Skocz do zawartości

[piasta] deoreM615/KasetaSRAMx3 11-42

red_fever

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie i pozdrawiam w nowym roku. Mam pytanie z zakresu technicznego i tu:

Piasta Shimano Deore M615, 32H siedzi na niej kaseta 10rz. która nie długo ulegnie samoistnej wymianie i teraz ;) taki myk czy wejdzie mi na plecy sram MX3 10rz 11 42 

Przerzuca to wszystko deore SLX shadow.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

czyli trzeba było by zmienić krupiera czy wystarczy jakies dystanse zalożyc obecnie rozdaje karty Shimano Deore SLX M670 Shadow

HIMANO DEORE SLX M670 SHADOW

Napisano

Są "ficzery" (np. Rad Cage) umożliwiające przeróbkę ale gra raczej nie warta świeczki , lepiej wymienić na  11s  M7000 (M8000) lub nowe Deore M6000 (twoją obecną zawsze można sprzedać i koszty się zmniejszą).

Napisano

w opise tego maleństwa NO DEORE SLX M670 SHADOW jest rekin z maxymalna iloscia 45t ;)  wiec powinno smignąc bez zadnych przerobek pytanie moje jak zachowa się lancuch siemano  na kasecie " w toalecie" ;p

Napisano

To o czym piszesz to maksymalna pojemność przerzutki (nie wiem skąd wziąłeś wartość 45T gdy dla M670 jest to 43T) , według producenta dla twojej zmieniarki maksymalna zębatka kasety to 36T ale w praktyce 40T jeszcze ogarnia (z większymi już ma kłopoty).

Łańcuch shimano (jak i każdego innego producenta) bez problemu będzie działa z kasetą Sunrace.

Napisano

Stary czytać się tego nie da ...

Piszesz coś o 45T ... a może jednak 43T ?
Gdzie wielkość ta to nie jest maksymalna wielkość koronki kasety tylko całkowita pojemność przerzutki z długim wózkiem.
Całkowita pojemność to suma maksymalnej różnicy na korbie i kasecie.
Fabrycznie omiata ta przerzutka kasetę od minimum 11 -32  do maksimum 11-36 ... Bez większych ingerencji jako tako można zmusić ja do pracy o jeden rozmiar (2T) w górę lub dół. 
Ty chcesz zmusić ja do współpracy z kasetę 42T ... to 6T różnicy a to bardzo dużo.

Wózek wskazany przez @gtb współpracuje tylko z przerzutkami SG czyli średni wózek ( z wyjątkiem Saint i Zee).

Pozdrawiam  

Napisano

no ok kto pyta nie błądzi chyba, że trafi na nie odpowiednią osobe ;) jestem nowy w temacie a lubie poznac temat i opinie innych (wiedzących więcej ode mnie). tak wiec od początku Shimano Deore T611, 48x36x26T na plecach jest 11 32 w terenie nie używam 48 z przodu ale na podjazdach moglbym mieć więcej pod butem bo wspinac się lubie. dlaczego nie chce przejść na 2 lub 1 z przodu a no dlatego ze uwielbiam jezdzic z moja kobieta i to nie zawsze po lesie... i tu 48 jest mega tematem. jak jade sam to jest bez robotna... 

Dlatego tyl chciałbym zwiekszyc nie iwestujac w przerzutkę kasy i ten o to sram mi się spodobal i mam plan w tym temacie cos podziałać w miare sensownie...

Napisano

No to masz 2 istotne problemy do ogarnięcia.
Współpracę z największą zębatką o wielkości 42T i wymaganą pojemność całkowitą 53T.
Aktualnie wykorzystujesz maksymalna pojemność tego SLX`a czyli 43T.

Pozdrawiam 

Napisano

42t to był rzut na taśmę max rozwiązanie nie wiem jak mocno wpływa na zmianę całego układu dodatkowe 2 zęby nie chodzi mi o teorie a praktykę ile mi to da % więcej momentu obrotowego. 42 tylko jeżdżę z ostatnimi blatami 11 i w górę. Resztę obsługuje na 26 36.

Układ ma być zbudowany pode mnie i moje możliwości. Rozumiem że wprowadzam ograniczenia i 42 i 42 = katastrofa. Pytanie o wypośrodkowanie tego wszystkiego z wiedzą o swoim rowerze (odpowiednie dobieranie przełożeń)

Plan jest taki by w terenie sam cisnąć na blatach 26/36 i kaseta tył

miasto z kobieta 42 plus 4 male blaty z kasety

Napisano

Znowu mieszasz ... jaki masz w końcu blat z przodu 48 czy 42 ?

Realnie SLX Radzi sobie z 38T z tyłu, 40T bywa za dużo. A wszystko musisz zmieścić w maksymalnej pojemności przerzutki czyli ile wózek potrafi wyciągnąć łańcucha czyli 43T.
Chcesz aby to działało z kasetą 11- 40T to na korbie tak właściwie możesz zastosować tylko 2 blaty bo pozostaje ci 14T z pojemności przerzutki.

Zakładasz jazdę tylko na 4 małych koronkach kasety z blatem korby, może się to skończyć tym że przypomnisz o tym sobie jak urwiesz przerzutkę z haka.

Pozdrawiam 

Napisano

Że niby jak ... będziesz zmieniał kasetę i korbę na wycieczkę z kobietą ?:D
Pogubiłem się :)

Sygnalizujemy ci że taki zakres na tej przerzutce po pierwsze ma duże szanse źle działać a po drugie przez gapiostwo możesz urwać przerzutkę 

Pozdrawiam 

Napisano

nie korby zmieniać nie mam zamiaru :)

ale blokować mantke przod i walić 26/36 i 11/40. Duży blat dopiero na miasto i redukcja zasiegu ( w sumie to jeszcze nigdy nie wskoczyłem wyżej niż 48- 28) dalej to już redukcja na przod wchodzi. Z zasada nie krzyżować jak nie trzeba ;)

a jak urwę to znaczy, że to nie było dobre rozwiązanie, tak czy siak na pewno się tu odezwę by dać raport z jazdy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...