Skocz do zawartości

[rower] 5 - 6 tys nowe technologie rower "21 wieku" itp

kamar59

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 godziny temu, zaq49 napisał:

A do czego służy Ci ta wypasiona naklejka na tarczy?

Wiem, że powinienem ją zdjąć ;-) Żeby nie wkładać tam palców.

7 godzin temu, Alsew napisał:

Fajne koła:D Gratulacje i dużo frajdy z użytkowania!

Dzięki, frajda dziś była 50 km zrobione w terenie. Odczucia z jazdy jakieś, może się lepiej toczą - kręcą, może sztywniejszy tył, na pewno lżejsze i solidniejsze, opona solidniej się układa na obręczy, ciężej się je zakłada i ściąga niż na starych obręczach, chyba lepiej przyspieszają. Ale te "może" to nie wiem czy to nie fascynacja umysłowa nowym nabytkiem  i wkręcanie sobie tego że lepsze ;-) Wymiany nie żałuję tyle.

Mocno dokręciłem kasetę, ale nie wiem czy to było 40 Nm, nic nie stuka i nie rusza się na boki. A siła docisku kasety ma wpływ na linie łańcucha? Chodzi mi oto że mam wrażenie że na zębatkach 31 i 35 łańcuch jak by dotykał bokiem kasety i rysuje na pewno 40 bo widać to, bo jest innego koloru niż reszta, normalne to?

Tam są podkładki jak rozbierałem kasetę ale dałem je tak jak były między 15-17 co poszerza ciut odstępy. W takiej typu kasecie zmieścić taką ilość przełożeń i łańcuch coraz cieńszy się robi.

Bo ten nowy hak pod oś 12 jest prosty i jest zamontowany prawidłowo, nie jest chyba grubszy żeby coś przerzutkę przesunął? Biegi wchodzą i schodzą prawidłowo nic nie musiałem kręcić baryłką względem starej osi haka.  

Albo jest ciut za suchy łańcuch i słychać go bardziej na tych biegach 24-27-31-35-40 niż na tych 11-13-15-17-19-21 ale pewnie już nie jest linia łańcucha taka prosta i głośniej chodzi napęd?

Taki przykład jak byś wsiadł na 2 rowery z kołami za 1 tyś i 4 tyś i byś nie wiedział że jedziesz na droższych, to czy byś odczuł różnicę?

Napisano
3 minuty temu, Dokumosa napisał:

Spróbuj naciągnięciem linki nieco się pobawić. Powinno pomóc.

W przedniej baryłce czy przy przerzucie tylnej? Ta przerzutka nie ma już baryłki  na dole hehe. Tak pokręcić żeby nie naruszyć zmiany biegów.

Napisano

Jak miałeś wcześniej haki pod QR to tam w hakach oś piasty zostawia wgryziony ślad (odcisnięte słoneczko). Po zmianie haków na 12mm wgryzienie nie występuje i o tyle na pewno hak koła (a zatem i przerzutki) zmienia położenie względem kasety. Do tego dochodzą tolerancje usytuowania samego bębenka względem osi piasty czy w końcu grubości samego haka - nigdy nie będzie idealnie jak było zatem mikroregulacje są niezbędne.

Wkręcacasz baryłkę o 1/4 obrotu i porównujesz. Potem o kolejne 1/4. Jak nie jest lepiej to wykręcasz o 1/2 wracając do położenia pierwotnego i eksperymentujesz z jej wykręceniem. 

Napisano

Podobnie było z tarczami od hamulców, przód był ok praktycznie, ale tył trzeba było poprawić i odkręcić śruby hamulca zacisku i przesunąć, żeby nie ocierała tarcza o klocki.

Napisano

Z każdym Twoim kolejnym wpisem o "problemie" coraz bardziej nabieram przekonania, że kompletnie bez sensu wydałeś na rower kupę kasy. Masz znikome pojęcie o sprzęcie, jego działaniu i podejrzewam, że z wykorzystaniem jego możliwości też nie jest najlepiej. Trzeba było kupić rower z półki 3000zł, więcej problemów niż teraz z nim byś nie miał, a kilka tysi w kieszeni...

Napisano
5 godzin temu, kemot1974 napisał:

@kamar59 i jak, zdecydowałeś się przy nowych kołach na mleko w oponach ?

Jeszcze nie. Jakieś stare nie dobre przyzwyczajenia. Ale w każdej chwili mogę to zrobić. I zrobię to i tak z ciekawości jak mi przypasuje to zostanie.

Napisano
7 godzin temu, kamar59 napisał:

Nie mam pojęcia o sprzęcie a 80% roweru rozebrałem  i złożyłem sam. 

A o jakim rowerze piszesz? Nowym Giancie? Odkręcić część i przykręcić ją lub inną identyczną w to samo miejsce to potrafi średnio rozgarnięty 10-latek, jedynie może mu brakować siły. Chyba że masz na myśli coś ambitniejszego? Moje wnioski wysuwam po czytaniu Twoich pytań odnośnie rzekomych "problemów". W przypadku najmniejszej bzdury piszesz i prowadzisz analizy godne magisterki, a może i doktoratu...

• 3 tygodnie później...
Napisano
12 godzin temu, kamar59 napisał:

I czy to normalny dźwięk co tam tak wali? Tarcza, szprychy, piasta, taki metaliczny dźwięk? Czy to ten bębenek uderza o coś tam...

Może tak pod mecz już dzwoni? ;) Możesz też na co dzień zamiast dzwonka używać... ;) A tak poważnie to ciekawy jestem czy inni też tak mają, w takich kołach.

Napisano

A co w tym dziwnego, że jak się na sucho stuka w zapięcie napędu to niesie po ramie walnięcie metalu o metal? Ratchet jest alu, zazębia jak cholera więc stuknięcie jest normalne i logiczne. A wszystko co metalowe będzie dzwoniło bo niesie się to jak po rurach. Martwiłbym się, gdyby zazębianie odbywało się w ciszy.

Napisano

Przy nieobciążonym kole to normalne przecież że szprychy będą niczym struny w gitarze a rama staje się pudłem rezonansowym wzmacniających efekt. Jak weźmiesz kija i będziesz napieprzał po szprychach to będzie ten sam dźwięk.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wakacje w pełni... a aktualna waga roweru 11.8 kg. Gdybym chciał iść dalej i się bawić to bym mógł obniżyć wagę jeszcze na siodle 549g - nowe 300 - zysk 249, i mleko zamiast dętki   (to jeszcze kamar nie przeszedłeś na mleko !!!) chociaż dętkę "tzw"ultra 130 g mam z przodu, może ogółem wyszło by z 200 g. I te około 0,5 kg jeszcze spadła by waga z 11.8 do 11.3. Dalszy etap to by mógł być karbonowa kierownica i sztyca i to by może przy dobrym wietrze było by 10.9 kg ;-) Taka tam wizja mało opłacalna heheheh I jeszcze FOX 32 z 1780 g na jakiś 1500 g...

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Na liczniku 1320 km, serwis olei w amorku robiłem na początku kupna roweru marzec 2018 r. Zrobić serwis teraz na koniec sezonu wrzesień-październik czy na wiosnę marzec? Przestanę jeździć pewnie w listopadzie zależnie od temperatury, na pewno będą sporadyczne wypady grudzień styczeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...