RowerowyWariat Napisano 26 Grudnia 2017 Napisano 26 Grudnia 2017 Witam, jak wspomniałem w tytule jest problem i to nie byle jaki problem z gwintem od mechanizmu korbowego, żeby nie było tak łatwo nie jest to gwint od pedałów tylko gwint dzięki któremu możemy zdjąć ramię korby ... Rower a dokładniej suport był 3 razy serwisowany w serwisach kross'a ( 3 razy dojechany suport międz czerwcem a wrześneim ) sam ani razu nie zdejmowałem mechanizmu bo nie było takiej potrzeby. Jest to kross level B1 wiem, że to nie jest rower z jakiejś wysokiej półki dlatego postanowiłem na przyszły sezon wymienić napęd na grupe deore / xt . Podczas demontażu korby pojawił sie ten problem, lewe ramię zeszło bez problemów natomiast problem jest z prawym ramieniem gdy wkręcam ściągacz do korb i zaczynam wypychać ramię klucz wypada, gwint jest całkowicie zjechany. Jest to korba Shimano FC-TY501 42/34/24T. Teraz moje pytanie istnieją jakieś domowe sposoby jak pozbyć sie tego ramienia ? Myślałem żeby pozbyć sie tej korby bosh'em ale jestem ciekaw czy jest może jakaś inna opcja
LukaszNN Napisano 26 Grudnia 2017 Napisano 26 Grudnia 2017 Psiknij jakimś penetrolem typu wd40 i pojeździj po okolicy z odkręconą śrubą, możliwe że sama się poluzuje bez użycia siły
RowerowyWariat Napisano 26 Grudnia 2017 Autor Napisano 26 Grudnia 2017 Boje się że nic to nie da bo już był gumowy młotek nawet w ruchu ale spróbuje z tym preparatem i odkręconą śrubą, dobry pomysł dzięki wielkie
dovectra Napisano 26 Grudnia 2017 Napisano 26 Grudnia 2017 odpowiedniej wielkości ściągacz do łożysk , daje radę
Gość Napisano 26 Grudnia 2017 Napisano 26 Grudnia 2017 Jak nie masz zamiar montować korby to albo metoda z jazdą jak pisał kolega, albo młotek. Prędzej czy później zejdzie, zwłaszcza że z tego co piszesz to była niedawno montowana.
rkopec16 Napisano 26 Grudnia 2017 Napisano 26 Grudnia 2017 ściągacz trójramienny do łożysk, olej penetrujący i zejdzie
SoloTM Napisano 26 Grudnia 2017 Napisano 26 Grudnia 2017 ewentualnie szlifierka kątowa tkzw. bosh i wycinasz tak by nie uszkodzić ośki..
RowerowyWariat Napisano 7 Stycznia 2018 Autor Napisano 7 Stycznia 2018 Powiem tak dzięki za wszystkie propozycje, skończyło sie na szlifierce młotek nic nie pomógł, jazda z odkręconą śrubą tęż nie za bardzo ( około 20/30 km głównie podjazdy ) korba do wyrzucenia ale jakoś sie udało
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.