Skocz do zawartości

[rower] 5 - 6 tys nowe technologie rower "21 wieku" itp

kamar59

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oglądałem dziesiątki filmów na YT z fox serwisu. R7 robiłem 2 razy serwis. Na początku strach ma wielkie oczy i nie było tak złe, także na spokojnie zrobię,  zamówię olej i heja.

Komora powietrzna jest prosta odkręcasz i wlewasz. Do tłumika to nie che zaglądać jedynie serwis, bo on jest zamknięty ponoć i więcej kombinacji.

Ci co mieli kilka marek wiodących amorków w rękach i wiedzą jak pracują to by powiedzieli "co ty chcesz chłopku wszystko jest ok" ,a ja sieje zamęt ;-)

Napisano
51 minut temu, kamar59 napisał:

Do tłumika to nie che zaglądać jedynie serwis, bo on jest zamknięty ponoć i więcej kombinacji.

O tym właśnie pisałem...

52 minuty temu, kamar59 napisał:

Ci co mieli kilka marek wiodących amorków w rękach i wiedzą jak pracują to by powiedzieli "co ty chcesz chłopku wszystko jest ok" ,a ja sieje zamęt ;-)

Tacy by Ci powiedzieli "zrób serwis zerowy amora zanim wsiądziesz na rower".

Napisano

Wyjąłem z ciekawości klocki z hamulców sprawdzić jakie są tam i okazało się że do XT 8000 dali żywiczne. Ale ja mam w SLX metaliczne z radiatorami, przełożę będzie lepiej hamować.P1220124.JPG

Jako ciekawostkę podam ramę robili w Holandii jest naklejka pod ramą.

• Mod Team
Napisano

W jednym z serwisów spotkałem się ze zdaniem, że nie ma potrzeby zaglądania do nowego amorka, ale wiadomo, że z tego co się słyszy, to przynajmniej w części amorów nieco poskąpili oleju ( nie wiem jak w Fox'ach , ale z RockShox'em mi się to kojarzy ), więc jak chcesz mieć spokojne sumienie i niczym nie zmącony w nocy sen, to zrób to co możesz we własnym zakresie i będzie gitara :icon_cool:
Zanim zmienisz na metaliki, to nie chcesz sprawdzić najpierw tych żywicznych klocków - choćby z ciekawości :icon_question:

Napisano

Też nie wiem jak tam fabryka w Fox lała olej.

Bobrze sprawdzę z ciekawości te żywiczne w terenie ale jak się ociepli trochę. Zdaje mi się że będą gorzej hamować od metalicznych.

I jeszcze kwestia napędu łańcucha. Że pomimo z przodu są 2 tarcze i 11 z tyłu, to słychać po pracy przełożeń że jak jest najbardziej prosto łańcuch to chodzi ciszej napęd niż po większym przekosie. Ale to chyba normalne. Nie powinienem jeździć największa przód (36) największa tył (40). 

I łańcuch ma spinkę w rowerze to fajnie. Policzę ile ma ogniw i kupie taki sam i będę jeździł na 2 łańcuchach.

• Mod Team
Napisano

Tak z ciekawości ( niekoniecznie Twojej ;) ) , to masz jakąś możliwość, żeby zważyć rower :icon_question:
Mógłbyś też wrzucić kilka zdjęć, albo zrobić filmik z kilkoma ujęciami :thanks:
W końcu to już 10 strona, więc jakoś należałoby to uczcić :sorcerer:
PS
Nie jestem maniakiem wagi rowerowej, co nie przeszkodziło mi w zważeniu swojego po zakupie i zrobieniu kilku zdjęć - słabych, bo słabych, ale zawsze fajnie jest mieć jakąś pamiątkę ( taki rowerowy mini album :icon_cool: ).

Napisano
9 godzin temu, zaq49 napisał:

Od siebie proponuję jednak sprawdzić olej na dole. U mnie sporo brakowało...

