kalapita Napisano 5 Stycznia 2018 Napisano 5 Stycznia 2018 Witam. Co może być przyczyną zakleszczenia łańcucha między zębatkami korby przy zrzucaniu biegu z dużej na małą tarczę. Zauważyłem że problem występuje, kiedy przerzutka tylna ustawiona jest na 3 najmniejszych zębatkach kasety.
Tatanka Napisano 5 Stycznia 2018 Napisano 5 Stycznia 2018 Korba wygląda ok. więc najprawdopodobniej winna jest źle wyregulowana przednia przerzutka.
kalapita Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Napisano 5 Stycznia 2018 od 10 tki, wcześniej wszystko było ok, dopóki nie zdjąłem korby i kasety do wyczyszczenia. Tylko właśnie nie wiem gdzie jest problem. Czy przy korbie czy kasecie ale wydaje mi sie że wszystko zmontowałem poprawnie.
kalapita Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Napisano 5 Stycznia 2018 Shimano CN-HG54 , nie zmieniany od nowości, nie było potrzeby, nie jest wyciągnięty.
kalapita Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Napisano 5 Stycznia 2018 ok dzięki, zaraz zmieniam i sprawdzam
Tatanka Napisano 5 Stycznia 2018 Napisano 5 Stycznia 2018 Napisy daj na zewnątrz.No chyba że nie zdejmowałeś łańcucha ostatnio.
kalapita Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Napisano 5 Stycznia 2018 Właśnie zdejmowałem do czyszczenia, napisy były do wewnątrz, jestem w trakcie zmiany. Nie wiedziałem że to ma jakieś znaczenie. Zaraz dam znać czy wszystko ok.
kalapita Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Napisano 5 Stycznia 2018 Łańuch założony napisami do zewnątrz ale dalej to samo. Jutro rozbiore jeszcze raz korbe i kasete i złoże z powrotem.
tyran Napisano 5 Stycznia 2018 Napisano 5 Stycznia 2018 Zobacz czy jakiś ząb na blacie nie jest zakrzywiony
SoloTM Napisano 5 Stycznia 2018 Napisano 5 Stycznia 2018 Teraz, tyran napisał: Zobacz czy jakiś ząb na blacie nie jest zakrzywiony albo 2-3 razem z koronką do wewnatrz - czyli w stronę ramy
kalapita Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Napisano 5 Stycznia 2018 Zęby nie zakrzywione, przerzutki też były ustawione dobrze. Ściągałem kasete i korbe do przeczysczenia. I właśnie po tym zaczęło się to dziać. Może coś źle złożyłem. Jutro je ściąne i założe jeszcze raz.
TheJW Napisano 5 Stycznia 2018 Napisano 5 Stycznia 2018 Jakbyś źle założył kasetę, to od razu byś to zauważył pewnie...albo w ogóle nie mógł jej zamontować. Rozbierz korbę, sprawdź, czy podkładki są prawidłowo założone, a oś wbita do samego końca w suport. Sprawdź, czy nie ma widocznych uszkodzeń blatów (zęby, nity itd.). Załóż łańcuch ręcznie na mniejszą zębatkę i pokręć na sucho - sprawdź, czy nie ociera i nie próbuje przerzucić w górę.
Tfc Napisano 5 Stycznia 2018 Napisano 5 Stycznia 2018 Rozkręcałeś tarcze i je demontowałeś? Jak masz teraz zamontowaną małą tarczę, bo napisy na niej powinny być od strony ramy, a nie ramienia korby.
kalapita Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Napisano 5 Stycznia 2018 Tak to wygląda. Napisy mają być widoczne tak jak teraz czy mają iść do środka ?
kalapita Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Napisano 5 Stycznia 2018 Albo tak zapytam, ma być tak jak teraz, czy ta mała zębatka na odwrót ?
kalapita Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Napisano 5 Stycznia 2018 Wszystko ok teraz. Źle zamontowałem to małą tarczę. Nie zwróciłem uwagi. Dzięki wszystkim za pomoc
Arni220 Napisano 7 Stycznia 2018 Napisano 7 Stycznia 2018 A niektórzy uważają, że rowery to mało precyzyjne mechanizmy, a tu proszę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.