red_fever Napisano 28 Grudnia 2017 Napisano 28 Grudnia 2017 Witam jak w temacie chciałbym złożyć rower powiedzmy sobie bardziej off-road niż posiadam. Posiadany rower to zethos Unibikie gts 2016 na slx 3x10 problem w tym ze jest to rower cross-owy a ja mam las wokół i jazda na 1.75 po błocie nie należy do przyjemności. Nie jestem zawodowcem wiec rower nie ma służyć do jazdy w zawodach, lecz do wolnej ale z założeniem terenowym. Moja waga to 80kg i mam 180cm wzrostu szukam takiej ramy na która przełożę sprzęt z unibika. Z góry dziękuje za wsparcie i pomoc easy driver hard rider
bazzz Napisano 28 Grudnia 2017 Napisano 28 Grudnia 2017 Sprzedaj obecny rower - najlepiej w całości. I kup jakąś 29 o zacięciu XC. W rowerach tych każdy niemal element jest bardziej przystosowany do tego co potrzebujesz. Nie zostawiaj sobie nic z tego roweru. Chyba , że trafiłeś idealnie pod siebie z siodełkiem - wtedy je sobie zostaw. Najlepiej kupić rower nowy lub w idealnym stanie z np. Allegro. Taki np. 3-letni rower przeskakuje znacznie to co masz. Szkoda czasu na przerabianie starego roweru. I tak nigdzie to ciebie nie zaprowadzi. Za 3000 zł można kupić używane rowery na Fox lub Rebie w super stanie. RADA: załóż taki wątek na głównej stronie forum rowerowego poświęconej 29er, a nie na podforum. Tam zagląda więcej osób - będzie więcej podpowiedzi.
pp516 Napisano 28 Grudnia 2017 Napisano 28 Grudnia 2017 Zakładam, że chcesz kupić ramę mtb 29 cali, tak, żeby zmieściły się opony 2.25. Nie tak znowu wiele mógłbyś przełożyć z tego crossa. Widelec amortyzowany z crossa 28 prawdopodobnie będzie zbyt niski do ramy 29 cali. Mechanizm korbowy ma za twarde przełożenia jak do jazdy w terenie, hamulce tam są v-brake ? Jeśli tak, to też do wymiany. Kierownica gięta z regulowanym mostkiem, też nie za bardzo. Amortyzowana sztyca podsiodłowa, podobnie. Chyba lepiej tak zrobić jak pisze kolega bazzz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.