rmn Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Witajcie, Potrzebuje zmienić rower. Do tej pory jeździłem rowerem trekkingowym Giant Argento 4. Służył mi on głównie do dojazdów do pracy + przejażdżki. Na tą chwilę spełniał swoją funkcję, ale zapragnąłem czegoś więcej i chce spróbować swoich sił w wyprawach górskich + oczywiście do podróżowania nim na co dzień ponieważ poruszam się wszędzie rowerem (z wyboru :)) Do rzeczy: Szukam MTB w cenie do 4 tys. Spodobały mi się Cannodale. Mogę dostać Cannona w cenie właśnie 4 tys. Tutaj link - https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2017-gorskie/sport/trail-29/trail-29-2 Jestem jednak otwarty na inne marki. Dajcie znać czy jeździliście na tym rowerze lub zbliżonym. Może swoje propozycje i przemyślenia. Jeśli chodzi o przełożenia to 2x10 idealnie mi pasuje bo wydaje mi się to dość uniwersalnym rozwiązaniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kreick Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Poczytaj blog 1enduro pod kątem geometrii. Ten Cannondale ma geometrię XC i niekoniecznie może być dobry na "górskie wyprawy". Słowo "trail" w nazwie jest tam chyba z przypadku. Szukaj czegoś z kątem główki ramy (HT) w okolicach 66-68 stopni max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Nieco dziwne podejście Cannondale'a - w Trail 2 nietaperowana główka ramy z amorem o średnicy goleni 32 mm, a w Trail 3 na odwrót. Poza 30 mm goleniami, to Trail 3 jest zdecydowanie ciekawszy i jeżeli nie ważysz dużo i nie preferujesz agresywnego stylu jazdy, to po negocjacji ceny byłby to lepszy - bardziej przyszłościowy wybór. Tu np. rower z amorkiem na osi boost i z goleniami 34 mm : http://allegro.pl/bulls-copperhead-3-29-shimano-xt-nowy-model-i7128287948.html#thumb/4 Ma dobre hamulce i szeroki zakres przełożeń nadający się zarówno w góry jak i na miasto.Kreick Rower ma też służyć na codzień, więc wydaje mi się, że tego typu ( w domyśle XC ) będzie lepszy niż taki, który jest już głównie na górskie szlaki. Zresztą "wyprawa" to pojęcie względne i nie musi wcale oznaczać jakiegoś bardzo wymagającego terenu, w którym na XC będzie ciężko. Poza tym Trail 3 w porównaniu do Trail 2 ma już łagodniejszy kąt główki, bo 68,5 stopnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Dzięki za sugestie. Ważę 90 kg. Niebawem będę również porównywał trail 3 z 2018 i zobaczymy. Wczoraj jeździłem na tym trail 2 2017 i muszę powiedzieć, że sama geometria ramy mi bardzo odpowiada. Nie "kładę" się na rowerze. Kierownica szeroka daje wrażenie pewnego chwytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Znalazłem też w dobrej porównywalnej cenie z Trail 3 2018 Traila 1 z 2017 - http://thirtythree.pl/pl/p/Rower-Cannondale-Trail-29-1-r.-L-volt-2017/108 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DusheeSie Napisano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Zauważ, że te Cannondale przeszły sporą modyfikację ramy na 2018r. Teraz jest głowka taper oraz zmiana jej kąta 70->68,5, właściwie cała geometria się, w większym lub mniejszym stopniu, różni. To są 2 całkiem różne rowery, z czego, w końcu na ten rok Trial zaczyna w nazwie pasować. W góry, raczej bym starsze modele sobie odpuścił. A Trial 3 2018 wydaje się mocno sensownym wyborem, jedynie amortyzator nie powala - 30mm lagi, przy twoich 90kg - może na zjazdach troszkę brakować sztywności. Pewnie na początek nie będzie to aż taki problem, a później zawsze można zmienić (taper i oś 15x110 ułatwiają sprawę) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Jestem umówiony na jazdę próbną. Porównam zobaczymy. PS. Możecie coś polecić oprócz cannona w przedziale - 4-5 tys ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Obejrzyj Kross'a Level B8 2017 - Reba, sztywne osie. Ma co prawda jeden blat, ale spokojnie można dołożyć drugi, a nawet trzeci w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujeksam Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) W dniu 14.01.2018 o 23:28, rmn napisał: Jestem umówiony na jazdę próbną. Porównam zobaczymy. PS. Możecie coś polecić oprócz cannona w przedziale - 4-5 tys ? Polecam Rometa Mustanga 29 - http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_29_3,10,727,730,14789,2018.html Napęd Shimano SLX 2x10, taperowana główka, hamulce Deore, sztywne osie, sądzę że spełnia wszystkie Twoje wymagania. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez wujeksam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn Napisano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Dzięki wszystkim za opinie. Mam nadzieję, że powiecie też coś o rowerze, który finalnie wybrałem. Generalnie po waszych komentarzach postanowiłem iść po prostu do sklepu i przejechać się modelami, które wskazaliście (w miarę jak były dostępne). Trafiłem na rower, którego nie brałem pod uwagę, ale który od razu mi się spodobał. KTM Ultra 29 1964. http://www.sklepbiker.pl/p/ktm-ultra-1964-29-2017-20s,5103.html Po przejechaniu się (jeszcze oprócz tego inny ktm) stwierdziłem, że nie chcę żadnego innego roweru. W budżecie to 4 tyś zł sporo oferował. Przy okazji odkryłem, że rozmiar M jest jednak nie dla mnie. Napiszcie czy mieliście do czynienia z KTM'ami i jak oceniacie mój wybór. Rower mogę zwrócić do 10 dni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Brak taperowanej główki ramy i sztywnej osi choćby z przodu... - za mniej więcej 4 k można już mieć to wszystko + sztywną oś z tyłu i nawet trochę lepszy osprzęt. Jakie masz warunki, jaki rozmiar wybrałeś i ile za niego dałeś ( jeśli to nie tajemnica ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn Napisano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Wszystko się zgadza a jednak jeżdżąc na 5 innych rowerach nigdzie nie było tego czegoś ten rower 4 k. O wrażeniach przy dłuższej jeździe powiem wam później. Ps typowo do ścigania pewnie są lepsze opcje. Aczkolwiek ilość przełożeń sprawia że ten rower staje się bardziej uniwersalny. Czas pokaże 179 cm rozmiar L Edytowane 18 Stycznia 2018 przez rmn Niekompletna odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Stycznia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Najciekawsze jest to, że model 2014 miał tapera : https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/ktm/37647/ultra_1964_ltd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn Napisano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Tak ciekawe. Nie planuje zmieniać amora więc myślę że nie będzie to większy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi