Skocz do zawartości

[Napęd] Kompatybilność zębatki 39T korby 9/10 rz z 8 rz

kishoth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mocno zastanawiam się nad zmianą swojej mniejszej zębatki w korbie (w tej chwili mam zestaw 42/53) na 39 T. Zamierzam w nadchodzącym sezonie pojeździć więcej po górkach, a korba 53/42 tego na pewno nie ułatwia (a stalowej nogi jeszcze nie posiadam). Problem jest w tym że mam Ultegrę 6400 8rz i z tego co widzę po sklepach internetowych ciężko jest dostać korbę do napędu 8rz. Stąd moje pytanie czy korba z napędu 9/10 rz będzie kompatybilna i podmiana pójdzie bezproblemowo? O pojemność przerzutki się nie obawiam. Pozdr.

Napisano
6 godzin temu, rkopec16 napisał:

Moim zdaniem wszystko będzie działać bez problemu.

Moim też, zmieni się tylko grubość przednich blatów a dokładnie zębów- w 8 rz  będą nieco grubsze niż 9/10rz .

Napisano

Nie napisałeś w jakim terenie jeździsz teraz, sam, czy w grupie, ani o jakich górach myślisz. Nie wiadomo też nic o tym jakiej używasz kasety. Polecam skorzystać z kalkulatora przełożeń i sprawdzić jakie będą efekty przy różnych kombinacjach kalkulator

Na jazdę po górach, rozważ zakup korby kompaktowej. Sama zmiana zębatki z 42 na 39 niewiele da. Korby z systemów o większej liczbie biegów będą kompatybilne z napędem 8 biegowym. Niezależnie od tego czy założysz korbę standardową, czy kompaktową, to w Twoim przypadku niemal na pewno będzie wiązało się to z wymianą suportu, zarówno przy kupnie nowej jak i używanej. Ultegra 6400 ma suport z osią na kwadrat. Przy tym standardzie różne modele korby wymagają różnej długości osi, więc ciężko będzie trafić korbę która idealnie będzie pasować do Twojego suportu. Celuj więc w octalink, lub hollowtech. Będzie konieczna regulacja przedniej przerzutki i możliwa konieczność skrócenia łańcucha. Przerzutka tylna będzie musiała mieć wystarczającą pojemność, bo ta się zwiększy. Możesz też pomyśleć o wymianie kasety na taką o większym zakresie. W tym przypadku może być konieczna wymiana tylnej przerzutki. 

Napisano

Raczej nie przewiduję wymiany całej korby, dlatego piszę o wymianie tylko mniejszej zębatki z przodu. Kaseta, którą mam z tyłu to 11-28. Faktem jest, że ją zmieniłem pod koniec poprzedniego sezonu, ponieważ miałem 12-25, więc jest nieco lepiej. Co do gór to jakichś wielkich podjazdów nie planuję (na 100 km ok. 1200-1500 m podjazdów), jednak z tym zestawem który mam to czuję, że jadę za twardo. Oczywiście pomogła zmiana kasety. Z tego co patrzę to jednak faktycznie mogę mieć problemy z pojemnością przerzutki, co sobie muszę potwierdzić i czy ni będę musiał zmienić również blat, czego chciałbym uniknąć. Nie chcę po prostu inwestować w stary sprzęt gdzie w głowie już mam zmianę roweru i przypuszczam, że ten sezon maksymalnie na tym rowerze przejeżdżę (a może zmiana nawet w trakcie), więc zmiana całej korby nie bardzo wchodzi w grę ze względu na koszty. Pozdr.

Napisano

Faktycznie na Alledrogo nie patrzyłem tylko na sklepy internetowe, gdzie zębatki do 8rz nie uświadczysz... coś się wybierze na pewno :) tylko teraz muszę pomyśleć nad tym czy faktycznie mi to wszystko łyknie przerzutka tylna. Myślałem, że ma pojemność ok 34-35, a z tego co wyczytałem o grupie to ma pojemność 28 i teraz mam lipę ponieważ 39T przy 53T blacie już się nie mieści w limicie. Muszę się przyjrzeć bliżej w wolnym czasie jaką mam dokładnie przerzutkę. Tak czy inaczej dzięki wielkie za cenne porady. Temat do zamknięcia. Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...