Skocz do zawartości

[Piasty] do obręczy Stans No Tubes ZTR Hugo 52

Myszator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chłopaki... Szukam obręczy o szerokości wewnętrznej 50 mm.  

Ogólnie szukam coś podobnego do moich obręczy ... DT Swiss XM 551 / DT Swiss M 582 ... tylko że troszku szersze.

Jeżeli znacie takie obręcze to piszcie ... 

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Dartmoor Aircraft 45mm wewnętrznie.

Stan's Hugo 49.9mm wewnętrznie.

WTB Scraper 45mm wewnętrznie.

Halo Vapour 50 45mm wewnętrznie.

Erdman 650b Plus 45mm wewnętrznie.

P.O.G. DB-X50 45mm wewnętrznie.

Sun Duroc 50 45mm wewnętrznie.

... i pewnie możnaby jeszcze kilka odgmerać...

Szacunek...

I.

Napisano
46 minut temu, IvanMTB napisał:

... i pewnie można by jeszcze kilka odgmerać...

Szacunek...

To proszę bardzo jeszcze jakieś " odgmerać " : ) obręcze w tym rozmiarze 27.5 + ... jeżeli można. 

Ogólnie to informacja także dla Dawida tutaj na forum " Daveo "  Dawid będzie składał koła na takich obręczach. Także jak masz jeszcze jakieś inne fajne obręcze dla Dawida... to proszę pisz. Interesują mnie wyłącznie obręcze w rozmiarze takim jak ...   Stans Hugo 27.5 + ( 49.9 / 53.1 ) ...  lub podobne. 

Pozdrawiam  

Napisano
26 minut temu, IvanMTB napisał:

najbliżej to chyba Fatlab 27.5x55

Ale to jest wymiar wewnętrzny ? ... tej obręczy, bo nie mogę znaleźć jakiegoś konkretnego opisu tych obręczy. Na stronie też nie pisze. Jest tylko napisane 27.5 x 55 o_O

Jak to jest wymiar wewnętrzny obręczy to za szerokie. Aż tak szerokich obręczy nie potrzebuję. 

• Mod Team
Napisano

... no i z dyni. Hugo zatem Ci pozostaje, chyba, ze chcesz zapytać chłopaków z Fatlab'a osobiscie jaką wewnętrzną szerokość mają ichnie obraczki.

Szacunek...

I.

Napisano
32 minuty temu, IvanMTB napisał:

Aaaaa skoro ma być koniecznie 50mm wewnętrznie to takich jak DT'y niespecjalnie wiele jest na rynku.

Wiem ... bo sam szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć. Jak pamiętam Dartmoor miał takie obręcze w swojej ofercie ... chyba. Dokładnie już nie pamiętam. Chyba wycofali się z takich obręczy. No dobra napiszę do Dawida / zadzwonię w sprawie tych obręczy   Stans Hugo 27.5 + ... zobaczymy co Dawid na ten temat myśli. Chodzi o to czy te obręcze nadają się do piast DT Swiss Straight Pull. 

Dzięki za zainteresowanie się moim tematem : )  

• Mod Team
Napisano
13 godzin temu, grzesiowu napisał:

do plusa za szerokie

No nie bardzo... Zalecana szerokość obreczy pod opony circa 3cale to od 30 do 50mm wewnętrznie.

Szacunek...

I.

Napisano

trochę się poślizgałem po necie w tym temacie i czytałem między innymi jakiś test ride z różnymi rowerami na plusach i z zeznań rajderów wyszła konkluzja (o il dobrze zapamiętałęm rzecz jasna) że plusy poniżej 3" to iw optimum 35mm, dla 3" 40mm a dla więcej niż 3" 45mm. Pytanie czy każda rama przyjmie coś powyżej 3"; a może raczej nie każda łyknie 3"

ale to jest głos amatora (z plusów nie pisałem pracy doktorskiej) który trochę temat zgłębiał bo ma w planach turytycznego plusa

to tak tytułem komentarza do mojej wcześniejszej uwagi

Napisano

ale ok, ja nie stawiam sprawy sztywno ... ;)

ja tylko piszę, że ponieważ uważam 3" max do plusów bo jak ktoś chce więcej to może lepiej fata na 4", to do plusa dałbym  max 40mm

a jak ktoś planuje 2,6 do 2,8 to ja bym wtedy dał 35

(głos amatora, a nie ewangelisty)

pozdrawiam

żeby nie było że mieszam nieposłodzoną herbatę to maly konkret ode mnie:

rozważam właśnie koła na rafkach 35 i najprawdopodobniej będzie to WTB asym i35

no i jeszcze co do aircraftów od dartmoora to chyba są nie do znalezienia ... 

