Remigiusz1978 Napisano 28 Stycznia 2018 Autor Napisano 28 Stycznia 2018 Cześć Udało mi się dostać skarpety Salomona, takie jak poniżej na zdjęciu. W zeszłym tygodniu przetestowałem je w konfiguracji: skarpeta salomona (z tego co pamiętam 40% merino, reszty składu nie pamiętam) a na nią widoczna druga skarpeta, troszkę grubsza niż tradycyjna. Przetestowałem taki zestaw w zeszłym tygodniu (z butami jak w linku w pierwszym poście), 5 godzin na rowerze, przy temperaturze około 2*C (z tego wyjazdu wkleiłem śnieżne zdjęcia w odpowiednim dziale). Test niestety nie może być w pełni uznany. A to z powodu wysokiej temperatury (nie było mrozu) a po drugie jeździłem po lesie bardzo wolno (między 10 a 15 km/h). Ale do rzeczy. Pierwsza godzina to dojazd do lasu z prędkością około 20 km/h, w nogi przyjemnie ciepło, następnie 3 godziny szlajania się po lesie, w nogi nadal ciepło. Między czwartą a piątą godziną jazdy, znów z prędkością około 20km/h w otwartym terenie czułem, że nogi nie są już w tak komfortowych warunkach. Nie było tragedii, ale różnicę zaobserwowałem. Jeśli będzie jeszcze ładna, sucha pogoda z ujemną temperaturą, wyjmę szosę i zrobię test tego zestawu na otwartej przestrzeni przy nieco większej prędkości. Aha i jeszcze jedno - ja zdobyłem te skarpety w sprytny sposób, opiszę go, może się Wam przyda. Zostawiałem przez kilka dni uśpiony komputer ze stronami internetowymi o ciepłych skarpetach. Żonka szybko zorientowała się o co chodzi i kupiła mi 2 pary tych salomonek :). Także tego... powodzenia :). Pozdrawiam. Cytuj
ssslawecki Napisano 28 Stycznia 2018 Napisano 28 Stycznia 2018 8 minut temu, Remigiusz1978 napisał: ja zdobyłem te skarpety w sprytny sposób, opiszę go, może się Wam przyda. Zostawiałem przez kilka dni uśpiony komputer ze stronami internetowymi o ciepłych skarpetach. Żonka szybko zorientowała się o co chodzi i kupiła mi 2 pary tych salomonek Szukam ciepłych skarpet - sposób może się i przyda, tylko daj znać jak podrzucić Twojej Żonce mój komputer ? 4 Cytuj
Arni220 Napisano 20 Stycznia 2019 Napisano 20 Stycznia 2019 Słowo klucz - membrana. Te skarpety nie nadają się by zastąpić nimi system VB, one nie działają. Cytuj
Punkxtr Napisano 20 Stycznia 2019 Napisano 20 Stycznia 2019 U mnie sprawdziły się tylko i wyłącznie podgrzewane wkładki do butów ale jestem chyba ekstremalnym przypadkiem. W nich było mi naprawdę ciepło i przyjemnie, niemniej zepsuły się w niecałą zimę pomimo obchodzenia się z nimi jak z jajkiem. Poniżej mój test:http://nieoceniam.pl/testy/akcesoria/pogrzewane-wkladki-do-butow-thermacell-proflex/ Cytuj
czarnaMAMBA Napisano 21 Stycznia 2019 Napisano 21 Stycznia 2019 13 godzin temu, Arni220 napisał: Słowo klucz - membrana. Te skarpety nie nadają się by zastąpić nimi system VB, one nie działają. Trzy słowa klucze - czytanie ze zrozumieniem Napisałam, że chciałam wspomnieć o tym patencie. Nigdzie nie napisałam, że razem z tą skarpetą. Cytuj
szybszy Napisano 28 Grudnia 2020 Napisano 28 Grudnia 2020 U mnie na szczęście w miarę wystarczają wyższe buty trekkingowe i grubsza skarpetka... jakakolwiek. Wszelkie narciarskie w miarę markowe są dobre. Wełna wg mnie nie nadaje się na skarpety.. gdyż trzyma wilgoć, co z tego, że wtedy grzeje, jak inne materiały przy np niższej wadze robiłyby to lepiej. Na dodatek nie można za często prać i kurczy się dość mocno. Być może gotowana wełna byłaby lepsza, nie próbowałem. Potwierdzam, że marsz zdecydowanie poprawia sytuację. Są jeszcze wkładki z warstwą folii aluminiowej, która pozwala zatrzymać część ciepła i poprawia izolację od podłoża. Oczywiście używam platform, zatem i podeszwa każdego buta jest z pełnym przekrojem. Zapraszam do zbliżonego wątku odnośnie dłoni, pozwoliłem sobie skopiować bardzo trafnie nazwany temat: https://www.forumrowerowe.org/topic/247567-zimno-w-d%C5%82onie-co-mo%C5%BCna-z-tym-zrobi%C4%87/ Cytuj
gavron88 Napisano 11 Stycznia 2021 Napisano 11 Stycznia 2021 Mam buty Bontrager OMW i próbowałem różnych sposobów,lecz tylko to zdało egzamin Cytuj
Gość Napisano 11 Stycznia 2021 Napisano 11 Stycznia 2021 A ja dopiero tej zimy sprawdziłem merynosa i okazał się świetnym towarzyszem podróży. Powolne, nisko-tlenowe 100km przy 3°C w letnich butach szosowych Shimano + Endura skarpetki merino + ocieplacz Endura Freezing Point II zdały egzamin na 6-tkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi