Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Shimano

Thomass13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam was mam pytanie. Znalazłem w sklepie oznaczenia na przerzutkach 42T oraz sa tez takie 48T o co w tym chodzi czy taka przerzutke dobiera sie do tej najwiejszej bo w sklepie mozna kupić takie z 42 zebami oraz 48. Ja mam przednia zebatke co ma 48 zębów. Sprzedawca dał mi przednią przerzutke co widnieje na niej oznaczenie T42 czy w takim razie pomylił sie i jest do wymiany. Prosze o pomoc.

Napisano

Żeby mieć pewność co do kompatybilnośći przerzutki,powinieneś kupić taką która obsługuje taki największy blat jaki masz w korbie.2 pozostałe blaty też maja znaczenie.Jeśli masz korbę 48-38-28 to fd-m191 będzie ok.Jaki model sprzedali Ci w sklepie?

Napisano

Przerzutka tył dokładnie turney 6/7 rzedów. Czyli przeliczyc ile [poszczególne zeby sa w danej zebatce przedniej dobierajac do tego ilośc przełożej na tylną? Bo sa tez takie gdzie obsługuja tez tył 6,7,8 i równiez powinna sie nadac? Nawet jak ustawie przednia na to jak wskakuje ta najwyższa to ma problem z wskoczeniem łańcuch nie robi tego płynnie tylko zanim wskoczy troche ociera niechcac wskoczyc dopiero po chwili sie udaje a brak juz regulacji w kierunku najwiekszej zebatki. Wiec cos jest nie tak :(( nie powinno tak byc i nie chce nowego blatu zjechać

Napisano

Zapewne FC-M171..Sprzedali Ci niekompatybilną przerzutkę.Zdarza się,że daje się wyregulować przerzutki,które teoretycznie nie pasują do korby.Idż do sklepu i niech wymienia na odpowiedni model

Napisano

Tylko rczej nie wymienie juz śruba co skrecała ta obejme zjechałem tam gwint i jest inaczej skrecone. Czyli tak jak myslałem xle dobrana do reszty osprzetu. Szkoda że dopiero teraz do tego doszedłem. Ewentualnie co kupić to co podlinkowałem czy cos innego? Ewentualnie co by tu  pasowało jesli mozesz podlinkować? Dobrze że nie nie jeździłem na tej nowej przerzutce za duzo. Bo ogladajac to jak regulowali na filmach bez problemu to robili a tutaj masakra z tym najwiekszym przełozeniem.

Napisano
23 minuty temu, Thomass13 napisał:

niechcac wskoczyc dopiero po chwili sie udaje a brak juz regulacji w kierunku najwiekszej zebatki. Wiec cos jest nie tak

To wygląda na źle wyregulowana przerzutkę.Czy do nowej korby kupiłeś suport o dedykowanej długości?

Napisano

Fd-M191 jest uniwersalna,wiec linkę można puścić dołem lub górą.Chodzi o to ,czy w nowej przerzutce możesz przykręcić obejmę przerzutki do rury podsiodłowej nizej o kilka cm niz w oecnej.

Napisano

Długość suportu jest ok.Spróbuj jeszcze regulacji  z tego filmu

Jeśli poniżej obecnej obejmy nie masz żadnych otworów do np.przykręcenia koszyczka na bidon itp.to możesz brać fd-m191

Napisano

Tył nie ma znaczenia.Przerzutka z Twojego ostatniego linku jest ok.Proponowana przeze mnie też,tylko trzeba się upewnić u sprzedawcy czy ma redukcję na 28,6 bo bywają wersje pod inne średnice.

Napisano

Dzieki za pomoc w najbliższym czasie sie pobawie z wymiana i regulacja przerzutki na odpowiednia. Renowacja roweru fajna sprawa ale pracochłonna i czasem mozna łatwo o pomyłke jesli cos sie 1-szy raz samemu robi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...