red_fever Napisano 8 Stycznia 2018 Napisano 8 Stycznia 2018 Witam serdecznie i pozdrawiam w nowym roku. Mam pytanie z zakresu technicznego i tu: Piasta Shimano Deore M615, 32H siedzi na niej kaseta 10rz. która nie długo ulegnie samoistnej wymianie i teraz taki myk czy wejdzie mi na plecy sram MX3 10rz 11 42 Przerzuca to wszystko deore SLX shadow. Z góry dziękuję za pomoc.
gtb Napisano 8 Stycznia 2018 Napisano 8 Stycznia 2018 Na piastę M615 bez problemu założysz kasetę MX3 . Tylna zmieniarka SLX 10s nie najlepiej sobie radzi z kasetą 11-42.
red_fever Napisano 8 Stycznia 2018 Autor Napisano 8 Stycznia 2018 czyli trzeba było by zmienić krupiera czy wystarczy jakies dystanse zalożyc obecnie rozdaje karty Shimano Deore SLX M670 Shadow HIMANO DEORE SLX M670 SHADOW
gtb Napisano 8 Stycznia 2018 Napisano 8 Stycznia 2018 Są "ficzery" (np. Rad Cage) umożliwiające przeróbkę ale gra raczej nie warta świeczki , lepiej wymienić na 11s M7000 (M8000) lub nowe Deore M6000 (twoją obecną zawsze można sprzedać i koszty się zmniejszą).
red_fever Napisano 8 Stycznia 2018 Autor Napisano 8 Stycznia 2018 w opise tego maleństwa NO DEORE SLX M670 SHADOW jest rekin z maxymalna iloscia 45t wiec powinno smignąc bez zadnych przerobek pytanie moje jak zachowa się lancuch siemano na kasecie " w toalecie" ;p
gtb Napisano 8 Stycznia 2018 Napisano 8 Stycznia 2018 To o czym piszesz to maksymalna pojemność przerzutki (nie wiem skąd wziąłeś wartość 45T gdy dla M670 jest to 43T) , według producenta dla twojej zmieniarki maksymalna zębatka kasety to 36T ale w praktyce 40T jeszcze ogarnia (z większymi już ma kłopoty). Łańcuch shimano (jak i każdego innego producenta) bez problemu będzie działa z kasetą Sunrace.
rzezniol Napisano 8 Stycznia 2018 Napisano 8 Stycznia 2018 Stary czytać się tego nie da ... Piszesz coś o 45T ... a może jednak 43T ? Gdzie wielkość ta to nie jest maksymalna wielkość koronki kasety tylko całkowita pojemność przerzutki z długim wózkiem. Całkowita pojemność to suma maksymalnej różnicy na korbie i kasecie. Fabrycznie omiata ta przerzutka kasetę od minimum 11 -32 do maksimum 11-36 ... Bez większych ingerencji jako tako można zmusić ja do pracy o jeden rozmiar (2T) w górę lub dół. Ty chcesz zmusić ja do współpracy z kasetę 42T ... to 6T różnicy a to bardzo dużo. Wózek wskazany przez @gtb współpracuje tylko z przerzutkami SG czyli średni wózek ( z wyjątkiem Saint i Zee). Pozdrawiam
red_fever Napisano 8 Stycznia 2018 Autor Napisano 8 Stycznia 2018 no ok kto pyta nie błądzi chyba, że trafi na nie odpowiednią osobe jestem nowy w temacie a lubie poznac temat i opinie innych (wiedzących więcej ode mnie). tak wiec od początku Shimano Deore T611, 48x36x26T na plecach jest 11 32 w terenie nie używam 48 z przodu ale na podjazdach moglbym mieć więcej pod butem bo wspinac się lubie. dlaczego nie chce przejść na 2 lub 1 z przodu a no dlatego ze uwielbiam jezdzic z moja kobieta i to nie zawsze po lesie... i tu 48 jest mega tematem. jak jade sam to jest bez robotna... Dlatego tyl chciałbym zwiekszyc nie iwestujac w przerzutkę kasy i ten o to sram mi się spodobal i mam plan w tym temacie cos podziałać w miare sensownie...
rzezniol Napisano 8 Stycznia 2018 Napisano 8 Stycznia 2018 No to masz 2 istotne problemy do ogarnięcia. Współpracę z największą zębatką o wielkości 42T i wymaganą pojemność całkowitą 53T. Aktualnie wykorzystujesz maksymalna pojemność tego SLX`a czyli 43T. Pozdrawiam
red_fever Napisano 8 Stycznia 2018 Autor Napisano 8 Stycznia 2018 42t to był rzut na taśmę max rozwiązanie nie wiem jak mocno wpływa na zmianę całego układu dodatkowe 2 zęby nie chodzi mi o teorie a praktykę ile mi to da % więcej momentu obrotowego. 42 tylko jeżdżę z ostatnimi blatami 11 i w górę. Resztę obsługuje na 26 36. Układ ma być zbudowany pode mnie i moje możliwości. Rozumiem że wprowadzam ograniczenia i 42 i 42 = katastrofa. Pytanie o wypośrodkowanie tego wszystkiego z wiedzą o swoim rowerze (odpowiednie dobieranie przełożeń) Plan jest taki by w terenie sam cisnąć na blatach 26/36 i kaseta tył miasto z kobieta 42 plus 4 male blaty z kasety
rzezniol Napisano 8 Stycznia 2018 Napisano 8 Stycznia 2018 Znowu mieszasz ... jaki masz w końcu blat z przodu 48 czy 42 ? Realnie SLX Radzi sobie z 38T z tyłu, 40T bywa za dużo. A wszystko musisz zmieścić w maksymalnej pojemności przerzutki czyli ile wózek potrafi wyciągnąć łańcucha czyli 43T. Chcesz aby to działało z kasetą 11- 40T to na korbie tak właściwie możesz zastosować tylko 2 blaty bo pozostaje ci 14T z pojemności przerzutki. Zakładasz jazdę tylko na 4 małych koronkach kasety z blatem korby, może się to skończyć tym że przypomnisz o tym sobie jak urwiesz przerzutkę z haka. Pozdrawiam
red_fever Napisano 8 Stycznia 2018 Autor Napisano 8 Stycznia 2018 źle wpisałem blat 48 tu tez mogę zrobić roszadę w razie co. 1 napęd off road 26/36t - 11/40t 2 miasto 48 11/28 kaseta http://www.bikecenter.pl/p33896,sunrace-ms3-kaseta-10s-11-40t-shimano-sram.html
rzezniol Napisano 8 Stycznia 2018 Napisano 8 Stycznia 2018 Że niby jak ... będziesz zmieniał kasetę i korbę na wycieczkę z kobietą ? Pogubiłem się Sygnalizujemy ci że taki zakres na tej przerzutce po pierwsze ma duże szanse źle działać a po drugie przez gapiostwo możesz urwać przerzutkę Pozdrawiam
red_fever Napisano 8 Stycznia 2018 Autor Napisano 8 Stycznia 2018 nie korby zmieniać nie mam zamiaru ale blokować mantke przod i walić 26/36 i 11/40. Duży blat dopiero na miasto i redukcja zasiegu ( w sumie to jeszcze nigdy nie wskoczyłem wyżej niż 48- 28) dalej to już redukcja na przod wchodzi. Z zasada nie krzyżować jak nie trzeba a jak urwę to znaczy, że to nie było dobre rozwiązanie, tak czy siak na pewno się tu odezwę by dać raport z jazdy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.