Skocz do zawartości

[Di2] Moduł EW-WU111 - Nieudana aktualizacji firmware

xanadu

Rekomendowane odpowiedzi

Wydawało mi się, że potrafię już wszystko…

Próbowałem zaktualizować firmware w bezprzewodowym module Shimano EW-WU111 z poziomu mobilnej wersji aplikacji eTube. Podczas transmisji danych wystąpił błąd. Ponowna próba aktualizacji oprogramowania także była nieudana.

Podłączyłem więc moduł EW-WU111 z komputerem za pomocą urządzenia diagnostycznego SM-PCE1. Moduł został rozpoznany, ale jednocześnie została wyświetlona informacja, że jego firmware może działać niewłaściwie i zostanie przywrócony. Z nadzieją kliknąłem przycisk „Next”, lecz zamiast spodziewanej aktualizacji, został wyświetlony komunikat informujący, że znaleziono nową wersję oprogramowania, ale ponieważ wersja Bluetooth LE nie jest obsługiwana, aktualizacja nie może być wykonana i należy skorzystać z wersji mobilnej. Jak to się kończy w wersji mobilnej, napisałem na początku. Tam kółko się zamyka :(

Jest nawet gorzej, bo po każdej nieudanej próbie aktualizacji software’u z poziomu mobilnej wersji aplikacji eTube, cały system Di2 przestaje działać i muszę go „resetować” poprzez chwilowe odłączenie zasilania.

Poszperałem trochę w necie, ale znalazłem jedynie opis przypadku, gdy po nieudanej aktualizacji oprogramowania, EW-WU111 uparcie „twierdził”, że ma zainstalowaną właściwą wersję. W takiej sytuacji można „oszukać” aplikację eTube, zmieniając nazwę pliku. Niestety w moim przypadku to nie działa.

Macie może jakieś sugestie?

etube_01.jpg

etube_02.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...