Szymonkkk Napisano 21 Grudnia 2017 Napisano 21 Grudnia 2017 Witam bardzo proszę o poradę co robić Uszkodziłem ramę w swoim rowerze Giant Revolt 3 2015. Po zerwaniu haka przerzutka wkręciła się w koło i zaklinowała się na ramie, efekt widoczny na zdjęciu. Pomarańczowy wzór ładnie pokazuje zmianę kąta wygiętego elementu (jakieś 5-6 stopni). 1. Czy w tym stanie mogę jeździć? Obawiam się że: - rama pęknie 50 km od domu, w środku lasu - zmieniła się geometria, wpłynie to na działanie przerzutki i nie wiem co jeszcze 2. Czy ma sens próba prostowania ramy? Pewnie osłabi ją to jeszcze bardziej. Czytałem wątki o spawaniu aluminium i nie nastrajają optymistycznie 3. Pytałem w sklepie w którym kupiłem rower o taką ramę ale nie ma jej w oficjalnej sprzedaży. Czy realne jest znalezienie innej ramy do której będę mógł przełożyć resztę i będzie pasowało? (Najlepiej stalowa ... albo tytanowa )
Pidzej Napisano 21 Grudnia 2017 Napisano 21 Grudnia 2017 Ja w stronę skupu złomu, akurat dostaniesz hajsu na nowy hak przerzutki Dobre i co.
Szymonkkk Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Napisano 21 Grudnia 2017 A po ile aluminium chodzi w skupie?
gtb Napisano 21 Grudnia 2017 Napisano 21 Grudnia 2017 @Pidzej kierunek dobry ale zysk mocno przeszacowałeś (w skupie za kg +/- 5zł dają).
seraph Napisano 21 Grudnia 2017 Napisano 21 Grudnia 2017 Rama do skupu złomu/metali kolorowych. A jak nie masz żadnych wodotrysków typu suport inny niż BSA to poszukaj odpowiedniego rozmiaru i szykuj się na nową ramę - większość będzie pasowała.
Pidzej Napisano 21 Grudnia 2017 Napisano 21 Grudnia 2017 18 minut temu, gtb napisał: @Pidzej kierunek dobry ale zysk mocno przeszacowałeś (w skupie za kg +/- 5zł dają). O kurczę nie wiedziałem że życie złomiarza jest tak ciężkie... No to wystarczy na dobrej klasy linkę do przerzutki
gtb Napisano 21 Grudnia 2017 Napisano 21 Grudnia 2017 15 minut temu, Pidzej napisał: O kurczę nie wiedziałem że życie złomiarza jest tak ciężkie... Wiem coś o tym , mam takiego sąsiada (ode mnie ma ciągłą dostawę puszek po piwie ). Godzinę temu, Szymonkkk napisał: Czy realne jest znalezienie innej ramy do której będę mógł przełożyć resztę i będzie pasowało? (Najlepiej stalowa ... albo tytanowa ) Aby wszystko pasowało to raczej mało realne (sztyca , stery) i najszybciej aluminiowa , ze stalą gorzej (przynajmniej na rodzimym rynku) a tytan to zabawa dla bogatych (jakieś 5k + ) , ewentualnie carbon ale ten jeszcze bardziej podatny na tego typu uszkodzenia.
Loel Napisano 21 Grudnia 2017 Napisano 21 Grudnia 2017 Miesiąc temu spotkało mnie to samo. Wymieniłem ramę, a przy okazji połowę rzeczy . Wiosna idzie- czas na zmiany!
Dziubek Napisano 21 Grudnia 2017 Napisano 21 Grudnia 2017 6 minut temu, Loel napisał: Wiosna idzie- czas na zmiany! Kolega kalendarza chyba nie aktualizuje
firefoks Napisano 21 Grudnia 2017 Napisano 21 Grudnia 2017 A ja bym to naprawił chałupniczo. Na zimówkę będzie jak znalazł Jaki rozmiar tej ramy, może ją łyknę?
Gość Napisano 22 Grudnia 2017 Napisano 22 Grudnia 2017 To kup sobie jeszcze chałupniczy poradnik wstawiania zębów i podstaw chirurgii
Mod Team michuuu Napisano 22 Grudnia 2017 Mod Team Napisano 22 Grudnia 2017 8 godzin temu, firefoks napisał: A ja bym to naprawił chałupniczo. I chałupniczo używał.
Kolmark Napisano 22 Grudnia 2017 Napisano 22 Grudnia 2017 36 minut temu, skom25 napisał: To kup sobie jeszcze chałupniczy poradnik wstawiania zębów i podstaw chirurgii Bez przesady. To tylny trójkąt, nic się poważnego nie wydarzy, nawet jeśli się złamie. Bardziej bym się martwił tym, że rower może stać się dwuśladem i będzie miał chęć skręcać lepiej w jedną stronę
ssslawecki Napisano 22 Grudnia 2017 Napisano 22 Grudnia 2017 Jak Ci rower bardzo pasował, to rozważyłbym zakup drugiego - zostaje sporo części zapasowych: Ten się w listopadzie nie sprzedał - napisz do gościa: http://allegro.pl/przelaj-disc-giant-revolt-3-mka-i7025181815.html raty 0% i cena wyprzedażowa za nówkę: http://www.im-motion.pl/pl/product/2414/Revolt_3 może używka: https://www.olx.pl/oferta/rower-przelaj-giant-revolt-gravel-m-l-CID767-IDpTWkP.html#5dd80b6e70
Gość Napisano 22 Grudnia 2017 Napisano 22 Grudnia 2017 Oprócz tego że trójkąt strzeli, wpadnie w szprychy lub spwoduje że koło ustawi się pod kątem to ok. A co jak akurat kolega wtedy będzie jechał po ruchliwej ulicy? Są takie części roweru które po uszkodzeniu powinny być utylizowane. Ja wychodze z założenia że trzeba zawsze przyjąć najczarniejszy scenariusz tego co może się stać. A sprawną ramę do zimówki można kupić za 200 zł albo i mniej. Sam sprzedałem Hexagona w bardzo dobrym stanie za 180zł.
firefoks Napisano 22 Grudnia 2017 Napisano 22 Grudnia 2017 Gdyby chodziło o widelec lub główkę ramy to bym nie ryzykował. Ale w tym przypadku, po naprawieniu, nie ma mowy o gwałtownej destrukcji... Poza tym,śmiem twierdzić,że po tej naprawie będzie mocniejsze niż przed Oczywiście ucierpi estetyka ale umówmy się,że ten rower jest dosyć brzydki oryginalny
Jurcyk Napisano 22 Grudnia 2017 Napisano 22 Grudnia 2017 14 godzin temu, Dziubek napisał: Kolega kalendarza chyba nie aktualizuje Pogoda idzie iście wiosenna , w Święta ma być + 10 st. na Dolnym Śląsku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.