Skocz do zawartości

[opona] X-King - jest co ratować?

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby było mało wydatków ostatnio, to jeszcze dzisiaj rozciąłem oponę. <_< Conti X-King RS, praktycznie nówka, jeszcze "cycki" się nie wytarły. Tania nie była, ale powstałe uszkodzenie dyskwalifikuje ją raczej z dalszej eksploatacji. Chyba, że macie jakieś pomysły, jak można by ją uratować. Wulkanizator coś tu zdziała? Poniżej kilka zdjęć pacjenta.

20171222_161844.thumb.jpg.ce4d56e1790d160c8324eea3f9c20cce.jpg20171222_161816.thumb.jpg.3a261dff96353ad6187ebf4949ac2683.jpg

20171222_161924.thumb.jpg.18d0fe0c65846dd9e37f87ee25f8fe2a.jpg

@TheJW popytaj w sklepach rowerowych czy nie mają na stanie takich łatek Park Tool TB-2 https://www.parktool.com/product/emergency-tire-boot-tb-2

Kosztuje to kilka złotych (około 20) a jest spora szansa że sobie poradzą. 

Opona pod meko już się nie nadaje (jeśli z nim jeździłeś) ale pod dętkę sobie jeszcze spokojnie poradzi.

9 minut temu, PawelGR napisał:

Czym ją tak elegancko zoperowałeś?

Ktoś z małym rozumkiem rozbił butelkę na żwirowej ścieżce.

Dzięki za pomoc Panowie. :) Rozcięcie jest spore (1cm), ale daliście mi nadzieję na uratowanie opony. ;)
Nie jeździłem z mlekiem, to wersja RaceSport z papierowymi ściankami i nawet nie próbowałem bawić się w uszczelnianie (zakładałem nawet wątek z tym związany).

Może jutro uda mi się gdzieś podjechać i kupić jakiś dobry zestaw naprawczy do opon.

56 minut temu, zukikiziu napisał:

Opona pod meko już się nie nadaje (jeśli z nim jeździłeś) ale pod dętkę sobie jeszcze spokojnie poradzi.

Powiedział bym raczej że po załataniu bardziej nada się pod mleko (niższe ciśnienie) niż dętkę.

Osnowa przecięta całkowicie. Mój nos węszy tu wybulenie, ale próba nie szczelba . 

Kup sobie łatę do opon radialnych TipTop(z 2zł) + ich klej i będzie ok. Możesz nawet walić 4 bar i nie ma opcji że ta łata nie wytrzyma tego.

Zalej tą dziurę również klejem od zewnątrz.

Z boku miałem rozciętego kiedyś RaRa na jakieś 3-4mm i trochę na nim pojeździłem z jeszcze KM zrobiłem zanim trafił do kosza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...