zlaczka Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Witam, Przymierzam się do zakupu dla syna nowego roweru. Potencjalny klient ma 13 lat i 182 cm wzrostu. Dotychczasowy Wheeler w rozmiarze 17" jest już za mały. Mając na uwadze zgłoszone oczekiwania tj. możliwość korzystania z roweru na górce kazurce i do jazdy po schodach, chcę mu kupić Dust 1.0 w rozmiarze L. Do wyboru mam model z rocznika 2017 i rocznika 2016. Teoretycznie ten sam rower, praktycznie jednak nie to samo. Rowery różnią się: geometrią, napędem 2x vs. 3x, skokiem amortyzatora 120mm vs. 130mm. W załączeniu specyfikacja: 2016: https://www.kross.pl/pl/node/19180 2017: https://kross.pl/pl/2017/trail/dust-1-0 Kręci mnie skok 130mm, mam świadomość słabego napędu 3x9 w tego typu rowerze. Ale też nie czuję, że nowa geometria z modelu 2017 i skok 120mm to jest coś co daje przewagę modelowi z 2017roku. Pytanie, na co wy byście się zdecydowali mając do wyboru te dwa modele. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haitz Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 10mm vs o 1,5 stopnia bardziej płaski kąt główki. Dla mnie bez porównania lepiej te 10mm mniej, których i tak nie odczuje. Nie mówiąc już o starożytnym napędzie 3x... Dobra geometria>więcej skoku. Miałem do czynienia z chyba każdą ilością skoku, więc wiem co mówię EDIT: No jeszcze jest więcej różnic takich jak dłuższa górna rura i wyraźnie większy rozstaw osi. Ja bym bez zastanowienia brał 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Jak kolega wyżej, lepiej model 2017. Osprzęt i tak każdy z czasem zmienia a rama bardziej nowoczesna, zwrotna i szybsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlaczka Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Napęd to najmniejszy problem, jak młody zjeździ to dostanie nowy, ale rama i amor już na dłużej. A pytanie do posiadaczy - rower w rozmiarze L będzie odpowiedni na osoby o wzroście 182 cm wzrostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikegolf Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 wiem że trochę późno, ale jeśli wybór nadal aktualny ... ja mam 184cm i mam Dusta (2017) XL. Ze swoim wzrostem i długością nogi wypadam (prawie) dokładnie w połowie między L a XL w tabelkach Krossa. Ponieważ zarówno w internetach jak i w rozmowach spotkalem się z opinią że w przypadku Dusta brać rozmiar więcej niż z tabelki wynika - zdecydowałem się na XLa i jestem z tego bardzo zadowolony. Więc wg mnie przy 182 L będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlaczka Napisano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Dzięki, rower kupiony w wersji z 2016 r. - cena czyni cuda, a cena była bardzo dobra. Finalnie kupiliśmy XL. To już kawał roweru, ale młody ma rower xc na ramie 17 i jest mu ciasno. Jak mierzył Dust’a w rozmiarze L to było mu tak na już, ale nie siadł mu ten rower. Wybral XL. On na pewno zlepie jeszcze 3-4 cm i wtedy będzie zbyt krótka. Notabene, nowa L jest na długość zbliżona do XL z 2016, tylko niższa. pytanie do posiadaczy nowych Reconow - czy wymagają uzupełnienia oleju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin86Poznan Napisano 13 Marca 2018 Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Jak wszystkie RS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikegolf Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 21 godzin temu, Marcin86Poznan napisał: Jak wszystkie RS. wszystkie? w moim wspomnianym Duscie, w RS Yari podobno oleju było ok (zajrzał tam serwis któremu ufam. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.