Gość Napisano 22 Stycznia 2018 Napisano 22 Stycznia 2018 Cześć, w weekend pośmigałem nieco na nowym zestawie kół (Daveo) na przełaju i w trakcie jazdy zauważyłem, że przednie koło nieco lata. Później było tylko gorzej i przy powrocie nawet na asfalcie i małych skrętach tarcza dzwoniła. Myślałem, że może coś z samymi piastami, nowe koła, może coś źle skręcone itd. Dzisiaj sprawdziłem i ośka nie ma luzów, wszystko jest cacy. Mam taki sam zestaw kół (no prawie, te nowe mają adapter ze sztywnej na QR bo nie było na stanie), tyle że pod jazdę szosową i tam problemów nie było żadnych przez jakieś 3000 km przebiegu, także przełajowego. Jedyna różnica: do nowych kół kupiłem też zaciski na imbus XLC QR-A01. Włożyłem zamiast niego jakiś szybkozamykacz shimano (bodajże z kółek RX05), zacisnąłem.. koło nie lata, a więc to wina zacisków. Dokręcałem raczej mocno, nie chciałem jednak przesadzać, a nie mam klucza dynamometrycznego - zresztą nawet gdybym miał, nie bardzo wiem z jaką siła skręcać. Teraz się zastanawiam nad wyborem innego, zwykłego szybkozamykacza, byleby solidnego. Na brak sztywności do tej pory nie narzekałem, to miał być eksperyment który chyba się nie udał. Co więc wybrać? Rok temu w MTB używałem kół i zacisków XT, zero problemów a i hamulców na ogół regulować nie musiałem. Skłaniam się więc w ich stronę. No chyba, że coś robię źle, tylko że wkręcenie imbusa raczej trudno spierniczyć
rzezniol Napisano 22 Stycznia 2018 Napisano 22 Stycznia 2018 Witam Aż dziw bierze że ten XLC nie dawał rady ... to najprawdopodobniej bliźniak Dartmoora / Accenta BoltOn a jeździłem na takim w MTB i trzymały aż nadto dobrze. Nie było problemy z dzwonieniem a śmigałem na tarczy 185 mm. Z szybkozamykaczy mozesz poszukać Mavic`a z dźwignią tego rodzaju : https://sklep.harfa-harryson.com.pl/zacisk-piasty-mavic-bx-601-mtb-kompozyt-przod-czar,3,43307,1802 Świetne mocno trzymające zaciski. Pozdrawiam
SoloTM Napisano 22 Stycznia 2018 Napisano 22 Stycznia 2018 http://allegro.pl/mavic-bx601-os-piasty-przod-9x100mm-race-zacisk-qu-i7116529484.html
gtb Napisano 22 Stycznia 2018 Napisano 22 Stycznia 2018 Też mnie dziwi taki objaw na tych XLC , mam identyczne logowane Novateckiem i trzymają jak cholera. Jak chcesz alternatywę naprawdę mocnych zacisków to polecam DT RWS http://allegro.pl/zacisk-dt-swiss-rws-mtb-i-szosa-przod-5-100mm-qr-i7076494190.html
kolarzjedrek Napisano 22 Stycznia 2018 Napisano 22 Stycznia 2018 Też polecam DT RWS nic mocniejszego chyba nie ma skoro na imbus się nie sprawdziły
Gość Napisano 22 Stycznia 2018 Napisano 22 Stycznia 2018 Jeszcze się dzisiaj po pracy tym pobawię - bo kurde.. te zaciski shimano to nic specjalnego, ot zwyczajne.. a trzymały bez problemów. Dziwi mnie ta sprawa z imbusami, bo sam spodziewałem się po nich, że będzie nawet lekkie dokręcenie i po sprawie. No a tu jednak nie bardzo
Gość Napisano 22 Stycznia 2018 Napisano 22 Stycznia 2018 Miałem XLC, miałem Dartmoor a teraz mam Accent Bolt On i wszystkie trzymały bardzo dobrze. Może za słabo skręcasz? Ja mam klucz dynamometryczny i skręcam z siłą 8Nm. Co prawda nie znajdziesz tego nigdzie napisanego wprost, ale ja po zakupie przekopałem internet i patrząc na inne firmy itd doszedłem do tego że ta wartość jest odpowiednia.
Gość Napisano 22 Stycznia 2018 Napisano 22 Stycznia 2018 A jakbyś taką siłę 8 Nm ocenił "na oko" - jest to lekko jak np. śruby od mostka, czy dosyć mocno, jakbyś wkręcał coś przy korbie?
Gość Napisano 22 Stycznia 2018 Napisano 22 Stycznia 2018 Ciężko powiedzieć bo wszystko dokręcam kluczem Zasada jest taka: bierzesz imbus 5, dochodzisz do pierwszego minimalnego oporu i wtedy trzymając za końcówkę dokręcasz trzymając palcami do oporu. Bez siłowania, dokręcania na chama itd. Nie masz jakiegoś dobrego serwisu w okolicy żeby Ci dokręcili do sprawdzenia?
Gość Napisano 22 Stycznia 2018 Napisano 22 Stycznia 2018 Kurcze, sprawdziłem teraz jeszcze raz na spokojnie i zaciski są w porządku. Na drugim zestawie kół dokręcone z wyczuciem trzymają bez problemów. Na tyle też ok. Z nowym przednim kołem jest problem, sprawdziłem i ośka z jednej strony ma bardzo lekki, ale jednak luz. Pewnie przez to.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.