Skocz do zawartości

[koła] 48H w kole 26?

kmZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ostatnio z kolegą wpadliśmy na dosyć ciekawy pomysł. Zastanawialiśmy się nad tym, czy dałoby radę złożyć koła do duala, w których mielibyśmy 48 szprych. Pomyśleliśmy, że można by kupić piasty do BMX'a, a w obręczach wywiercić dodatkowe otwory(co trzy oryginalnie wywiercone) dla tych 12 szprych. Koło z pewnością zyskałoby na wytrzymałości, ale niestety nie mielibyśmy jak zamontować hamulców tarczowych co byłoby dużym minusem :/ Tak czy inaczej chciałbym poznać waszą opinie na ten temat lub otrzymać inne ciekawe pomysły związane ze wzmacnianiem kół :rolleyes:

Napisano

Weź poczytaj najpierw czym jest dual a potem sie wypowiadaj....

Z tym wierceniem dodatkowych otworów durny pomysł - koło z pewnością straci na wytrzymałości a szczególnie obręcz... do tego szprychy będą nierówno rozłożone.

Z tego co wiem chyba halo robi koła czy same obręcze pod 48, ale widziałem tylko na 24".

A najlepszym sposobem na mocne koło są dobre komponenty i dobry zaplot.

Napisano

Dziwny pomysł z tymi kołami. Dual z 48H? Toż to już nie dual, tylko czołg. Szczerze mówiąc, wiercąc otwory w rawkach osłabiasz je. Osłabiasz choćby dlatego, że odległość między szptychami nie będzie ta sama - tworzą się więc pola, w których naprężenia na obręczy będą o wiele większe niż w innych. Szkoda czasu i pieniędzy. Jak powiedział kolega wyżej - zainwestuj lepiej w lepsze komponenty i przemyśl zaplot. No, chyba,że chodzi o doświadczenie :)

Napisano

No szukałem ostatnio gotowych kompletów, ale nic takiego nie znalazłem :/ anyway dzieki za info :] jednak wolałbym kupić osobne cześci i zapleść koło samemu w podobny sposób zapożyczony z BMX'a kolegi :) Lądował chyba z 10 razy tyłem na krawezniku, a obrecz wciąż jest idealnie prosta...

Napisano

No ja rozumiem, że 48H to coś znacznie bardziej pancernego niż 36H ale pisałeś o kołach dualowych a nie o BMXie. Jeśli zależy Ci na gotowych setach, to zobacz na niemieckim ebay-u. Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...