seawolf688 Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Witam! Chce zamówić sobie ramę Cube Aim SL 29 tylko nie wiem w jakim rozmiarze - mam 182 cm wzrostu i 82 cm przekroku. Jeżdżę coś w stylu crosscountry, ale raczej dla zabawy i krajoznawczo niż udział w zawodach. Jaki rozmiar ramy byście proponowali?? 19" czy 21"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 (edytowane) Nie wiem czy pomogę. Ja mam 180 cm wzrostu i nogę 82 cm. Wybrałem ramę 19'', ale musiałem zmienić mostek na dłuższy. Edytowane 24 Grudnia 2017 przez Dezent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 a jaki masz teraz mostek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 120 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 sorry za krępujące pytanie, ale przekrok jak? dużo masz miejsca nad czułym, męskim punktem? czy tak na styk?? bo mi chyba bardziej by odpowiadała rama 21" ale boję się że noga 82 cm sprawi, że bede miał górną rurę na nabiale w razie upadku... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Na styk Na 21'' byłby problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Tylko 19 (realnie jest to 18,5"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
styk Napisano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 21 będzie za duża. Sam mam Attention sl 29 ( taka sama rama ) , wzrost 185 i przekrok 86, zapas w sztycy 2cm. Jak pozycja będzie Tobie zbyt rekreacyjna to zmienisz sobie mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Cube'y już fabrycznie mają bardzo długie mostki (11 cm?!) także moim zdaniem zmiana mostka na dłuższy odpada. Mierzyłem przekrok w moim LTD Pro 21 (ma podobne geo do Aima, ale jest dłuższy) i wychodzi 83-84, także doliczając buty to będzie na styk. Ale ze względu na to że rama jest krótka to chyba i tak brałbym większy rozmiar i na wstępie wywalił ten szosowy mostek zastępując go czymś sensownym, np 8 cm. A jeśli ten Aim to nie jest jakaś super okazja to popatrz też za innymi rowerami, Cube niestety został gdzieś z tyłu jeśli chodzi o geo. I mówię to jako posiadacz jednego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 20 minut temu, bts napisał: Cube'y już fabrycznie mają bardzo długie mostki (11 cm?!) także moim zdaniem zmiana mostka na dłuższy odpada. Mierzyłem przekrok w moim LTD Pro 21 (ma podobne geo do Aima, ale jest dłuższy) i wychodzi 83-84, także doliczając buty to będzie na styk. Ale ze względu na to że rama jest krótka to chyba i tak brałbym większy rozmiar i na wstępie wywalił ten szosowy mostek zastępując go czymś sensownym, np 8 cm. A jeśli ten Aim to nie jest jakaś super okazja to popatrz też za innymi rowerami, Cube niestety został gdzieś z tyłu jeśli chodzi o geo. I mówię to jako posiadacz jednego 8 cm to mój miał fabrycznie, dlatego dałem dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 26 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Dzięki za odpowiedzi!! skłaniam się jednak ku 21" - pomierzyłem wszystkie długości w swoim obecnym rowerze i wychodzi praktycznie tak jak w rozmiarze cube 21" tylko górna rura jest o jakiś 1-2 cm wyżej. A w butach spd, które są dość wysokie w obecnym mam całkiem niezły zapas. 19" i długaśny mostek do mnie kompletnie nie mówi - 120 mm mostka to jakiś kosmos - obecnie jeżdżę na czymś w okolicach 50 - 60 mm. Ale wszystkim dziękuję i jeszcze raz sobie wszystko przemyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Daj znać co kupiłeś i opisz wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Ostatecznie kupiłem cube analog 29 w rozmiarze 21. Idealnie! Czuje się na nim świetnie, długości i wysokości w sam raz. Jeszcze szukam swojego ustawienia siodełka (przód-tył, nachylenie) i manetek/klamek ale wstępnie jest lepiej niż bardzo dobrze i cieszę się, że wybrałem rozmiar 21 a nie 19 bo miejsca nad cojones jest a nie wyobrażam sobie długaśnego mostka, Dzięki za rady i pozdrawiam!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi