solar21 Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Szukam bezprzewodowego licznika, który będzie działał na mrozie. Mam obecnie Sigmę BC 12.12 STS i latem jest wszystko OK, ale już przy 2-3 C traci sygnał z koła. Zmieniałem już nadajnik, próbowałem baterii różnych producentów, ale jest tak samo. Może to wina wysokiego amora (160 skoku), może tego, że licznik jest z prawej strony (helpdesk powiedział, że antenka odbiornika lepiej działa po lewej stronie, ale tam mam tarczę, przewód hamulca i nie będę jeszcze dokładał odbiornika), w każdym razie obecnie np. przy -2C jak dzisiaj, po 1 km licznik traci kontakt z nadajnikiem do czasu ogrzania. Wymagania - bezprzewodowy - czytelny wyświetlacz z 2, maks. 3 danymi na raz - temperatura - potwierdzone działanie na mrozie - autostart/autostop - miło, gdyby po wyjściu z trybu oszczędzania baterii wyświetlacz pamiętał, co wyświetlał przed tym trybem (Sigma zawsze wraca do dziennego dystansu) - nie potrzebuję żadnych pierdół typu kadencja, kalorie, drugi rower, podświetlenie - nie chciałbym przekroczyć 200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Ja mam stary model Kellys'a, już 6 czy 7 lat go mam i działa bez problemu na mrozie, wyświetlacz jest zamulony ale działa i nic mu się nie dzieje, licznik się wygasza po 10 min nieaktywności, trzeba go ręczeni włączyć. Ale to jest o liczniku sprzed kilku lat, nie wiem jak obecnie sprzedawane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek63 Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Jak masz tą sigmę na gwarancji to reklamuj.Miałem ten sam problem, po wymianie na inny egzemplarz licznik pokazywał temeraturę do - 10,czyli tak jak w instrukcji .Inne funkcje działały bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 12 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Nie mam gwarancji. Testowałem już 2 nadajniki i było tak samo. Trochę straciłem zaufanie. Sam licznik działa, wyświetla dane, ale nie zalicza, bo traci synchronizację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Może problemem jest słaby(wadliwy) odbiornik w liczniku twoim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Ja mam za sobą przejścia z dwoma Sigmami ( modele 1106 DTS i 1200 ) i w tej chwili używam DTS jak zegarka Wystarcza mi Strava na smartfonie i tak naprawdę, to licznik mi do szczęścia niepotrzebny. Podglądu żadnego na żywo nie potrzebuję ( smartfon jest schowany w torbie podsiodłowej ), to po co mi licznik ? - pytanie retoryczne. Chodziła mi po głowie Sigma Pure GPS, ale po stwierdzeniach kolegów, że nawet może mieć mniejszą dokładność niż zwykły licznik z czujnikiem prędkości, czy być mniej dokładna od smartfonowego GPS'a z racji zapisu śladu co 5 sekund, stwierdzam, że to nie ma sensu. Jednak gdy np. smartfon zawiedzie ( odpukać ), to co wtedy ? Jakiego niezawodnego licznika szukać, skoro nawet wyższe modele są zawodne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Rox 7.0. Zero sensorów, zapis śladu co 1s. Ciut ponad 400pln. Lezyne Micro GPS - jak wyżej. W marcu mam wodowanie nowego roweru i od początku wiedziałem, że nie chcę mieć nawet pół magnesu na kole czy korbie. Z kadencji korzystałem w obecnej 16.12 przez pierwsze dwa dni, potem się znudziło. Dowiedziałem się ile kręcę i ciekawość została zaspokojona. GPS w telefonie na dystansie 50km rozjeżdża mi się o kilkaset metrów względem licznika na kole ustawionego "skąpo" - nie dodaję sobie mm na obwodzie koła, raczej redukuję względem pomiaru żeby nie był on zawyżony. Zakładam więc, że dobry licznik z GPSem będzie wystarczająco dokładnym zamiennikiem. A czemu nie chcę magnesu? Po pierwsze przewodowego licznika nie chcę, bo