Napisano
4 godziny temu, IvanMTB napisał:

BTW Fatlab'y mają 51mm wewnętrznie.

Szacunek...

Dzięki za info. Wybrałem obręcze Hugo. Dawid będzie się już niebawem zajmował sprawą. Aha i jeszcze jedno : ) 

Jak Tobie się podoba ten rowerek. Może być ? : ) ...

Identiti.jpg

Napisano

Te 5mm aż taką różnicę robi? Ja rozumiem jakby dylemat był między 19mm a 24 mm, ale jeżeli planujesz opony 3 cale, to nie wiem czemu się tak trzymasz tych 50mm, 45 będzie zupełnie wystarczające, a niepotrzebnie zawężasz sobie wybór. 

Chyba że decyzja zapadła ostatecznie i będzie Hugo, to mój komentarz jest niepotrzebny i można go usunąć ;) 

Lotniskowce w rozmiarze 27,5 powinny jeszcze gdzieś zalegać, najlepiej napisać do Velo. wersja 29 jest już nie do dostanie od ponad roku niestety. 

Napisano
Godzinę temu, akkwlsk napisał:

Ja rozumiem jakby dylemat był między 19mm a 24 mm, ale jeżeli planujesz opony 3 cale, to nie wiem czemu się tak trzymasz tych 50mm, 45 będzie zupełnie wystarczające, a niepotrzebnie zawężasz sobie wybór. 

Opony będą wyłącznie 2.8 Będą idealne do szerokości ... Hugo.  Obręcze 45 / 44 wewnątrz troszku za wąskie do opon 2.8  

Już sprawdzałem u siebie ... DT Swiss XM551 / DT Swiss M582 / WTB Ranger 27.5 x 2.8 

Napisano

No bo widzisz, ja jeżdżę na 3 calach i obręczach 45mm i nie są ani ciut ciut za wąskie. Więc nie wiem skąd wynikająte Twoje uprzedzenia, bo raczej nie z praktyki ;)  Ale nic mi do tego, każdemu wedle woli. 

A SzSz jak mniemam to SzmatławySzwalbe ;)

Napisano

Parametr optyczny  jest nie do przecenienia, ale przy tak szerokiej i delikatnej obręczy i oponie szerokiej tylko na 2,8 podczas lawirowania w rumoszu skalnym drastycznie wzrośnie ryzyko rozwalenia rantu, sugeruję rozważyć ryzyko napotkania rumoszu skalnego czy innych głazów w rejonie planowanej sexploatacji tych kół ,  walek obrzmiałej gumy z boku trochę chroni rant i chyba najlepszy jest kompromis, ale ja się nie znam co do milimetra...

Napisano
7 godzin temu, akkwlsk napisał:

No bo widzisz, ja jeżdżę na 3 calach i obręczach 45mm i nie są ani ciut ciut za wąskie. Więc nie wiem skąd wynikająte Twoje uprzedzenia, bo raczej nie z praktyki ;)  Ale nic mi do tego, każdemu wedle woli. 

Mogę " znowu " założyć opony 27.5 x 2.8. Jednak nie zakładam. Dlaczego ? ... Bo dla mnie troszku za wąskie obręcze 45 mm pod opony 27.5 x 2.8 

I teraz najgorsze ... Rozmawiałem z Dawidem " Daveo " Obręcze Hugo na 28 szprych nie ma dystrybutor / sklep. I raczej chłopaki nie zamierzają sprowadzać takich obręczy do Polski. Bardzo małe zainteresowanie. No i muszą kupić całą paczkę. Także reszta obręczy by się kurzyła. A sklep " chyba "  nie może sobie pozwolić na tak duży wydatek.  

Także na razie temat jest jakby troszku " zamarznięty " Może w sezonie rowerowym gdy będzie ciepło : ) ... może coś się ruszy w temacie takich obręczy.

Ja się nie poddaję i czekam ... na lepsze czasy : ) dla takich niszowych produktów.

Napisano

Witam. 

Dalej ciągnę temat w sprawie kół do roweru ... Dartmoor Hornet 2018

Inaczej teraz zakombinuję ... Dawid może załatwić obręcze Hugo 27.5 na 32 szprychy. Jednak DT Swiss nie ma piast Straight Pull na szprychy 32 sztuki. 

Szukam piast na proste szprychy które mają 32 otwory ( na szprychy ) To informacja również do Dawida, bo Dawid też coś kombinuję. 

Piasta Przód 110 x 15 Boost  / Piasta Tył 142 x 12  

Mam nadzieję że pomożecie chłopaki ...

• Mod Team

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...