

No niby tak oficjalnie jest prezentowana - jako szosa, ale właśnie taka uniwersalna: wchodzą relatywnie szerokie opony, są zaczepy pod błotniki i bagażnik. Nie do końca się orientowałem jak z geometrią ramy jest.

EDIT:

Widzę teraz, że geometria jest inna.

Ten co wysłałeś ma stety/niestety tylko napęd jednorzędowy z przodu, ja tak do końca nie jestem przekonany do niego. Mam obawy, że będzie mi brakować biegów. Na obecnym crossie zdarza mi się jeździć na 50x11, a w tym max to 42x11.

Zostaje jeszcze 300 funtów droższa wersja:

https://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXFMR8000/planet-x-full-monty-shimano-ultegra-r8000-disc-gravel-bike

Ale nie jestem przekonany by tyle, nieco w ciemno, wydawać na rower

EDIT2: zauważyłem też, że ma tarczówki, ale nie hydrauliczne.

EDIT3: CX One pro niestety nie ma otworów na bagażnik...

Długo czaiłem się na ten model (LR) aż wyprzedali wszystkie czarne ramy w moim rozmiarze ;). Teraz podnieśli cenę wszystkich wersji do 999£, choć za te pieniądze to i tak chyba jedyny sprzęt z 2x11 i pełną hydrauliką. W ostateczności wybrałem inny model bo trafiła się promocja. Znajomy ma sam frameset od londona i jest bardzo zadowolony. 

• Mod Team
9 godzin temu, woojj napisał:

...tylko ten rower to nie typowy gravel.

woojj, z całym szacunkiem ale nie klep głupot. Wiesz jaka jest różnica między LR a FM? Już spieszę z odpowiedzią. Malowanie...

FM to kolejna partia LR, ale przemalowana i z lepszym QA check. Niestety PX nie dopilnowało ram LR i miały problemy z pękajacymi i zowalizowanymi podsiodłówkami. Polecam poszukać temat na ten nomen-omen temat na STW.

Chłopaki zaklinają się, że teraz już wszystko groibucy, a ponieważ na Forum STW nie widać nawracającego tematu o problemach tuszę, ze tym razem zapłacili jak trzeba za kontrolę jakości.

Szacunek...

I.

10 godzin temu, IvanMTB napisał:

woojj, z całym szacunkiem ale nie klep głupot. Wiesz jaka jest różnica między LR a FM? Już spieszę z odpowiedzią. Malowanie...

też tak myślałem na początku....ale rzut oka na haki ramy i w tabelki (rozmiar M) są różnice..... na ile jest to realne nie wiem. Ale z tabelek wychodzi że się różnią. 

Monty wywodzi się bezpośrednio pd Londona ale ma więcej miejsca na opony i można złożyć większe tarcze te MTBczne (160)- tak z opisu można wyczytać.

Ale ty znasz brytolskie realia i masz to na codzień.......ja mogę tylko poteoretyzować opierając się na suchym opisie ze strony ;-((

• Mod Team

Orajt... Faktycznie, jeśli paczać tabelkowo to nie do kuńca to samo.

Zwracam honor do kieszeni zatem...

Co do pojemności tylnego widelca to LR ma 37 lub 40c, w zależności gdzie przeczytać. FM, 40c.

Co zasie tyczy tarczy to i w LR i w FM wsadzają tam stock'owo 160-tki...

Enyłej... Obie sztuki aktualnie, po wyeliminowaniu wadliwej partii LR warto zanabyć, gdyz mają bardzo dobry stosunek ceny do jakości i ilości oferowanego "rowera"

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...