dawid Napisano 13 Stycznia 2018 Napisano 13 Stycznia 2018 Witam, Chciałem dzisiaj sprawdzić stan łożysk w suporcie i po odkręceniu dwóch śrub myślałem że korba bez większych problemów zeskoczy z wieloklinu. Niestety korba, ani rusz. Nie mam na stanie żadnego ściągacza do korb i nie byłem w stanie stwierdzić czy tędy droga. Korbę w nx'ie należy ściągać za pomocą tradycyjnego ściągacza do korb na kwadrat? Czy jest jakiś inny patent? Dzięki za pomoc i pozdrawiam
eloo Napisano 13 Stycznia 2018 Napisano 13 Stycznia 2018 imbusem chyba 8 albo 10. Wkładasz w to mniejsze gniazdo imbusowe i odkręcasz. Śruba zapiera się o nakrętke(to większe gniazdo imbusowe) i ściąga korbę z osi jeśli już odkręciłeś kontrę to wkręć ją na loctite
TheJW Napisano 13 Stycznia 2018 Napisano 13 Stycznia 2018 A to nie jest korba samościągająca, czy jak to się zwie? Od strony przeciwnapędowej masz otwory na dwa imbusy (8 i 10mm)? Jeśli tak, to wkładasz mniejszy i odkręcasz. Ta nakrętka z większym imbusem powinna zostać wkręcona - to właśnie ona spowoduje, że wykręcana śruba będzie wypychać oś.
dawid Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Napisano 13 Stycznia 2018 Faktycznie, że też mnie zamroczyło. A ja odkręciłem wpierw zewnętrzną i później wewnętrzną. Dzięki. temat do zamknięcia
teston Napisano 3 Kwietnia 2018 Napisano 3 Kwietnia 2018 Podłączam się pod podziękowanie: najpierw pół godziny bezsensownych prób, potem zerknięcie na Forum, a potem korba zeszła w ciągu 30 sekund
Ilia Napisano 15 Marca 2019 Napisano 15 Marca 2019 Wielkie dzięki za pomoc. Wcześniej miałem korbę X0 i tam skumałem jak to zdjąć, a teraz w X01 inny kształt nakrętki i nie zaskoczyłem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.