maczet190399 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Ktore hamylce beda lepsze dla uzytkownika 90 kg i jazdy po lasach i gorach raczej rekreacyjnie z lekkim zacieciem sportowym czasami ? Po pierwszych jazdach nie widzę różnicy w siłę hamowania. Oba dobrze działają Jedynie klamka w sramach dłuższa chyba na dwa palce niż w xt. Edytowane 23 Grudnia 2017 przez maczet190399 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Shimano teoretycznie są pewniejsze, a manetek nie masz mocowanych I-SPEC czy MatchMaker bo to wyklucza jednego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 23 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Na Shimano xt 785 jeżdżę obecnie i jestem zadowolony. Nowy rower będzie miał manetka i klamkę sram matchmaker. Teraz pytanie czy da się połączyć klamkę shimano z manetka sram? aby było wszystko na jednej obejmie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Do manetki SRAM'a często jest dodawana obejma. W przypadku Shimano jak masz manetki I-SPEC, tylko i wyłącznie do hamulca Shimano z tym samym I-SPEC je zamontujesz(są 3 wersje I-SPEC i trzeba na to uważać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Jeździłem na SLX m675, teraz jeżdżę na Level T. Bardziej podoba mi się praca hamulców srama, klamka fajniej pracuje, lepiej wyczuć hamulec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa1987 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Miałem kiedyś AVIDy (teraz to SRAM Level) i bardzo mi pasowały. Obecnie mam XT, tylko i wyłącznie dlatego, że fabrycznie w rowerze takie były. Dwa razy były na reklamacji z wycieków. Na forum panuje dziwne przekonanie, że hamulce Sram ciekną, ale z mojego doświadczenia to Shimano. Na 2018 będą znowu SRAM Level Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Są adaptery pozwalające na podpięcie manetek matchmaker do klamek Shimano. Koszt koło 200zl niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 No tak, ale cena je dyskwalifikuje + zamawiać trzeba pewnie DE/UK/USA. Btw, do 11rz manetka SRAM/Shimano ma taki sam ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa1987 Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Tak, ale SRAM działa sztywno i precyzyjnie, a Shimano miękko i "precyzyjnie" z dokładnością do dwóch biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi