Alsew Napisano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 12 minut temu, Dokumosa napisał: Pojeździe trochę to i te się rozejdą do tych 23mm Prędzej mu się te gumy 'rozejdą' No ale na obręcz 20 mm to najładniej by leżały laczki 2,1... 2,4 to chyba tylko ze starych wypustów Conti z tego co widzę wyżej u @Dokumosa... Nowy XK 24 na obręczy 25 mm daje 60 mm . No to nareszcie grubo a przy jakim ciśnieniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Obecnie conti zwie to co nazywało się X-King bez skrótów czyli Cross King. Zakładałem takie już kilka razy i na pierwszy rzut oka nie widać żadnej różnicy poza napisem. Zupełnie inaczej niż w przypadku MK bo te na 2018 mają totalnie inny bieżnik. Moje są stare (produkcja Q1/2017) bo miałem wybór te po 23EUR albo nowe po 50. Swoją drogą u nas w kraju nadwiślańskim nadal w sprzedaży "stare" w cenie nowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 8 godzin temu, Dokumosa napisał: Obecnie conti zwie to co nazywało się X-King bez skrótów czyli Cross King. Zakładałem takie już kilka razy i na pierwszy rzut oka nie widać żadnej różnicy poza napisem. Szerokość też bez różnicy? Pytam bo Conti słynęło zawsze z nietrzymania rozmiarówki... ja np na przednim kole miałem Saguaro 2,2 a na tylnym Race Kinga 2,2 to było widać że RK jest wychudzony, a jak jeździłem z kumplem który śmiga na XK 2,2 to było widać ewidentnie że mają one niższy balon i są węższe od tego mojego RK. A z Twoich zdjęć wynika że 2,4 ma 60mm, więc jest git... a na forum panuje opinia że 2,4 od Conti to tyle co 2,25 od Schwalbe. Wie ktoś może jak wypada rozmiarowo ten nowy XK w wersji 2,2??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 11 godzin temu, Dokumosa napisał: Pojeździe trochę to i te się rozejdą do tych 23mm Mówisz, że tak myślał sklep montując te obręcze? 11 godzin temu, Alsew napisał: Prędzej mu się te gumy 'rozejdą' No, pewnie z milimetr zyskają. Nie no, tak być nie będzie. 10 godzin temu, Dokumosa napisał: to co nazywało się X-King bez skrótów czyli Cross King No, teraz CrossKing, ale jak zauważyliście u nas w sprzedaży są jeszcze stare, czyli XKing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 @alsew: no do 60mm brakuje im 1,5-1,8mm ale jak widać pomiary na świeżo po założeniu (ciśnienie poniżej 2 bar, jeszcze bez mleka ale i bez dętki). Zauważyłem że conti mają duże różnice na rozmiarówce w zależności od tego gdzie i z czego kapcie robione (czyli np. wersja sport jest tylko podobna do race sport, protection z kolei inaczej się na obręczy rozkłada (mnjej) niż race sport). @thejw: z nabieraniem szerokości przez obręcz z czasem miałem na myśli dokładnie taki scenariusz jaki miałeś czyli obręcz pękła wzdłużnie po oczkach i zapewne tym samym zyskała nieco na szerokości Skoro to również fabryczna obręcz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Ciekawostka: Vittoria nie ma na stronie informacji o zaleceniach odnośnie szerokości obręczy do szerokości opon (jak np. tabelka Schwalbe), więc z ciekawości zapytałem. Chodziło oczywiście o te, które ja kupowałem, czyli rozmiar 29x2,25". Dostałem taką odpowiedź: Cytat "These are designed to work with internal rim widths of 23-30mm." Może komuś się przyda ta informacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 2 minuty temu, TheJW napisał: Chodziło oczywiście o te, które ja kupowałem, czyli rozmiar 29x2,25". Dostałem taką odpowiedź: Cytat To jeszcze ich nie zwróciłeś biorąc uwagę że nie trzymają wymiaru wg Twojej suwmiarki??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Edytowałem posta, żeby nie robić gównoburzy z kolejnego wątku. Niektórzy po prostu nie wiedzą, kiedy przestać... Kolega ląduje na liście ignorowanych, żeby nie musieć za chwilę zamykać kolejnego tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syrobb Napisano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 @TheJW dzięki za info. Czyli spokojnie mogę iść w szerszą obręcz. Przy okazji napiszę odnośnie Fast Traka, o którym pisałeś, że już mu nie 'ufasz' Mam 2.1 (choć żałuje, że nie wziąłem 2.3) i według mnie jest spoko. Spokojnie na przód jeśli nie ma błota. Dobrze trzyma i bardzo fajnie się toczy. Choć z drugiej strony gdyby nie to, że kupiłem dwie w cenie jednej, pewnie bym ich nie wziął. Podsumowując jak dla mnie zdecydowanie lepsza niż RaRa ale jednak mniej uniwersalna (i cięższa) niż RoRo czy X-king Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 O, jednak się komuś przydała informacja. Ja mam Fast Traka 2.2, nadaje się na suche i twarde trasy, to też dobra napędówka (dopóki nie jest mokro), ale jednak w lesie i na torze XC nie czułem się tak pewnie, jak po założeniu XKinga 2.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syrobb Napisano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 A masz wersje Sworks czy control? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Control. Ta z mieszanką Gripton czy jakoś tak podobno lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Przyjechały koła z nowymi obręczami, XR 391. Ważą...1944g. coraz, to lepiej. Bazując na katalogowej wadze piast i obręczy - szprychy, nyple i podkładki ważą prawie 600g. WTF? Ktoś ma jakieś życzenia odnośnie pomiarów opon Vittorii 2,25 na obręczach 25mm? Poza wysokością klocków, bo mi się "dzyndzel" urwał w suwmiarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Na 350tkach i XR391 tyle wagowo wyszły? U mnie zestaw 29" na 350+comp+prolock+XM421 (katalogowo 23g cięższe na sztuce niż XR391) zamknął się w 1775g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 2 minuty temu, Dokumosa napisał: Na 350tkach i XR391 tyle wagowo wyszły? No... Nie wiem, co to są za szprychy, ale chyba wypełnione ołowiem. Takie zestawy na piastach 350 SP ważą zdecydowanie poniżej 1700g. Opłaca mi się kupić nowe szprychy, nyple i przepleść koła, żeby zyskać te 100g na kole? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Może masz 32H, co tłumaczyłoby połowicznie różnicę wagową. W każdym razie na 28H i szprychach competition powinieneś mieć coś w okolicy 1725g. Zapewne same piasty pod 32H są nieco cięższe i dodatkowo 8 szprych. Żeby się nie okazało, że wydasz 200zł a zyskasz 50g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 No tak, mam 32h przód i tył. Piasty z tego, co pamiętam, ważyły coś koło wagi katalogowej. Faktycznie, jeśli może wyjść po 50g na koło, albo mniej...to trochę bez sensu. Jak będzie trzeba (awaria czy cuś) to wymienię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Możliwe że masz też mosiężne nyple, to kolejne 50-60g. A czy wymiana jest opłacalna, sam musisz stwierdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Logika podpowiada, że piasta pod 36H jest lżejsza o gram czy pięć względem 32H. Przecież one niczym się nie różnią poza innym układem wierceń i tymi dodatkowymi z tego wynikającymi czterema dziurkami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Ale w przypadku rozważanych powyżej piast dt mtb 28 i 32H jest też taka, że ta pierwsza jest pod szprychy straight pull przez co ma inny korpus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Logika logiką ale jest też spora różnica w wadze ze względu na mocowanie tarczy hamulcowej , DT Classic CL vs. 6 Bolt dla tyłu to 33g (na korzyść tych pierwszych) a dla przodu 36g ( @TheJW ma o ile się nie mylę 6 Bolt). Jak to mówią "ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Tak, mam mocowanie IS. No ciężkie toto w całości jak cholera. Ale kapcie ślicznie leżą na tych 25 milimetrach. Od razu po założeniu mają 55mm szerokości, zmierzę jeszcze raz w sobotę przed "treningiem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 35g na osi to żadna waga, ma taki sam wpływ na naszą jazdę jak bułka kieszeni. Najważniejsza jest obręcz, nyple, opona i ewentualnie szprychy. 55mm mam też na Schwalbe 2.25 i25mm przy ok. 2bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Zapomniałem dopisać - też ok. 2bar. Te szprychy oraz nyple i tak wymienię, bo pewnie nie da mi to spokoju. Ale jeszcze nie teraz. Na razie muszę wymienić napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 90kg? Poniżej 1,8mm bym i tak nie schodził, a więc przeliczy czy warto jeśli masz 2.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.