Skocz do zawartości

[hamulce wyciek] shimano m395

matiq16

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrydzień,

Mam pytanko odnośnie wycieku przy klamce. Otóż zaryzykowałem kupno kompletu hamulców Shimano M395 z Chin za śmieszne pieniądze 140zł. Paczka przyszła, wszystko gra, hamulce nowe dobrze zapakowane bez porysowań ale jest jeden problem. Przedni hamulec przy naciskaniu klamką jest twardy i jest ok. Tylni niestety przy naciskaniu cieknie przy "baryłce". Dostałem już zwrot 70zł za uszkodzenie ale chciałbym coś z tym zrobić. Na pewno trzeba będzie hamulec odpowietrzyć ale czy próbować dokręcać tą baryłke ? Próbowałem i jest trochę ciężko i nie chce gwintu zepsuć. Co proponujecie ?

I tak pewnie przewód będzie za długi więc kup nową baryłkę + insert(2x - na przód i tył), i skróć przewód do długości jaką potrzebujesz, wkładasz insert, na przewód baryłkę i skręcasz, na końcu odpowietrzasz.

Do odpowietrzenia potrzebujesz olej mineralny, najlepjej oryginalny Shimano, kupisz 100ml rozlewanego z butelki 1L za około 12zł, do tego lejek Shimano do odpowietrzania(coś koło 20zł) lub na DIY za pomocą strzykawki 20ml. ;)

Ogólnie to po chińczykach można się spodziewać wszystkiego. Możliwe że nie ma nawet insertu. I teraz pytanie, jeśli bym odkręcił i np oliwka nie jest zniekształcona (baryłke można jeszcze dokrecić) to czy mogę wtedy spróbować baryłkę mocniej wkręcić ? Chodzi mi o to, że ma być czuć opór jeśli oliwka jest "zgniatana" ale nie dokręcałem jeszcze nigdy hamulców i nie wiem jak się to czuje bo może po prostu za słabo dokręcili jednak. Tylko czy mogę tą samą oliwkę użyć ?

Na te pytanie się nie da odpowiedzieć w sposób prosty, możesz mieć najzwyczajniej w świecie słabo dokręconą śrubę przewodu a poza tym wszystko jest ok, możesz mieć uszkodzony gwint, możesz mieć wkręconą krzywo śrubę, niedobity do końca insert etc... Generalnie jednak najlepszą z możliwych rad już dostałeś, jeżeli pomimo próby dokręcenia do końca cieknie, to utnij 1cm przewodu razem z insertem i baryłką, załóż nową baryłkę wbij nowy insert i skręć sam skoro Chińczycy mieli za mało siły.

Ps. oliwka zniekształca się natychmiast po kilku obrotach śruby w klamce, to jest ten moment zwiększonego oporu przy wkręcaniu, wkręcasz kilka obrotów z oporem - na tym to polega że zgniatając się uszczelnia klamkę, potem jest stop bo się kończy gwint, potem jak się nie opamiętasz to go zrywasz.

Shimano cieknie w pudełku/na nowym rowerze, to nie wina "Chińczyka" tylko prawie 0 kontroli jakości tańszych hamulców.

Oliwka i insert są jednorazowe, dokręcając ją zakuwasz, nie wiem jakim momentem się tą śrubę dokręca, pewnie maks 10Nm - nie za mocno żeby gwintu nie uwalić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...