marianjoker Napisano 18 Stycznia 2018 Napisano 18 Stycznia 2018 Witam. Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi, w sklepie rowerowym jendym i piątym nie odpisali.... Poszukuje informacji o osi tylnej do piasty Novatec GCC D522 - prosze mam zgietą oś (bicie na kasecie i tarczy hamulca)i dopóki jeszcze nie gruchocze to myslałem o wymianie krzywego elementu Dziekuje za pomoc
Gość Napisano 18 Stycznia 2018 Napisano 18 Stycznia 2018 Ciekawe czy to sie da jeszze naprawic przez wymiane ośki, jesli bedzie gdzies dostepna... Moze tam juz nie ma co zbierac
marianjoker Napisano 18 Stycznia 2018 Autor Napisano 18 Stycznia 2018 nie wiem. rozkrece to zobacze, ale watpie czy jest tak zle bo nie strzela nic i koło poza tym ze ma bicie to kreci sie w miare ladnie. Zastanawiam sie czy zwykła oś Ø 10x145mm nie podejdzie...
Gość Napisano 18 Stycznia 2018 Napisano 18 Stycznia 2018 Nie znam sie na Novatecu, ale... nawet jesli konce tzw END CAPy wygladaja podobnie, to w srodku takiej piasy moze byc zupelnie inna oś, pod Inne łozyska, Twoja piasta zdaje sie jest na kulki a ten np 802Gcc jest na maszynach wiec raczej nie ma szans ze bedzie dobrze :PP Tu dla zobrazowania o czym mowie na przykladzie Eastona i piasty X4 https://www.eastoncycling.com/media/2014_HubAssembly_X4_Rear.pdf Easton jak raz jest o tyle fajny ze do kazdej piasty maja taki papier w sieci i mozna sobie obczaic co bedzie pasowalo z innej....
cervandes Napisano 18 Stycznia 2018 Napisano 18 Stycznia 2018 Moim zdaniem jak masz GCC to znaczy, że nie ma maszyn tylko właśnie kulki. Czym prędzej rozbierać, i oglądać. Długość osi jest standaryzowana przecież, średnica też. To, co może być inne między piastami to konusy i gwinty. Póki jeszcze działa - rozbieraj czyść i pokazuj, bo może uda Ci się piastę uratować samą wymianą osi. A tych masz dostępną całą masę. Wszędzie, po 5pln
Gość Napisano 18 Stycznia 2018 Napisano 18 Stycznia 2018 Teraz, cervandes napisał: Długość osi jest standaryzowana przecież, średnica też. No wlasnie z tym może być różnie, Os to Oś, na koncu jej zakladaja ENDCAPY o to one dopiero robia z piasy "Standard" 10x135 czy 10x145, Jesli do jakis dwoch modeli nwoateca pasują te same ENDCAPY i kreca sie na tych samych łozyskach .... i jescze maja ten sam bebenek to bedzie apsowac, tylko dleczgo wtedy miałby to byc dwie rózne piasty
cervandes Napisano 18 Stycznia 2018 Napisano 18 Stycznia 2018 Moment moment, endcapy super, ale w osiach bez gwintu. Tu mamy GCC czyli poza środkiem piasty cała ośka jest nagwintowana i skręcasz ją jak każde shimano na przykład. Skoro ze starej piasty ma być wykorzystany korpus, konusy, kontra, podkładki i kulki to znaczy, że wystarczy nam ośka o tych samych wymiarach i gwincie a o taką będzie zdecydowanie łatwiej niż o taką dedykowaną, tego producenta do tego modelu piasty. Ale żeby to ocenić to trzeba rozebrać, wyczyścić i obejrzeć czy jest co ratować a nie szukać ośki po modelu. Równie dobrze w piaście może być taki skandal jak w sąsiednim wątku o piaście ze speca...
Gość Napisano 18 Stycznia 2018 Napisano 18 Stycznia 2018 W sumie, możesz mieć racje ;-) nie używam juz gwintowanych osiek ;-) Tam Faktycznie za wielu kombinacji nie może być. ....
marianjoker Napisano 18 Stycznia 2018 Autor Napisano 18 Stycznia 2018 OK. oś to Ø 10x145mm M10x1 piasta to rzezcywiscie Novatec D522GCC patrzac po budowie bo tylko nr seryjny jest a nie ma oznaczenia jak sie wabi. rozkrece, przejrze i dam znac
marianjoker Napisano 18 Stycznia 2018 Autor Napisano 18 Stycznia 2018 OK. rozkreciłem. wyglada na to ze tylko krzywa jest oś. Miski ok, konusy ok, kulki Ok Dla potomnych w NOVATEC GCC D522 : oś- QR k-238 CrMo M10/1/145mm konusy- M10 x 1 NH-308 kulki- Y00091310 P.S. korzystajac z Waszej pomocy ... szykuje sobie rowery na sezon i takie oto kwiatki znalazłem w moim szosowym z Shimano XT M756. Chyba konusy do wymiany.....jak sadzicie? przód gruchotał- foto z ciągłym uszkodzeniem konusa na około połowie obwodu biezni roboczej, ale po czołowce z samochodem mogla sie tez oś wykrzywic , tył miał bicie i ma tylko punktowe slady ale tez chyba do wymiany wraz z osia...
Gość Napisano 18 Stycznia 2018 Napisano 18 Stycznia 2018 Jesli dobrze widze to .. kosz Tam musi byc gladziusio i równiusio jesli ma to sie ładnie krecic bez mielenia... kulek.
marianjoker Napisano 18 Stycznia 2018 Autor Napisano 18 Stycznia 2018 racja. kosz, albo na wybijaki Dzieki za pomoc temat CLOSED
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.