Skocz do zawartości

[rower] 5 - 6 tys nowe technologie rower "21 wieku" itp

kamar59

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nic nie wyciekło patrzyłem do wnętrza zacisku. Zdjęcie było jeszcze przed dotarciem. Papierem 100 były wyrównane.

To co radzisz ewentualnie przed założeniem nowych klocków jakie zabiegi wykonać żeby nie zepsuć nowych klocków. Coś z tłoczkami się robi.

Napisano
  W dniu 22.03.2018 o 18:51, syrobb napisał:

Żywiczne klocki powinny się dotrzeć bardzo szybko. Faktycznie chyba problem z hamulcami.

Rozwiń  

To odpowietrzenie jedynie, nie wyglądają na za powietrzne. To trzeba było by jakiś zestaw kupić do odpowietrzania shimano. To jak ktoś ma za powietrzne hamulce a przecież tłoczki chodzą to jak ma nie hamować. Co powoduje za powietrzne hamulca, klamka może wolniej wracać tłoczkami nie pracują prawidłowo itp. Umnie klamka ma opór wraca tłoczkami godzą prawidłowo.

Spróbuje na jednym komplecie jak się dotrze i zadziała to wina klocków będzie.  Bo przełożenie klocków zywicznych z przodu na tył nic nie da? Tam klocki nie mają napisane prawa lewa strona tylko na sprężyny jest L R. Chyba klockom nie robi to różnicy. 

Wasze hamulce jak hamują?  

Moje na prostej drodze rower do 20 km/h rozpędzony na przednim, droga hamowania 5m kolo nie zakleszcza się nie podnosi mi tyłu. I tak jest na tylnym hamulcu. Przy hamowaniu obojga hamulcami tył mi zablokuje na prostej drodze.

A tak w rowerze wszystko hula dobrze ,myślałem że przy okazji na nowym rowerze hamulce będą lepsze względem SLX na starym rowerze tam też szału w hamowaniu nie było może te shimano tak maja. Nie mam porównania z innymi rowerami.

Napisano

Tak sobie poszperałem co wagowo ile wyszło z części. Można zobaczyć co "razi" wagą w tym rowerze ;-) Tam gdzie jest +,- nie mam 100% pewności co do wagi.

Chwyty Rowerowe KELLYS WAVE 2DENSITY +,- 200g
Rogi FORCE BET 9 cm 120g
Mostek Giant Contact 100mm 180g
Kierownica gięta Giant Contact 31,8x690 300g
Sztyca Giant Contact 27,2x400 290g
Siodło SELLE ROYAL LOOKIN MODERATE 525g
GIANT PXC-2 Koła (szprychy,piasty,obręcz) Przód 800g Tył 1100g
Zacisk 100x15mm 70g 
Zacisk 9x135mm 50g
Adapter pod tarczę Shimano SM-MA-F180P/P2 30g
Opona SCHWALBE Racing Ralph Performance 550g x 550g
Dętka Schwalbe 27,5 200g x 200g
Korba Shimano FC-M8000 36x26 720g
Suport Shimano Press Fit 80g
Pedały Kellys KELLYS FLAT 50 550g
Łańcuch KMC X11L 250g
Kaseta Shimano XT CS-M8000 11-40 440g
Tarcza Shimano XT SM-RT86 Tył 160mm 130g Przód 180mm 150g
HAMULCE TARCZOWE SHIMANO DEORE XT BR-M8000 580g
Przerzutka tył Shimano Deore XT M8000 11sp 275g
Przerzutka przód Shimano Deore XT FD-M8000 150g
Manetka komplet SHIMANO XT M8000 240g
Matetka Fox CTD +,- 200g
FOX 32 Float Performance FIT4 27.5 1700g
Licznik Sigma 16.09 100g
Koszyk na bidon 40g
Rama Carbon Giant Advanced XTC +- 1200/1300g

Chyba wszystkie części podliczyłem.

Dojdą pierdółki jakieś śrubki i oleje w przewodach linki i powietrze w dętkach.
Można + - ocenić wagę samej ramy ale wyszło mi po podliczeniu 10 680g bez ramy.
A rower wyjęty z pudełka i złożony ważył 11 kg bez pedałów a teraz waży 12.1 kg

Napisano
  W dniu 24.03.2018 o 18:12, firefoks napisał:

Najbardziej razi ta kanapa.

Rozwiń  

Fakt! Coś przerażającego! Ciekawe jaki jest sens podawania szacunkowych wag poszczególnych komponentów? Nuda? Za oknem ciepło, czas zacząć kręcić zamiast zajmować się takimi pierdołami :rolleyes:

Napisano
  W dniu 24.03.2018 o 21:15, Almakato napisał:

Ja to bym wyrzucił amortyzator, 1700g ma swoje miejsce ;)

Rozwiń  

Na sztywny widelec? Albo wymiana na lżejszy 1500g amorek, nie ma sensu. Amortyzacja musi być.

