Skocz do zawartości

[Korba] Shimano Tiagra FC-4700 - problem przy zmianie biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Co może być przyczyną zakleszczenia łańcucha między zębatkami korby przy zrzucaniu biegu z dużej na małą tarczę. Zauważyłem że problem występuje, kiedy przerzutka tylna ustawiona jest na 3 najmniejszych zębatkach kasety.

IMG_20180105_190336.jpg

IMG_20180105_190347.jpg

IMG_20180105_190351.jpg

Napisano

od 10 tki, wcześniej wszystko było ok, dopóki nie zdjąłem korby i kasety do wyczyszczenia. Tylko właśnie nie wiem gdzie jest problem. Czy przy korbie czy kasecie ale wydaje mi sie że wszystko zmontowałem poprawnie.

Napisano

Właśnie zdejmowałem do czyszczenia, napisy były do wewnątrz, jestem w trakcie zmiany. Nie wiedziałem że to ma jakieś znaczenie. Zaraz dam znać czy wszystko ok.

Napisano
Teraz, tyran napisał:

Zobacz czy jakiś ząb na blacie nie jest zakrzywiony 

albo 2-3 razem z koronką do wewnatrz - czyli w stronę ramy

Napisano

Zęby nie zakrzywione, przerzutki też były ustawione dobrze. Ściągałem kasete i korbe do przeczysczenia. I właśnie po tym zaczęło się to dziać. Może coś źle złożyłem. Jutro je ściąne i założe jeszcze raz.

Napisano

Jakbyś źle założył kasetę, to od razu byś to zauważył pewnie...albo w ogóle nie mógł jej zamontować.
Rozbierz korbę, sprawdź, czy podkładki są prawidłowo założone, a oś wbita do samego końca w suport. Sprawdź, czy nie ma widocznych uszkodzeń blatów (zęby, nity itd.). Załóż łańcuch ręcznie na mniejszą zębatkę i pokręć na sucho - sprawdź, czy nie ociera i nie próbuje przerzucić w górę.

Napisano

Rozkręcałeś tarcze i je demontowałeś? Jak masz teraz zamontowaną małą tarczę, bo napisy na niej powinny być od strony ramy, a nie ramienia korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...