Skocz do zawartości

[Mechanizm Korbowy] uszkodzony gwint

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jak wspomniałem w tytule jest problem i to nie byle jaki problem z gwintem od mechanizmu korbowego, żeby nie było tak łatwo nie jest to gwint od pedałów tylko gwint dzięki któremu możemy zdjąć ramię korby ... Rower a dokładniej suport był 3 razy serwisowany w serwisach kross'a ( 3 razy dojechany suport międz czerwcem a wrześneim ) sam ani razu nie zdejmowałem mechanizmu bo nie było takiej potrzeby. Jest to kross level B1 wiem, że to nie jest rower z jakiejś wysokiej półki dlatego postanowiłem na przyszły sezon wymienić napęd na grupe deore / xt . Podczas demontażu korby pojawił sie ten problem, lewe ramię zeszło bez problemów natomiast problem jest z prawym ramieniem gdy wkręcam ściągacz do korb i zaczynam wypychać ramię klucz wypada, gwint jest całkowicie zjechany. Jest to korba Shimano FC-TY501 42/34/24T. Teraz moje pytanie istnieją jakieś domowe sposoby jak pozbyć sie tego ramienia ? Myślałem żeby pozbyć sie tej korby bosh'em ale jestem ciekaw czy jest może jakaś inna opcja :unsure:

Napisano

Jak nie masz zamiar montować korby to albo metoda z jazdą jak pisał kolega, albo młotek. Prędzej czy później zejdzie, zwłaszcza że z tego co piszesz to była niedawno montowana.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Powiem tak dzięki za wszystkie propozycje, skończyło sie na szlifierce :D młotek nic nie pomógł, jazda z odkręconą śrubą tęż nie za bardzo ( około 20/30 km głównie podjazdy ) korba do wyrzucenia ale jakoś sie udało ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...