wladek312 Napisano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Witam Amortyzator ten kupiłem pół roku temu w sklepie internetowym activia i jestem z niego bardzo zadowolony. Blokady przez ten czas praktycznie nie używałem bo nie była mi potrzebna, kilka razy włączyłem podczas jazdy po asfalcie i działała. Ze względu że rower będzie teraz dłuższy czas nie używany postanowiłem zdjąć dolne lagi z amortyzatora, wyczyścić, nasmarować, dać trochę oleju na gąbki i być może zwiększyć skok do 140. Po zdjęciu dolnych lagów, co nie było proste(pokrętło od regulacji tłumika wyszło a imbusik został w środku) okazało się że tłumik działa nierówno (gdy go wcisnę i zaczynam ciągnąć to do około 1/3 skoku trzyma mocniej a później słychać jakby zaczynało zasysać powietrze i opór spada. Regulacja działa ale przy każdym poziomie tłumienia czy to minimum czy maksimum po około 1/3 skoku siła tłumienia mocno spada, czy to normalne? to mój pierwszy amortyzator z tłumikiem. Zauważyłem też że przestała działać blokada skoku, ale pomyślałem że złożę wszystko do kupy postawie rower na koła i wszystko wróci do normy, jednak nie wróciło i blokada nadal nie działa. wciskałem też wystający pręcik na goleni do końca, uginałem amor i nie było żadnego oporu. Amortyzator z włączoną blokadą i bez niej pracuje tak samo. Wie ktoś co może być przyczyną i czy da się to naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Podeślij do mnie sam tłumik to go sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1964 Napisano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 rozłożyłeś nowy amor na gwarancji ....tylko po co teraz szukasz pomocy na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wladek312 Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 16 minut temu, Janusz1964 napisał: rozłożyłeś nowy amor na gwarancji ....tylko po co teraz szukasz pomocy na forum? Z twojego posta wynika że przez 2 lata trwania gwarancji nie wolno amorka czyścić, smarować i nasączać gąbek olejem? 21 minut temu, ACTIVIA napisał: Podeślij do mnie sam tłumik to go sprawdzę Dzięki, jak uda mi się dorwać klucz z nasadką 27mm. to wykręcę tłumik i podeśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1964 Napisano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Owszem można ale trzeba to robić z rozmysłem i z pewnym zasobem wiedzy i doświadczenia.a takowe jak mniemam posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Konstrukcja Raidona jest taka że dopóki nie walisz w niego młotkiem, albo nie wlewasz oleju do lag to nic mu się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Różnie klienci wymagają, Niektórzy jeżdzą latami i są zadowoleni, niektórzy zaś nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wladek312 Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Nie przeszkadza mi to że tłumik działa nierówno bo tego nie odczuwam podczas jazdy, tylko ta blokada może by się czasem przydała. Rozumiem że jeśli tłumik jest nierozbieralny to sam nic z tym nie zdziałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Myślę, że masz za mało oleju w tłumiku, ot taka filozofia. Blokada nie działa jak nie masz oleju, a tłumik działa skokowo jak jest go za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 13 godzin temu, wladek312 napisał: gdy go wcisnę i zaczynam ciągnąć to do około 1/3 skoku trzyma mocniej a później słychać jakby zaczynało zasysać powietrze i opór spada Typowe objawy zapowietrzenia. Tłumik do odpowietrzenia, a jeśli nierozbieralny to do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 W Raidonie jest nierozbieralny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wladek312 Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Wykręciłem tłumik do wysyłki, trochę nim popracowałem i blokada zaczęła działać W weekend wkręcę go do amorka i zobaczę czy wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 WOW , @ACTIVIA prawie jak Kaszpirowski - leczy Suntour'y przez internet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Nie, po prostu przepompował się w nim olej na miejsce i blokada zaczęła działać. Nic niezwykłego. Po serwisie tłumik potrzebuje kilku chwil pracy żeby się olej ulokował jak powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 W nowych amorkach jest podobnie. Dużo osób pisze lub dzwoni do mnie gdy po zakupie nie działa blokada. Czasami to mam przypadki że momentalnie bez kontaktu wysyłaja na reklamację. Blokada zaczyna działać po pewnym czasie pracy , szczególnie w nowych amorkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi