Skocz do zawartości

[Tarcze] tarcze do xt m8000

bociek28

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje dobrych tarcz do hamulca m8000, we wcześniejszych xt miałem tarcze rt 81 i z tego co pamiętam to po paru mocnych hamowaniach zaczynały dzwonić i dosyć szybko znikały ;) Gdzieś wyczytałem że dobre tarcze to : sram centerline - podobno mocne oraz wytrzymałe, ale nie mają alu pająka wiec może być problem z ciepłem ;)

https://www.bikestacja.pl/pl/tarcza-hamulcowa-sram-centerline-180mm-34534.html

Następne to tarce ice

http://www.akcesoria-rower.pl/icestop-tarcza-bf-160-mm-plywajaca-czarna-p-592.html

ale podobno nity mogą ocierać o adapter ;)

Czy ktoś z was posiada te tarcze i może podzielić się opinią ;)

Pod jaką piastę? IS czy CL? Jeżeli pod Center Lock to ja, po doświadczeniu z różnymi tarczami (oprócz najnowszych od SRAM), polecam XTR IceTech Freeza:

http://www.cyklomania.pl/shimano-tarcza-xtr-sm-rt99-ice-tech-180mm-cl,id4140.html

Na długich zjazdach wyraźnie dłużej utrzymuje zdolność mocnego hamowania. Dobrze się czyści z błota i nie jest to "Łowicka wycinanka" zjadająca klocki. A dodatkowo dzięki IceTech, jeżeli dostanie wilgoci, to nie wyje tak strasznie jak w pełni stalowe tarcze.

• 2 tygodnie później...
W dniu 29.12.2017 o 13:36, Waza napisał:

A dodatkowo dzięki IceTech, jeżeli dostanie wilgoci, to nie wyje tak strasznie jak w pełni stalowe tarcze.

Wytłumacz mi ten fenomen bo nie bardzo wiem o co Tobie chodzi, że niby warstwa alu ma jakieś nadzwyczajne właściwości. Mi przy mokrych RT-76 i metalikach Shimano nie piszczy a o dzwonieniu to nie ma mowy.

Proszę uprzejmie. Nie jestem dźwiękowcem, więc wyjaśnienie będzie "na chłopski rozum". Zawieś trzy arkusze blachy, stalową, aluminiową i np. płat ołowiu. Stuknij w każdą młotkiem, na pewno zauważysz że dźwięk z każdego  metalu będzie inny, najdonośniejszy ze stali, najbardziej wytłumiony z ołowiu. Nie jestem tego na 100% pewien, ale sądzę że to właśnie warstwa alu powoduje, że tarcze IceTech nie wydają tak straszliwie metalicznego pisku jak tarcze w pełni stalowe. Miałem i mam zarówno tarcze stalowe jak i IceTech i moje powyższe stwierdzenie wynika z doświadczenia. Dźwięk tarcz IceTech, kiedy dostaną wody jest właśnie stonowany, coś jak gdyby tarcie metalem po betonie, a nie metaliczne wycie o wysokiej częstotliwości. Mam nadzieję że zaspokoiłem ciekawość :)

Tak to o to chodzi że tarcza na alu pająku albo icetech nie wpada w rezonans/wibracje przy hamowaniu jak w pewnych szczególnych przypadkach (czytaj całkiem często) tarcza w pełni stalowa. No i nie ma reguły, że zawsze każda tarcza stalowa będzie wyć/dzwonić bo to dużo zależy od wielu czynników (klocki, ustawienie zacisku, zużycie tarczy, wilgotność/opady, czystość...).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...