gigantyczna zaleta czyli dokładność jest okupiona fatalnym wyglądem, ciągnąć trzeba te druty na goleń i do suportu - wizualnie ma być majstersztyk a nie "jakoś". Po drugie serwis: jakakolwiek operacja na amortyzatorze to odpinanie sensora, odwijanie przewodu, potem montaż. Ja rozumiem, że to tylko 2 minuty ale robiąc to kilka razy w roku z takiego czy innego powodu... Znudziło mi się a technologia pozwala na zmianę sensorowych liczników na te samoczynne (GPS). A bezprzewodowego nie chcę, bo po pierwsze nadal zostaje sensor na goleni, chcę go uniknąć. Po drugie wciąż słyszy się o problemach - a to nie zawsze startuje, a to nie liczy a to pokazuje głupoty a to całkiem nie działa na mrozie... Bardzo dużo jest skarg. No i najważeniejsze - mając dwa czy trzy komplety kół, na suche, na bagienne - w końcu nie będzie trzeba zmieniać obwodu koła czasem dwa razy dziennie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 49 minut temu, cervandes napisał: Rox 7.0. Zero sensorów, zapis śladu co 1s. Ciut ponad 400pln. Nie wydam 400 na licznik, który mogę zgubić albo rozwalić na pierwszym tripie w górach. Poza tym, ma 100 zbędnych mi całkiem funkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 12 godzin temu, Jurek63 napisał: po wymianie na inny egzemplarz licznik pokazywał temeraturę do - 10,czyli tak jak w instrukcji .Inne funkcje działały bez problemu. Ale pokazuje prędkość przy jeździe przy -10? Bo mój też pokazuje -10C, ale nie ma kontaktu z sensorem od 12 stopni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Godzinę temu, solar21 napisał: Nie wydam 400 na licznik, który mogę zgubić albo rozwalić na pierwszym tripie w górach. Poza tym, ma 100 zbędnych mi całkiem funkcji. Kurde, od 25 lat mam liczniki w rowerach, zaczynałem od Sigmy 300 i mimo ćwierćwiecza nigdy mi licznik nie zginął ani go nie zgubiłem. Ale to jak z telefonami, mi z ręki nie wypadł żaden od 10 czy 15 lat a są tacy co po tygodniu mają potłuczoną szybkę. Wtedy rozumiem, 400pln szkoda wydawać. A 360? Lezyne Macro jest w promo w bike discount... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek63 Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 49 minut temu, solar21 napisał: Ale pokazuje prędkość przy jeździe przy -10? Bo mój też pokazuje -10C, ale nie ma kontaktu z sensorem od 12 stopni... Wszystkie parametry działały bezbłędnie.Piszę działały bo na początku grudnia posiałem licznik.Przed wymianą przy około + 5 stopniach C licznik zamierał , brak wszystkich wskazań,telefon do sprzedawcy i sprawa się wyjaśniła.Ten model tak miewa.Po wymianie zero problemów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek63 Napisano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Teraz, cervandes napisał: Kurde, od 25 lat mam liczniki w rowerach, zaczynałem od Sigmy 300 i mimo ćwierćwiecza nigdy mi licznik nie zginął ani go nie zgubiłem. Ale to jak z telefonami, mi z ręki nie wypadł żaden od 10 czy 15 lat a są tacy co po tygodniu mają potłuczoną szybkę. Wtedy rozumiem, 400pln szkoda wydawać. A 360? Lezyne Macro jest w promo w bike discount... To ma kolega farta ,mi zginęły 2 szt sigmy, ale to raczej wina słabego sytemu mocowania.Obecna przewodowa sigma 14.12 alti ma lepsze mocowanie.Teraz wiem kiedy licznik jest dobrze zapięty,po prostu lepiej jest wyczuwalny moment clic . