Darek89 Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Witam was serdecznie, Mam problem...a mianowicie nie wiem na która szosę się zdecydować. Jeżeli chodzi o mnie,to będzie to mój 1 sezon na kolarce ale mam zamiar startować w maratonach szosowych,jak i robić dystanse powyżej 200 km i poznawać uroki Lubelszczyzny. Poniżej wkleiłem cztery linki z kolarkami,możecie się bardziej doswiadczeni koledzy i koleżanki wypowiedzieć,co wy byscie wybrali i dlaczego?? W grę wchodzą 4 kolarki: https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2018-szosowe/elite/supersix-evo/supersix-evo-105 http://www.stevensbikes.de/2018/index.php?bik_id=14&cou=PL&lang=en_US https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/émonda/émonda-sl-5/p/1440000-2018/?colorCode=black https://www.canyon.com/pl/road/ultimate/2016/ultimate-cf-sl-7-0.html Jeżeli chodzi o pierwsze trzy czyli cannondale,stevens i trek mogę mieć za te same pieniądze czyli 8000,a canyon z przesyłką kosztuje 7500,więc różnice w kosztach zakupu nie są duże. Możecie cos doradzić kochani?? Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Opony maksymalnie jakiej szerokości do nich wsadzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek89 Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Nie mam zamiaru upgradować roweru który dopiero co kupię,więc zostanę przy 25 mm,natomiast ile ma przeswit i jaką maksymalnie szerokosć mogę założyć to nie wiem,w ogóle mi do głowy nie przyszło żeby się zainteresować tym tematem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 i bardzo dobrze, 25 jest wystarczające a ewentualnie zmienisz sobie na 23c. Canyon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huskarl Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Możesz jeszcze wziąć rower bt'win jeśli się nie wstydzisz. https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-900-cf-id_8390339.html Osprzęt jak canyon a taniej i masz w ten sklep w mieście, więc odpadają hocki klocki z gwarancją czy serwisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Jak szuka roweru do maratonów i chce poznawać uroki Lubelszczyzny, to ja rozumiem, że nie chodzi o ściganie tylko o jazdę turystyczną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek89 Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Źle zrozumiałeś,chce sie ścigać w weekendy a na tygodniu poznawać uroki mojego województwa. A z reszta...ja nie prosze o analizę jak moja jazda będzie wyglądać,tylko prosze o pomoc w wyborze pierwszej szosy...! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 koledze @PiotrKaaaaaaaaaaa chodziło zapewne o to, że jak chcesz zwiedzać to nie da się na cienkiej oponie i trzeba szukać szosy gdzie wejdzie 32c, jednak da się, ja jeżdżę na 23c i czasem też zwiedzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Tak o to mi chodziło, oczywiście na cienkiej oponie tez się da, ale na grubszej na pewno wygodniej, zwiedzając nie zawsze jest możliwość wyboru drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 b'twin fajny, wszystko na odpowiednim poziomie, no może oprócz kół, dobry serwis gwarancyjny i na miejscu to duży plus, nie wiem czy na karbonowe ramy decathlon daje też dożywotnią gwarancję. Nie ma czego się wstydzić, ładne malowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macior1365 Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 https://www.evanscycles.com/en-pl/cannondale-synapse-carbon-105-5-disc-2017-road-bike-EV239406 Tu masz tez fajna propozycje Cannondale synap na 105 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huskarl Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Decathlon na karbon daje 5 lat gwarancji. Nie wiem jak można dać dożywotnią skoro karbon się zużywa. Trek daje dożywotnią ale oczywiście wyjmuje z tego normalne zużycie czyli pewnie wszystko po 5 latach. Plus ze dają możliwość zakupu nowej ramy ze zniżką. Wracając jeszcze do początkowego wyboru. Pierwsze trzy rowery są dość drogie, w ich przedziale jest jeszcze inny b'twin, które daje Ultegrę gdy tamci mają 105. https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-920-cf-id_8389556.html Dziwne, że jeszcze nie ma na nie jakiś promocji. Środek zimy a tu nic. Może drogie kolarki nie schodzą i Decathlon nie planuje nic na nowy sezon. A może właśnie tak dobrze, że nie ma sensu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Niedawno była promocja 50%, nie pamiętam czy na ten model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Niedawno była promocja 50%, nie pamiętam czy na ten model A np na tribana 540 promocja była pod koniec roku, szybko się wyprzedał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek89 Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 No właśnie nie podoba mi sie malowanie tych bitwinow z decathlonu i jednak chciałbym zostać przy moim pierwszym wyborze,czyli tych czterech egzemplarzy ☺ Wyborem byłby canyon,czy negocjacja cenowa tych innych modeli,bo myślę że np Stevensa udałoby mi się wyrwać za 7000..?