kmZ Napisano 21 Października 2006 Napisano 21 Października 2006 Witam. Ostatnio z kolegą wpadliśmy na dosyć ciekawy pomysł. Zastanawialiśmy się nad tym, czy dałoby radę złożyć koła do duala, w których mielibyśmy 48 szprych. Pomyśleliśmy, że można by kupić piasty do BMX'a, a w obręczach wywiercić dodatkowe otwory(co trzy oryginalnie wywiercone) dla tych 12 szprych. Koło z pewnością zyskałoby na wytrzymałości, ale niestety nie mielibyśmy jak zamontować hamulców tarczowych co byłoby dużym minusem :/ Tak czy inaczej chciałbym poznać waszą opinie na ten temat lub otrzymać inne ciekawe pomysły związane ze wzmacnianiem kół
mane Napisano 21 Października 2006 Napisano 21 Października 2006 Weź poczytaj najpierw czym jest dual a potem sie wypowiadaj.... Z tym wierceniem dodatkowych otworów durny pomysł - koło z pewnością straci na wytrzymałości a szczególnie obręcz... do tego szprychy będą nierówno rozłożone. Z tego co wiem chyba halo robi koła czy same obręcze pod 48, ale widziałem tylko na 24". A najlepszym sposobem na mocne koło są dobre komponenty i dobry zaplot.
szakq Napisano 22 Października 2006 Napisano 22 Października 2006 po co kombinowac jak sa gotowe czesci na 48 dziurek pod mtb nawet gotowe zestaw takich kolek pod 26 cali robi funni tarcze oczywiscie mozna montowac
Habibek Napisano 22 Października 2006 Napisano 22 Października 2006 Dziwny pomysł z tymi kołami. Dual z 48H? Toż to już nie dual, tylko czołg. Szczerze mówiąc, wiercąc otwory w rawkach osłabiasz je. Osłabiasz choćby dlatego, że odległość między szptychami nie będzie ta sama - tworzą się więc pola, w których naprężenia na obręczy będą o wiele większe niż w innych. Szkoda czasu i pieniędzy. Jak powiedział kolega wyżej - zainwestuj lepiej w lepsze komponenty i przemyśl zaplot. No, chyba,że chodzi o doświadczenie
kmZ Napisano 22 Października 2006 Autor Napisano 22 Października 2006 No szukałem ostatnio gotowych kompletów, ale nic takiego nie znalazłem :/ anyway dzieki za info :] jednak wolałbym kupić osobne cześci i zapleść koło samemu w podobny sposób zapożyczony z BMX'a kolegi Lądował chyba z 10 razy tyłem na krawezniku, a obrecz wciąż jest idealnie prosta...
Habibek Napisano 22 Października 2006 Napisano 22 Października 2006 No ja rozumiem, że 48H to coś znacznie bardziej pancernego niż 36H ale pisałeś o kołach dualowych a nie o BMXie. Jeśli zależy Ci na gotowych setach, to zobacz na niemieckim ebay-u. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.