Właśnie to zrobię dla spokoju dolne golenie i komora powietrzna nowy olej.     Na 3 biegu manetki jest jednak sztywny jak beton amorek. Fox Float Fluid dam do komory powietrznej I na gąbki a golda 20wt do dolnych goleni.

14 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Tak z ciekawości ( niekoniecznie Twojej ;) ) , to masz jakąś możliwość, żeby zważyć rower :icon_question:
Mógłbyś też wrzucić kilka zdjęć, albo zrobić filmik z kilkoma ujęciami :thanks:
W końcu to już 10 strona, więc jakoś należałoby to uczcić :sorcerer:
PS
Nie jestem maniakiem wagi rowerowej, co nie przeszkodziło mi w zważeniu swojego po zakupie i zrobieniu kilku zdjęć - słabych, bo słabych, ale zawsze fajnie jest mieć jakąś pamiątkę ( taki rowerowy mini album :icon_cool: ).

Eee właśnie też byłem ciekaw tej wagi. Sporo stron przeglądałem z wagą jak ma rower i był przedział od 10.60 do 11.20. I wagę mam jaka mam cyfrowa taka bagażowe do 30 kg i mi pokazuje nie stety wagę roweru 11.20 11.30 taka średnia bez pedałów.  Ta waga tez moze miec blad jakis sredni. Także po dołożeniu pedałów dojdzie z 300g 400g poniżej 12 kg będzie.  Dojdzie licznik koszyk na bidon jakąś mała torebka podsiodlowa i 12 kg pęknie.  Też maniakiem wagi nie jestem aż tak, ale oprócz szosówki która ma bez pedałów 7.90kg a finalnie 9kg to najlżejszy rower w moim życiu mtb i czuć to diametralnie z unibike z 2008r który ma 15kg.

Wiadomo składają rowery mtb po niżej 10 kg ale to już chyba max co można wycisnąć. 

Na pewno po wymianie kół co pisali wcześniej też bym wagę urwał z mlekiem może 500gb. 

Foty porobie fajne ujęcia i powracam. 

Widzę że siodełko nie jest najwyższych lotów dlamnie za twarde i chyba pójdzie do wymiany i jest za wąskie. Coś poszukam wygodnego albo przełoże z innego roweru.

Napisano
10 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Nie - zakładając, że kupisz łańcuch o niemal identycznej długości i że ten który jest założony, ma poprawną długość.

To ten założony powinien mieć odpowiednią długość moim zdaniem przy tej klasie roweru.

Wiem że jest jakiś wzór na obliczenie prawidłowej długości łańcucha. 

Ale ta długość aktualna lancucha problemów nie robi wszystkie możliwe kombinacji przerzucanie przetestowane. 

To zbyt długi czy za krótki łańcuch tez powoduje przyspieszenie degradacji napędu? 

Ja mogę policzyć ogniwa ręcznie na łańcuchu nawet i się dowiem.

Napisano
11 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Nie - zakładając, że kupisz łańcuch o niemal identycznej długości i że ten który jest założony, ma poprawną długość.

Już kolegi nie podpuszczaj bo zaraz cały rower rozkręci na czynniki pierwsze żeby sprawdzić czy gdzieś w montowni nie popełnili błędu :rolleyes:

54 minuty temu, kamar59 napisał:

Wiem że jest jakiś wzór na obliczenie prawidłowej długości łańcucha. 

Nie ma żadnego wzoru... na najmniejszej zębatce z przodu i z tyłu przerzutka napal powinna delikatnie naciągać łańcuch, albo jak nie masz co robić to możesz go rozłączyć i po założeniu łańcucha na największe koronki przód/tył z pominięciem przerzutki powinny zostać 1 ogniwo (2 człony łańcucha) w nadmiarze.

Napisano

Jest naciagnienty na najmniejszych zebadkach. Czyli jak łańcuch ma 114 ogniw i jest naciagnienty łańcuch i nowy będzie miał 1 oczko więcej i tez będzie tez naciagnienty to można jeździć czy wyrównać ilość ogniw do ktotrzego?

