Skocz do zawartości

[Rower] Zakup roweru czy warto?

Thomass13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pytanie jak to jest z tymi rowerami? Mam taki rowerek po remoncie góral ma chyba ze 20 lat a rama w dobrej kondycji do dzisiaj. Powymienialem w nim wszystko oprócz ramy sztycy oraz klamek do hamowania chociaz o sztycy mysle czy nie wymienic na aluminiowa oraz nowe klamki kiedys kupic takie do 60 zł. Moje pytanie co warta taki rower nowy w kwocie do 1200 zł czy tez tyle wytrzyma rama bo podespoły swoja droga. Oczywiscie wersja aluminiowa czy nie musze sie obawiac że iles tam wytrzyma i sie zlamie? Wiadomo jakie teraz rzeczy robia na sztukę. Nie planuje takim rowerem skakać. Oczywiście tego oltskula nie planuje sprzedawać chce go dopiescic i nadal nim jeździć bo teraz takiego górala nie kupi sie juz w sklepie :)

DSC02306.JPG

Napisano

Jeśli nie jesteś noga z mechaniki rowerowej i coś tam umiesz sam zrobić to możesz się rozejrzeć za używanym rowerem. Kupić coś co kosztowało gdy było nowe 2000 a teraz ma kilka lat, niewielki przebieg lub stan bdb za 1000. Można trafic coś takiego

Napisano

Szkoda że ten sprzet taki drogi :(( Jak ma byc w miare dobry Ewentualnie co polecacie w takim razie cos w miare a w rozsadnych pieniązkach

Akurat z naprawa roweru jakos sobie rade daje złozyłem rower co w nim sama praktycznie rama została z wymiana suportu i regulacja wszystkiego nie wspominajac :)

Napisano

Ogolnie to sie tak chce rozeznac jak to wyglada z tymi rowerami teraz. Ewentualnie co byscie na teraz zaproponowali i czy te ramy alu nie sa jakies kiepskie?

Nie wiem nawet jaka nazwa tych klamek co teraz mam jakies Sacson jakos taki pisze ale hamuja elegancko. hamujac przednim hamulcem mozna przez rower przeleciec :) Klamki jakies tam aluminiowe a reszta plastik najprostsze jakie mozna było kupic iles tam lat w stecz z 10 na pewno

Napisano

Rama alu, jeśli nie uderzona, lub nie traktowana bardzo ostro, to raczej kupę lat wytrzyma.. poza wyjątkami posiadającymi wady fabryczne lub bardzo lekkich, wycieniowanych ram, te żyją krócej

Napisano

Wyprzedaże, wyprzedaże, wyprzedaże. Można wyrwać fajny rower za 1500 złotych. Ale niema co podawać przykładów. Trzeba się przejechać po okolicznych sklepach i zobaczyć co im zalega. 

Napisano

Jeszcze sztyce wymienie ze stali na alluminiowa w tym co mam teraz rowerze oraz widły przednie żeby móc załozyć do niego mostek regulowany żeby to jakos wygladało :)) Sztyca dobra alu w jakiej kwocie sie zaczyna waga moja 73 kg. 

Napisano

Jesli stara, stalowa sztyca jest ok i nie wygina się to ją zostaw. Chyba, że chcesz odchudzić rower o 150-200 gramów choć to sensu dużego nie ma. Sztyce kupisz od okolo 25 pln plus wysylka, lepsza, czytaj lżejsza to 100 pln i kolejne 100 gramów, około

• Mod Team
Napisano

A nie myślałeś o lekkim - minimalnym podniesieniu przodu ? ( wymieniając widelec na nieco dłuższy ), czy ma być oryginał - sądząc po zdjęciu, to widelec jest od nowości, no chyba że przemalowałeś całość.

Napisano

Widelec jest od nowości oczywiście tylko żeby załozyć cos z naszych czasów mostek regulowany co wyglada lepiej musze widelec zmienić na taki żeby mi podszedł mostek wpuszczany regulowany w tym momencie nie ma szans nie pasuje jedno z drugim bo juz próbowałem. Koszt operacji jak juz pytałem wyjdzie niecałe 100 zł. Bo widelec tez dam sztywny tylko kolor czarny. Ten pręt co idzie wewnatrz jest juz troszke skorodowany także nie ma całości gwintu tak to bym tego nie ruszał a tak wole wymienic 

Napisano

Regulowany mostek to same problemy, trzeszczenie oraz częste luzowanie się owego łączenia kierownicy.

W poprzednim rowerze miałem dokładnie taki sam i szczerze polecam zakup sztywnego mostka. Eliminuje to wszystkie problemy które miałem z tym mostkiem

Napisano

A ja myślałem że regulowany lepszy. Jeśli tak jest zostaje przy stalym mostku jedynie widły w tym momencie zmienię bo mostek stały nowy nie pasuje do jstarych wideł chyba że delikatne polowanie coś pomoże ścianki i wtedy ten nowy wejedzie było by super koszty by maksymalnie spadły ☺️

Napisano
12 godzin temu, Thomass13 napisał:

Moje pytanie co warta taki rower nowy w kwocie do 1200 zł czy tez tyle wytrzyma rama bo podespoły swoja droga.

Ja bym nie kupił :> Ale 1200 pln to juz spora kwota jak na rower MTB ;-) juz precyzuje... za te pieniadze mozna kupic w świetnym stanie bardzo fajny rower na kole 26cali.

PRzez ostatnich pare lat mniej wiecje co roku (do poprzedniej zimy) kupowałem "nowy" rower zimowy,  budzet max tysiak... a pozniej sprzedawalem i polowalem na "lepszy model".  Az w koncu znalazlem taki ktory sprawdza mi sie idealnie. Generalnie sporo obserwowalem rynek uzywek i... wielu znajomym szukalem rowerów. Przerobilem tego naprawde sporo bo i szukalem i sprzedawalem,I moja rada jest taka, spokojnie zbieraj kase, jak juz bedziesz na kupnie.. to focus na znany portal na A... i bez wiekszych problemów znajdziesz fajny rower nawet z papirami w tej kwocie na kole 26cali.

EDYTA: a taki rowerj jak Twoj mialem jako pierwszy w zyciu "MTB" ;-) ktos tu z forum dostal rame z tego roweru... tez byl sztywny, weic pierwszy pomysl to bylo ... po latach zrobic z niego nowa, pierwsza zimowke. Nakupilem klamotów, poszedłem je zainstalować do tego roweru i ... okazalo sie ze ten rower, którego przez jakies 15 lat niedotykalem (a w miedzyczesie moja swiadomość rowerowa poszla zdecydowanie do przopdu_ )  jest na mnie za mały, jest dziwnej geometrii, od samego patrrzenia na niego bolały mnie kolana :P

Napisano

Panie, Ja mam np treka 4300 Disc, 3x9 full  Deore LX, korba M590, Amorek RS XC32 Solo Air (prawie nieużywany, bo przesiadlem sie na inne roweryy)  hamulce hydrauliczne, Stan Idealny (nie licząc otarc na ramie) i nie wiem czy bym za niego doastał 1200pln :>  Na szczescie Junior ma juz 140cm wzrostu ;-)

Napisano

Ludzie myślą ( nie wszyscy na szczęście ) że rower na kole 26 to już średniowiecze i w porównaniu do 29 to to nie jeździ, nie skręca i nawet pod górkę nie wjedzie ;) I pomyśleć że cały świat się męczył przez tyle lat na kołach 26 ;)  stąd myślę te ceny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...