Gość Tricks Master Napisano 22 Października 2006 Udostępnij Napisano 22 Października 2006 tak jak w tytule wyżej. Prosiłbym o dokłądne wyjaśnienie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordzio Napisano 22 Października 2006 Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Slopestyle to taki połączenie freeride'u, dirt'u i freestylu BMX. Jeździ się po specjalnie przygotowaniej trasie, a cała idea tej dyscypliny polega na robieniu tricków na wszystkim co możliwe, dlatego na trasach pojawiają się liczne dropy, step up'y, ogromne dirt'y i wallride'y. Zobacz sobie na Extreme Sports TV jakieś zawody czołówki światowej w SS, czasami lecą takie triki jak backflip na step up'ie które zaraz po tym zakończane są 360 + duble tailwhip z dropa. Bardzo widowiskowe. Pzdr! PS. Na SS jest straszne zróżnicowanie startujących rowerków- od typowych dirtówek (hardtail+ 100mm skoku z przodu), po ogromne fule z Marcokami 66 z przodu. (czasem nawet może zdarzyć się BMX) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 22 Października 2006 Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Niestety nie mam tego kanału. A jak wyglądają zawody? Ocenia sie same tricki? Czy może płynnosć jazdy, czas przejazdu? Jak wyglada traska? Macie jakies foty? W Polsce są jakieś tego typu zawody? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordzio Napisano 23 Października 2006 Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Szybkość nie jest oceniana. Oceniane są ticki, a co za tym idzie płynność. Jeden z zawodników Adidas Slopesyle 2006 wypowiedział takie słowa: "W tych zawodach chodzi o styl. Co to znaczy? Trzeba przejechać najtrudniejszą opcję trasy, robiąc największe tricki i sprawić, żeby wszystko wyglądało jak niedzielna przejażdżka.". To mówi samo za siebie. Mocno liczy się też wykorzystanie jak największej części trasy. Nasze polskie ss nie mogą się równać z tymi zagranicznym jak np. wspomniany wyżej Adidas SS w Saalbach (chodzi głównie o warunki, przestrzeń, zaangażowanie i zainteresowanie tego typu dyscyplinami, nasze trasy są malutkie i ubogie w stosunku do tego co reprezentuje Europa Zachodnia i USA). Z tego co wiem ostatnie rodzime zawody odbyły się w Łodzi. Całkiem niedawno (1-2 miesiące). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 24 Października 2006 Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Dzięki wielkie, a masz moze jakis film z tych zawodów? (łódź) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordzio Napisano 25 Października 2006 Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Wejdz na: http://tv.isg.si/site/?q=filebrowser/RyyS i tam jest filmik "bytom ss". Taki przykładowy polski SS, a poszukaj sobie na google fotek z tego z Salbach- jest różnica. Pzdr! PS. Gdyby jakiś mod zobaczył ten temat to uważam, że można go przenieść do normalnego działu (tylko tytuł poprawić ), bo coś wnosi, a i podobnego chyba nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 4 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 BMX też może być? Bo gdzieś słyszałem, że slopestyle to odpowiednik freestyle'u (na bmxie) uprawiany na rowerze górskim. No niewiem, specem nie jestem kordzio, szczerze, na co liczyłeś, pisząc "360 + double tailwhip z dropa" albo "backflip na step up'ie" ? bo ja to kumam, ale jak cię ktoś pyta, co to jest ss.. Chciałeś zaimponować Miejmy nadzieję, że w dobie powszechnej znajomości języka angielskiego, każdy wie, że wallride to jazda po ścianie, a Freeride to jazda powoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordzio Napisano 4 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Nie bardzo rozumiem czym miałem zaimonować, bo SS nie jeżdże, a poprostu chcałem przedstawić (komuś kto wie o co chodzi) jak trudne lecą tam triki i że nie jest to zwykły przejazd. BMX raczej się nie nadaje... w ss wykonuje się sporo dropów, do których jak wiadomo ten rower się nie nadaje. Żeby wiedzieć o jaki trik chodzi nie trzeba znać angielskiego, tylko wystarczy znać powszechne nazwy trików. Takie wszyscy stosują. Nikt nie mówi: "jazda po ścianie", "obrót kierownicą", "obrót o 360*" czy "obrót ramą roweru o 360*" tylko: "wallride", "barspin", "360" (spolszocze to popularne "trzy-sześć") i "tailwhip". Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Spoko, żartowałem No bo to tak wygląda czasami, jak kiedy jadę z kumplem autobusem i gadamy slangiem bikerskim: backflip, pike, xc, piny, spd, pcpa.. a ludzie patrzą jak na kosmitów no i tak się imponuje amatorom Chodziło mi o to, że Gość pytający, co to jest SS, może tymbardziej niejarzyć co to jest np barspin, x-up... - nie zna być może nazw tricków. No ale świetnie, że wytłumaczyłeś to "obrót ramą roweru o 360*" itp, to teraz powinien wszystko wiedzieć Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordzio Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Kula, nie denerwuj się. Po to jest dział dla niezarejestrowanych, żeby modzi nie musieli tu ingerować. Gdybyś niewiedział to te tematy znikają po 2 tyg. Swoją droga to proponowałem żeby podpiąć ten temat do normalnego forum, bo podobnego na chyba nie ma, a przy się przydał, ponieważ w końcu to wszystko ma być pewnego typu skarbnicą wiedzy rowerowej. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 11 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 mówisz i masz pozdrowerek spełniający życzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zido Napisano 21 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 A co do filmów to prosze linki. Oglądałem i jestem pod wrażeniem. http://www.youtube.com/results?search_type...arch_category=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Miejmy nadzieję, że w dobie powszechnej znajomości języka angielskiego, każdy wie, że wallride to jazda po ścianie, a Freeride to jazda powoli Widocznie nie każdy:) bo Freeride to nie jazda powoli tylko jazda dowolna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Widocznie nie każdy:) bo Freeride to nie jazda powoli tylko jazda dowolna Rozumiem, że to wytłumaczenie mojego żarciku dla niewtajemniczonych Bo wyobraź sobie, że wiem o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piteross Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Połączenie Fr Dirtu i BMX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 12 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Masz kolegę za debila? Przez 5 lat to już chyba zdążył ogarnąć ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.