Napisano
19 minut temu, kamar59 napisał:

Czyli jak łańcuch ma 114 ogniw i jest naciagnienty łańcuch i nowy będzie miał 1 oczko więcej i tez będzie tez naciagnienty to można jeździć czy wyrównać ilość ogniw do ktotrzego?

Może mieć 114 albo 116 ogniw, więc to ponad 2,5 cm różnicy. Lepiej skrócić, im krótszy tym lepiej. Kup sobie skuwacz do łańcucha za 10 zł i po sprawie.

• Mod Team
Napisano
W dniu 28.02.2018 o 15:50, kamar59 napisał:

Eee właśnie też byłem ciekaw tej wagi. Sporo stron przeglądałem z wagą jak ma rower i był przedział od 10.60 do 11.20. I wagę mam jaka mam cyfrowa taka bagażowe do 30 kg i mi pokazuje nie stety wagę roweru 11.20 11.30 taka średnia bez pedałów.  Ta waga tez moze miec blad jakis sredni. Także po dołożeniu pedałów dojdzie z 300g 400g poniżej 12 kg będzie.  Dojdzie licznik koszyk na bidon jakąś mała torebka podsiodlowa i 12 kg pęknie.  Też maniakiem wagi nie jestem aż tak, ale oprócz szosówki która ma bez pedałów 7.90kg a finalnie 9kg to najlżejszy rower w moim życiu mtb i czuć to diametralnie z unibike z 2008r który ma 15kg.

Wiadomo składają rowery mtb po niżej 10 kg ale to już chyba max co można wycisnąć. 

Przyznam ,że nie czytałem całego wątku, ale dżajant na karbonowej ramie z kołami 27,5 waży 11 kg bez pedałów???? Co tyle waży w tym rowerze? 

Miałem fula 130 mm skoku na aluminiowej ramie, który finalnie ważył 11,5 kg , a obecny 140 mm na kołach 27,5 i alu ramie waży ok 13,5 kg. 1,5 kg różnicy miedzy karbonowym sztywniakiem a aluminiowym fulem. Ciekawe.....

Napisano
17 minut temu, durnykot napisał:

Przyznam ,że nie czytałem całego wątku, ale dżajant na karbonowej ramie z kołami 27,5 waży 11 kg bez pedałów???? Co tyle waży w tym rowerze? 

Miałem fula 130 mm skoku na aluminiowej ramie, który finalnie ważył 11,5 kg , a obecny 140 mm na kołach 27,5 i alu ramie waży ok 13,5 kg. 1,5 kg różnicy miedzy karbonowym sztywniakiem a aluminiowym fulem. Ciekawe.....

Sam nie wiem dlaczego tyle waży, sama rama jest w sobie lekka, osprzęt XT też jest lekki jak na swoją przedostatnią grupę.  

Amortyzator FOX waży w granicach 1700 g http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=2&art=6868

Zostają Giantowskie koła mogą być winowajcą z dętkami za wagę. I jest alu kierownica, mostek i sztyca.

Albo ta waga jest nie dokładna, ale sprawdziłem 3 kilo mąki zważyłem i pokazuje 3 kg. Waga dobra.:confused:

W dniu 1.03.2018 o 13:37, Alsew napisał:

Może mieć 114 albo 116 ogniw, więc to ponad 2,5 cm różnicy. Lepiej skrócić, im krótszy tym lepiej. Kup sobie skuwacz do łańcucha za 10 zł i po sprawie.

Ja obliczyłem ile mam pinów w łańcuchu tym sposobem matematycznym  i wyszło mi 110 ogniw a nowe są po 114 ogniw także będę musiał skrócić.

Napisano
13 godzin temu, kamar59 napisał:

Sam nie wiem dlaczego tyle waży, sama rama jest w sobie lekka, osprzęt XT też jest lekki jak na swoją przedostatnią grupę.  

Co waży? Kierownica 350 g to już było, gripy też na lekkie nie wyglądają , sztyca i mostek z tego samego amelinium, więc... siodło pewnie też kowadło jakich mało. Zważ siodło razem ze sztycą - obstawiam ponad 650 g.  Opony jak znam życie to też cięższe niż w katalogu, dętki pewnie z 250g szt. Koła podobno poniżej 2kg więc bez tragedii, ale wiadomo można by lżej. Tarcze też nie wyglądają na wychudzone.

Napisano

Kamar59, tylko nie kupuj skuwacza za 10 pln bo to max 1-5 razówka i to tylko do grubszych najtańszych łańcuchów 6-7 rzędowych. Uszkodzisz takim skuwaczem łańcuch na 100 %.  Takim tanim skuwaczem można ale trzeba dodawać blaszki, żeby pogrubić łańcuch. Nawet jak posiada dociskającą tuleję która w teorii zastępuje blaszki to materiały z których jest wykonany wołają o pomstę do nieba.  Kup coś minimum takiego :

http://allegro.pl/super-b-3340-skuwacz-rozkuwacz-do-lancucha-i6365337956.html

Napisano

Na pewno łańcuch musze skrócić o 4 ogniwa, łańcuch zamówiłem wczoraj.

A skuwacz taki właśnie za 10 zł  zamowilem http://allegro.pl/klucz-do-rozpinania-i-zapinania-lancucha-stalowy-i6171288646.html  jak ma mi zepsuć łańcuch za 120 zł to zamówię ten z linka Twojego.

7 godzin temu, Alsew napisał:

Co waży? Kierownica 350 g to już było, gripy też na lekkie nie wyglądają , sztyca i mostek z tego samego amelinium, więc... siodło pewnie też kowadło jakich mało. Zważ siodło razem ze sztycą - obstawiam ponad 650 g.  Opony jak znam życie to też cięższe niż w katalogu, dętki pewnie z 250g szt. Koła podobno poniżej 2kg więc bez tragedii, ale wiadomo można by lżej. Tarcze też nie wyglądają na wychudzone.

To zalecasz mi wymianę na lżejsze alimenium albo karbon wydam 500 zł kosztem 400g na kierownicy mostku i sztycy.

Siodło wolałbym wygodne a nie lekkie. A czy są lekkie i wygodne nie wiem.

Na kołach tez można zejść na wadze z 400g ale sumując to wszystko to 2 tys do wydania jeszcze by czekały.

Tarcze XT dobre są acz ciężkie...

Napisano
16 minut temu, kamar59 napisał:

Siodło wolałbym wygodne a nie lekkie. A czy są lekkie i wygodne nie wiem.

Są też wygodne i lekkie ale swoje kosztują...

http://allegro.pl/wtb-volt-carbon-135mm-148g-enduro-dh-fr-i5997952987.html  Tyle że je kupując masz już jakieś 200gr mniej.

20 minut temu, kamar59 napisał:

To zalecasz mi wymianę na lżejsze alimenium albo karbon wydam 500 zł kosztem 400g na kierownicy mostku i sztycy.

Niczego Ci nie zalecam... Napisałem tylko gdzie są te zbędne gramy, albo je zaakceptujesz albo kieszeń Cię zaboli i tyle.

23 minuty temu, kamar59 napisał:

Na kołach tez można zejść na wadze z 400g

Na samych kołach tyle nie zejdziesz, chyba że pójdziesz w komponenty o wątpliwej wytrzymałości lub szarpniesz się na karbon (gdzieś wyżej pojawiło się że te Giantowskie ważą 1930g) ale licząc z lżejszymi oponami, mleczkiem albo ultra lekkimi dętkami stawka jest dużo większa niż 400g. Kolejna sprawa to czy potrzebny jest Ci napęd 2x skoro masz kasetę 11-42. Wywalenie przerzutki, manetki, pancerza z linką i zastąpienie 2 tarczy jedną NW, to też spora oszczędność na wadze. Ogólnie można by zejść do 10 kg bez jakiegoś rujnowania budżetu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...