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 54 minuty temu, cervandes napisał: Kurde, od 25 lat mam liczniki w rowerach, zaczynałem od Sigmy 300 i mimo ćwierćwiecza nigdy mi licznik nie zginął ani go nie zgubiłem. Ale to jak z telefonami, mi z ręki nie wypadł żaden od 10 czy 15 lat a są tacy co po tygodniu mają potłuczoną szybkę. Wtedy rozumiem, 400pln szkoda wydawać. A 360? Lezyne Macro jest w promo w bike discount... Jedna gleba w górach, zahaczenie na wyciągu w bikeparku i po liczniku. Albo chociaż nie wypięcie go przy zmianie gumy... Miałem pancerną Vettę przez parę lat i jest moco sponiewierana. Od licznika potrzebuję prędkości, dystansu, godziny i temperatury. I wszystko. Więc branie takiego czegoś to jak armata na wróbla. Kompletnie mi to zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rtour Napisano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Jechałem ostatnio na 16.12 STS CAD przy -5 i nic się nie działo.Fakt,że tylko 8 km,ale później stał 9 godz. na mrozie(mrozku ?) i z powrotem też nic się nie działo.Osobnym tematem jest to,że pracę zakłóca lampka zwłaszcza na najmocniejszym trybie i wtedy traciłem pomiary.Odsunąłem 3 cm i teraz jest ok poza tym,że lampka jest przy chwycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 22 minuty temu, Rtour napisał: Jechałem ostatnio na 16.12 STS CAD przy -5 i nic się nie działo.Fakt,że tylko 8 km,ale później stał 9 godz. na mrozie(mrozku ?) i z powrotem też nic się nie działo.Osobnym tematem jest to,że pracę zakłóca lampka zwłaszcza na najmocniejszym trybie i wtedy traciłem pomiary.Odsunąłem 3 cm i teraz jest ok poza tym,że lampka jest przy chwycie. Thx. Przetestuję nową 16.12. W sklepie powiedzieli, że uwzględniają reklamację "mrozową". Moja 12.12 nie działa czy z lampką, czy bez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rtour Napisano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Więc wygląda to na wadę sprzętu.Jak się wyrobię to spróbuję dzisiaj zrobić test na -10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 24 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 OK, nowa Sigma 16.12 działa bezproblemowo przy -5C. Co więcej, stara 12.12 również działa zamocowana obok nowej 16. Wygląda więc na to, że problemem jest nadajnik. Co świadczy chyba o moim pechu, bo w zeszłym roku dokupiłem (używany) drugi nadajnik i z nim licznik też nie działał, nawet gdy wkładałem nowe baterie Sony, Maxcell, GP... Albo, snując teorie spiskowe, baterie na polski rynek są drugiego sortu i z tą też będę miał problem za rok, gdy oryginalna siądzie i z nową z Polski nie będzie działać... PS Sprzedam licznik Sigma 12.12 STS + ewentualnie zestaw na drugi rower. W obecnej konfiguracji nie działa poniżej 2C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 24 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Też przerabiałem taki scenariusz - szwankowała bezprzewodówka, to kupiłem przewodówkę... i nagle bezprzewodówka zaczęła działać. Sigma ma po prostu zbyt mały i kiepski zasięg - dziwię się wobec tego, że jest tak popularna, skoro wielu użytkowników narzeka ( ot, taki paradoks - jak ten mąż co bije żonę, a ona i tak do niego wraca...). Zdaj za jakiś czas relację jak się sprawuje nabytek ( chociaż zima się już chyba kończy, więc o mroźne testy może być trudniej ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 No to dziś przy -10C 16.12 działa nadal. Nie chcę snuć teorii spiskowych, ale ta 16.12 kupiona normalnie w sklepie, wersja pudełkowa. Nie działająca na mrozie 12.12 była kupiona jako nowa na allegro, OEM, sporo tańsza. Może ma to jakiś związek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpm Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Tak a propos 16.12 -- u was też niedokładnie wskazuje temperatury poniżej zera? Mój, przy -10 na zewnątrz pokazuje -4,9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Mój raczej nie. Ma oczywiście pewną bezwładność, ale wskazuje dość prawidłową temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.