Bruno824 Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Witam, czy próbował ktoś z was robic sam gąbki lub filce olejowe do amortyzatora? Jeśli tak to jak to działa i jak to zrobiliście. Słyszałem gdzieś ze gościu kupował dwie rurki o średnicy Np 32mm i 36 mm. Najpierw gąbkę równo przecinał, żeby była płaska a następnie rozgrzewał te rurki i robił kółko 36mm i wycinał druga rurka 32mm i tak oto powstawały mu te gąbeczki. Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Hm... Gąbki są zrobione z tworzywa. Nagrzana rurka tworzywo topi. Może i "wytniesz" w ten sposób ładne kółko, ale w miejscach styku z nagrzaną rurką gąbka zrobi się twarda; jak nie trudno się domyślić, nie będzie wtedy spełniała swojego zadania. Ba! Może nawet rysować golenie! Ale to tylko moja opinia. Szkoda byłoby mi amortyzatora i tych "ku*ew" rzucanych pod nosem, gdy gąbki można kupić za 10-20 zł (nie mówiąc o zamawianiu większej ilości). Edytowane 19 Stycznia 2018 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Tak jak wyzej, przecież gąbki kosztują 20 zł za komplet, po co sobie tak utrudniać życie? Zwłaszcza że na ogół efekt jest daleki od oczekiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Jak będziesz miał 2 rurki które będą ostre i dorwiesz gąbkę z której to będziesz mógł wyciąć to zrobisz, ale na bank rurką PCV tego nie wytniesz, bo jak? chyba że rurkę przyłożysz, a wytniesz w koło nożem do tapet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno824 Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Jeśli 10-20 zł to pokaz mi gdzie i do jakiego amortyzatora:) z reguły to jest koszt 30-40 zł plus przesyłka, Wiec 50. Skoro jest to rzecz eksploatacyjna to trzeba to co jakiś czas kupować. Jeśli byłby fajny patent to czemu by nie zrobić tego samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 http://allegro.pl/gabka-pod-uszczelki-rock-shox-tora-recon-32mm-i6864699665.html Te w dodatku mają 10 mm wysokości a do wielu amortyzatorów wchodzi połowa tego czyli jedną kroisz na 2 golenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno824 Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Rzeczywiście, z tego co szukałem to były bardzo drogie, dzięki za aukcje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) 22 minuty temu, Bruno824 napisał: Jeśli byłby fajny patent to czemu by nie zrobić tego samemu? Jestem zwolennikiem DIY (szczególnie jeśli chodzi o narzędzia, bo wszelkie "doróbki" lub "przeróbki" części do mnie nie przemawiają). Natomiast w przypadkach takich, jak ten, gra raczej nie jest warta świeczki, o ile nie zamierzasz produkować tych gąbek hurtowo. Musiałbyś mieć odpowiednie narzędzia do wykrajania, materiał o odpowiedniej porowatości itd... Raz na rok (ewentualnie rzadziej - dla ryzykantów) kupienie zestawu za 20 zł to nie majątek, a ma się święty spokój. Ale to tylko moje zdanie. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1378 Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Ale gdzie kupić same gąbki o średnicy 34 mm lub 35 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 activia.sgl.pl w kategorii gąbki Zresztą czy te gąbki to naprawdę taki koszt żeby kombinować? Gąbki wymienia się raz na rok, pewnie jak je porządnie wymyć to i z dwa sezony. Jak kupisz jakąś gąbkę to nie masz pewności że będzie tak dobrze chłoneła i oddawała olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1378 Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 u activia.sgl.pl mamy gąbki wykonane z filcu dla większych średnic, a one w porównaniu z gąbkami z pianki są dużo twardsze i chłoną dużo mniej oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 1 godzinę temu, marcin1378 napisał: Ale gdzie kupić same gąbki o średnicy 34 mm lub 35 mm? Ciezko kliknac - http://allegro.pl/rock-shox-yari-35mm-gabka-uszczelniajaca-i7113879844.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Kiedyś widziałem magika, który dorabiał gąbki z wałków malarskich (tych piankowych). Bardzo przyzwoicie to wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Często osoby kupują te filcowe i dają po 2-3 sztuki na jedną stronę. Cenowo to przerasta niektórych natomiast jest lepsze wtedy smarowanie Pod 32mm do RS gdyby ktoś chciał to mogę zaoferować za 5zł/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 2 godziny temu, marcin1378 napisał: Ale gdzie kupić same gąbki o średnicy 34 mm lub 35 mm? karbonowy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 24 minuty temu, dovectra napisał: karbonowy.pl No to wlasnie wkleilem do nich linka. ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 no właśnie, przeca wszyscy wiedzą , że to dostawca popierdułek do Rs-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruno824 Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Dlaczego u karbonowego gąbki po 5-10 zł do rock spoza a u activi 30zl przynajmniej za pare do suntoura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi