dawid Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Witam, Chciałem dzisiaj sprawdzić stan łożysk w suporcie i po odkręceniu dwóch śrub myślałem że korba bez większych problemów zeskoczy z wieloklinu. Niestety korba, ani rusz. Nie mam na stanie żadnego ściągacza do korb i nie byłem w stanie stwierdzić czy tędy droga. Korbę w nx'ie należy ściągać za pomocą tradycyjnego ściągacza do korb na kwadrat? Czy jest jakiś inny patent? Dzięki za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 imbusem chyba 8 albo 10. Wkładasz w to mniejsze gniazdo imbusowe i odkręcasz. Śruba zapiera się o nakrętke(to większe gniazdo imbusowe) i ściąga korbę z osi jeśli już odkręciłeś kontrę to wkręć ją na loctite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 A to nie jest korba samościągająca, czy jak to się zwie? Od strony przeciwnapędowej masz otwory na dwa imbusy (8 i 10mm)? Jeśli tak, to wkładasz mniejszy i odkręcasz. Ta nakrętka z większym imbusem powinna zostać wkręcona - to właśnie ona spowoduje, że wykręcana śruba będzie wypychać oś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Faktycznie, że też mnie zamroczyło. A ja odkręciłem wpierw zewnętrzną i później wewnętrzną. Dzięki. temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teston Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Podłączam się pod podziękowanie: najpierw pół godziny bezsensownych prób, potem zerknięcie na Forum, a potem korba zeszła w ciągu 30 sekund Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Wielkie dzięki za pomoc. Wcześniej miałem korbę X0 i tam skumałem jak to zdjąć, a teraz w X01 inny kształt nakrętki i nie zaskoczyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.