W dniu 24.03.2018 o 18:12, firefoks napisał:

Zawsze można napompować helem ;)

Najbardziej razi ta kanapa.

Rozwiń  

Azot jest lepszy od powietrza, wolniej schodzi z kół i ciut lepiej pracuje na dziurach. A masz lżejszą i tak samo wygodną kanapę do polecenia? Ja taką upatrzyłem sobie https://www.cyklomania.pl/selle-italia-siodlo-man-gel-flow-285g-czarne,id7170.html ale nie wiem czy te 151mm będzie ok względem mojej kanapy 180mm. Lepsza ta kanapa niż te oryginalne co było 12cm, za twarde i na wąskie.

W dniu 24.03.2018 o 18:53, Alsew napisał:

Fakt! Coś przerażającego! Ciekawe jaki jest sens podawania szacunkowych wag poszczególnych komponentów? Nuda? Za oknem ciepło, czas zacząć kręcić zamiast zajmować się takimi pierdołami :rolleyes:

Rozwiń  

Jak jaki sens, a ci w dziale "Mania lekkości + Projekty rowerów" Tak samo piszą i mogą? Ja kręcę cały czas, nawet jak śpię km lecą.

Napisano
  W dniu 24.03.2018 o 21:39, kamar59 napisał:

Jak jaki sens, a ci w dziale "Mania lekkości + Projekty rowerów" Tak samo piszą i mogą?

Rozwiń  

Nie tak samo, bo ludzie podają realne wartości komponentów,  a jak Ty piszesz że dwie opony czy dętki mają taka sama wagę, to znaczy że w życiu wagi nie widziały... Czyli ściema ;) Więc jaki jest sens takiej rozpiski? Obstawiam że reszta też wagi nie widziała skoro wszystkie wartości kończą się tylko na 0 lub 5gramów. :huh:

Napisano
  W dniu 24.03.2018 o 23:29, Alsew napisał:

Nie tak samo, bo ludzie podają realne wartości komponentów,  a jak Ty piszesz że dwie opony czy dętki mają taka sama wagę, to znaczy że w życiu wagi nie widziały... Czyli ściema ;) Więc jaki jest sens takiej rozpiski? Obstawiam że reszta też wagi nie widziała skoro wszystkie wartości kończą się tylko na 0 lub 5gramów. :huh:

Rozwiń  

To są podane wagi przez producentów. Sprawdzałem w kilku źródłach i średnia wyciągnięta. Nie będę wagi kupował i 100% roweru rozbierał żeby wagę powpisywać realną w 1000% Mani lekkości aż takiej nie mam. Ale bym mógł jeździć hardtail 9kg dla zaspokojenia swojego "ego" W innym życiu.

• Mod Team
Napisano

Mnie zawsze bawi to cięcie się na dziesiąte części grama w rozpisce :icon_wink:
Poza tym według mnie każdy rower powinien być finalnie ważony jako całość, a wydaje mi się, że większość waży tylko części i dodaje, sprytnie zaniżając w ten sposób masę, bo przecież trzeba się ciąć na gramy ;)
A już ważenie powietrza w oponach, to kompletna schiza :icon_lol:

Napisano

Racja, ale ten ktoś kto ma lżejszy rower jest lepszy? Może jest w czymś lepszy. Na pewno ktoś na tym forum ma najlepszy rower, ale najlepszy nie oznacza zawsze że musi być najlżejszy. 

Napisano

Po dzisiejszej jeździe muszę podziękować, wszystkim forumowiczom tego tematu, którzy zmagali się przez wiele storn z moimi dolegliwościami i pomogli mi w podjęciu decyzji na temat roweru. Mogę śmiało napisać że rower po 160 km został wyregulowany pod moje preferencje (siodło, kierownica, manetki, mniejsze ciśnienie w oponach 2 bar, jazda na dwóch łańcuchach itp). Tarcze na tych żywicznych klockach w końcu dostały mocy i hamują jak powinny. Teraz tylko się cieszyć z jazdy i kręcić ile się da.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Takie spostrzeżenie moje, jak ustawie sobie na największej zębatce na korbie 36 i na kasecie 40 i kręcę do tyłu to mi łańcuch przeskakuje na 35 lub 31. Wiadomo tak się nie jeździ bo to maksymalny przekos jest, ale to normalne że przeskakuje na niższą tarcze kasety? Bo biegi wchodzą i schodzą bardzo dobrze.

Napisano

Tak, to normalne. Wynika to z przesunięcia linii łańcucha właśnie.

Sporadycznie śmiało możesz jeździć na takim maksymalnym przekosie, nic wielkiego się nie stanie. Nowoczesne łańcuchy od 9s, a tym bardziej 10, 11 i 12s są dobrze do tego przystosowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.