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macior1365 Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Sam poszukuje roweru o podobnym budzecie itd ...szkoda ze nie napisales jaki rozmiar tej szosy,byloby latwiej cos doradzic Tutaj maja fajne rowery z 2017 roku po dobrych cenach https://www.facebook.com/pg/OstrowskaManufakturaRowerowa/posts/?ref=page_internal i jeszcze jeden cannondale takze 105 https://www.cyclestore.com.pl/cannondale_super_six_evo_carbon_105_road_bike_2017-ID_70739 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek89 Napisano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Temat do zamknięcia Panowie,zdecydowalem sie na Treka bo dostałem bardzo fajny rabat,będę miał go za 7000 ☺ a co do rozmiaru no to przymierzalem 56 i będzie perfekt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TommyMasta Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Daj znać jak wrażenia po pierwszej jeździe Jakaś fotka też byłaby super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeNiro Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Będzie Pan zadowolony Po kilku dniach testów sl4, zdecydowałem się na szósteczke na tarczach, aaa co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek89 Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Jasne! Dam znać jak wrażenia,ale na to trzeba poczekać bo rower zamowiony i ma byc do odbioru na początku lutego. Jeszcze tylko będę musiał go zwazyc jak do mnie dotrze,bo producent podaje wage 8.30 kg a w sklepie mowili,że waży 7.50 kg i jestem ciekaw kto oszukuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TommyMasta Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Z tego co wiem SL5 waży około 7.7 - na stronie producenta jest błąd. Ja na wiosnę planuję zakupić SL6 - ważono ten rowerek przy mnie w sklepie i ma 7.3, a od SL5 różni się praktycznie grupą osprzętu i kołami więc wątpię aby z tego wynikał aż kilogram różnicy, skoro rama ta sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejhulud Napisano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 W dniu 14/01/2018 o 10:39, huskarl napisał: ...Nie wiem jak można dać dożywotnią skoro karbon się zużywa. Trek daje dożywotnią ale oczywiście wyjmuje z tego normalne zużycie czyli pewnie wszystko po 5 latach. .. Karbon się nie "zużywa", przynamniej w klasycznym rozumieniu tego słowa. W jego przypadku ilość cykli zmęczeniowych, po których z powodu tych cykli nastąpi awaria, jest o wiele, wiele większa, niż w przypadku części metalowych. Tak więc drogi kolego, napisałeś jakiś mit. Być może wynika on z niedoskonałości produkcyjnych pierwszych generacji elementów karbonowych. Być może z innych powodów. Jednocześnie witam, bo to mój pierwszy post na forum Troszkę skucha, że taki moralizatorski Wracając do tematu: rower został wybrany, więc już za późno na dyskusję, niemniej emonda w geometrii H2 (czyli każda wersja poza SLR H1) ma nieco spokojniejszą geometrię (wysokość główki ramy) od innych proponowanych rowerów. Da się to nieco "zniwelować" używając niskiego dustcapa oraz mostka z np. kątem -17st, ale fakt pozostaje faktem. Gdyby nie to, że rower jest wybrany, można by tego użyć jako argumentu w dyskusji. Do tego pamiętajcie, że seria SL ma już zintegrowany maszt podsiodłowy. Nie jest to tak dokuczliwe, jak w przypadku np. najwyższych modeli Gianta (regulacja wysokości siodła = cięcie masztu), niemniej zakres regulacji jest skończony i nieco bardziej ograniczony, niż w przypadku rozwiązań klasycznych (sztyca). Jeżeli dołączony element wchodzący na maszt będzie za krótki, Trek sprzedaje wersje dłuższe. Swoje jednak kosztują, więc proponuję koniecznie upewnić się, że fabryczny model seat capa ma wystarczającą długość, bo może sklep będzie w stanie (i miał chęć) wymienić ten element od razu na dłuższy, bez dodatkowych kosztów - jeżeli będzie potrzeba. Jak można wywnioskować, tak, jestem użytkownikiem Emondy SL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.