kemot1974 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Cześć Wszystkim, składam rower i szukam tarcz do 100 g , rozmiar 160 mm, które będą współpracowały z hamulcami XT 785. Czytałem opinie o Dartmorach Nano, większość jest pozytywna. Czy któryś z Kolegów ma z nimi doświadczenie i mógłby się wypowiedzieć co do jakości hamowania, lub zaproponować inne tarcze. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Jeździłem na Dartmoorach Nano aka Ashima Aro-08. Nie twierdzę że nie hamowały. Ale miały tendencje do wprowadzania drgań na amortyzatorze podczas hamowania. Na tyle mnie to wtedy zniechęciło że przestałem gonić w tym segmencie te kilka gram i przeszedłem dość szybko na Avidy G3CS. Inna sprawa że tego typu tarcze mają dość duży apetyt na klocki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 W wadze poniżej 100g masz jeszcze Accent Blade (używałem ich z M785 a teraz z M675) i mimo powszechnej opinii że się wyginają ja u siebie tego nie zauważyłem. Fakt wpadają w wibracje (z przodu) ale to jest domena wszystkich filigranowych tarcz (przynajmniej tych co używałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkopec16 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Już lepiej Formule 160mm, ważą ok 85g sztuka a nie są tak powycinane i dobrze hamują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 One się nie wygną jak ktoś jeździ na organikach czy po płaskim, ale w górach, wygną się jak każda wylajtowana czy tania tarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 24 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Dziękuję Wszystkim za odpowiedź, chyba pójdę w sprawdzone XT, właśnie wypadania w drgania najbardziej się obawiałem, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 24 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Jeszcze zapytam o Wasze doświadczenie z Avidami HS1, też mają tendencję do wypadania w drgania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Ja ze swojej strony polecam tarcze hayesa (drogie). Nigdy mnie nie zawiodły a w połączeniu z magurami martami poprawiły jakość hamowania o 30 %- dobrze się dogadały z klockami jagwira . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 1 godzinę temu, kemot1974 napisał: Jeszcze zapytam o Wasze doświadczenie z Avidami HS1, też mają tendencję do wypadania w drgania ? Mialem HSX czyli to samo na alu pajaku. Swietnie hamowalo, zero drgan /180mm i sztywna oska 20mm/ przy czerwonych Koolstopach czy EBC gold. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Jak chcesz lekko to Accent Airplane, występują też chyba jako Ashima AI2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Kolega jeździł na Nano 140 żeby było lekko ale choć to szosa to smażyły się nieźle. Nie wiem czy z racji rozmiaru, pewnie po części też. Swoich XT nie ważyłem nigdy bo nie robi mi to różnicy ale jeśli chodzi o niewyginanie się czy hamowanie jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.