Skocz do zawartości

['Karta rowerowa] Samochod na karte rowerowa- gdzie wyrobic'

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, noszę się z zamiarem kupna samochodu "na karte rowerowa" , moje pytanie brzmi gdzie tokową mogę wyrobić? Jestem osobą pełnoletnią, czy to oznacza że nie musze miec tego dokumentu? Dziekuje za pomoc.

Napisano

Jesteś pewien, że chodzi o kartę rowerową? Były takie autka, ale na kartę (wówczas) motorowerową - dziś prawo jazdy AM. Czyli dla osób które przed styczniem 2013 roku ukończyły 18 lat bez potrzeby uzyskania uprawnień. Kto skończył 18 lat tym po terminie tak czy inaczej musi mieć na taki pojazd prawo jazdy minimum AM. Tyle że robić AM czy B1 będąc pełnoletnim się nie opłaca.

Napisano

Na początek odpowiem na pytanka wiec jak jesteś pełnoletni to nie musisz posiadać dowód osobisty w tym aucie :-) kartę rowerowa w latach 80 robiło się w szkołach (mojej) dyrektor był władny tzn.na lekcjach wychowawczych wychowawczyni dodatkowo uczyła przepisów ruchu drogowego a w maju egzaminy który nadzorowali panowie policjanci i to oni decydowali kto ma wiedze i umiejętności :-) następnie jeszcze przed wakacjami dyrektor szkoły wydawał takowe  później zaniechali tego jak zaobserwowałem ale nic o odebraniu tego przywileju dyrektorowi wiec nadal może wydać takowy dokument a że tego nie robi to już inna bajka wiec załatwić przez szkołę jak kiedyś bym proponował. Co do samego auta to rozważ to do Europy trafił kilka sztuk i to "na wypasie" dla redaktorów pism taka testówka by zareklamować produkt wiec zakup nie mały i sprowadzenie poza tym pamiętaj że część też będziesz musiał sprowadzać a jak wiesz ze ograniczenie silnika do 50cm wiec zastosowano disle małej pojemności z 2 sprężarkami (wysilone jednostki)a wedle przepisów masa pojazdu do 350kg wiec demon to nie jest dodatkowo ma blokady by się nie rozbujać (wiadomo zdejmiesz) ogólnie drogo wyjdzie alternatywą jest zwykłe auto proponował bym której z trojaczków kolina mały silniczek mikro spalanie wiec opłaty będą  tez mikro a miejsca ma podobnie co ten "mikrocar" i taniej kupisz a prawko zrób i tak ci się przyda (zapewne) a  są sposoby (jak na wszystko)

Napisano

Dziękuje za odpowiedź, uściślając auto chce kupić moja babcia (^.-) i raczej bedzie nim jezdzic jedynie po zakupy czy na cmentarz. Tak czy siak dzięki za odpowiedź odnośnie dokumentu. 

Napisano

A czy w przypadku gdy zatrzymano mi prawo jazdy za jazde pod wpływem jednocześnie ukarano zakazem prowadzenia pojazdów, to czy ten zakaz dotyczy również kierowania takowym pojazdem? 

Napisano
W dniu 6.01.2018 o 13:31, smiercah napisał:

noszę się z zamiarem kupna samochodu "na karte rowerowa"

Czterokołowce lekkie (kategoria L6e) to nie motorowery, ale pojazdy "samochodowe inne". W związku z tym wymagane jest prawo jazdy kategorii minimum AM. Nie można nimi jeździć "na dowód osobisty" - sprzedawcy często wprowadzają w błąd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...