Skocz do zawartości

[korba] Truvativ Hussevelt Howitzer, Ruktion vs Shimano Deore FC-M612 HII co wybrać?

MATT_ZUK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

aktualnie posiadam napęd 1x9:

Korba: Truvativ Hussefelt howitzer 170mm wersja pod DH/Fr z 1 blatem bez mocowań na mniejsza zębatkę + Zębatka Dartmoor 32z

suport: Howitzer XR

Kaseta tył: CS HG50 9rz

Łańcuch: HG53

Przerzutka tył: SLX M662 + manetka SLX

Do tego napinacz łańcucha. Korba jest mega sztywna, zero luzów i ugięć, powiedziałbym, że pancerna.

Napęd nie jest stary, na wiosnę 2017 wszystko wymieniłem, jedynie ramiona korby są starsze oraz suport (mają około 5 lat ale do dzisiaj 0 luzów, ramiona były nawet malowane na nowo).

Jeżdżę głównie enduro, koła mam 26'', jednak ze względu na to, że dawno nie jeździłem (od sierpnia/września) spadła mi forma, trochę się przytyło i niestety ale każdy podjazd to dla mnie katorga.

Jedyne wyjście to zakup korby z 3 blatami + przerzutka przód. Dzisiaj zamówiłem sobie SLX FD-M610 + manetkę SLX.

Została mi tylko korba i nie wiem co zrobić.

Do wyboru mam 3 opcje:

1. Zakup używanej korby, a raczej samej prawej strony Truvativ Hussefelt Howitzer z 3 blatami, suppott mam więc koszt znikomy, tylko ta waga?. (mogę mieć za 80zł w bdb stanie)

2. Zakup prawie nowej korby Truvativ Ruktion 175mm z 3 blatami 22/32/42 pod suport Howitzer więc też p&p z moim. Korba waży około 946g. (mogę ją mieć za 120zł) tylko też wydaje się kloc.

3. Zakup nowej korby Shimano Deore FC-M612 175mm z blatami 40-30-22T + suport SM-BB52 (tutaj mogę mieć wszystko za około 270zł za nowy zestaw waga pewnie z suportem jakieś 900g).

Raczej na razie nie będę przechodził na 1, 3x10 albo 1, 3x11.

I teraz nie wiem co zrobić, najchętniej kupiłbym Shimano ale nie wiem jak ze sztywnością HII? Boję się, że nie będzie tak wytrzymała jak Howitzer, dlatego proszę o poradę co kupić aby mi posłużyło trochę dłużej. Czy Hollowtech II jest lepszym rozwiązaniem, niż Howitzer? Jakieś za i przeciw?

Napisano

Truvativ Ruktion będzie bardziej pancerny od Shimano, ale za to cięższy. Myślę, że musisz wziąć pod uwagę to, że suport Howitzer jest raczej słabo dostępny, Shimano masz praktycznie w każdym sklepie rowerowym. Ludzie jeżdżą Enduro na korbach Shimano i nie zauważyłem/słyszałem, żeby mieli z nimi jakieś problemy.

Napisano

Wczoraj wieczorem zaryzykowałem i zamówiłem Shimano FC-M612 z 3 blatami + oczywiście suport do tego. Szukałem SLX'a M660 ale te ceny:/

Najwyżej zostawię sobie tego Hussefelta jako zapasową korbę.

Tylko martwi mnie jeden szczegół. BCD tego Shimano M612 to 96/64. Jak jest z dostępnością takich zębatek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...