Skocz do zawartości

[Uszkodzona rama] co robić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

bardzo proszę o poradę co robić

Uszkodziłem ramę w swoim rowerze Giant Revolt 3 2015. Po zerwaniu haka przerzutka wkręciła się w koło i zaklinowała się na ramie, efekt widoczny na zdjęciu. Pomarańczowy wzór ładnie pokazuje zmianę kąta wygiętego elementu (jakieś 5-6 stopni).

1. Czy w tym stanie mogę jeździć? Obawiam się że:
- rama pęknie 50 km od domu, w środku lasu
- zmieniła się geometria, wpłynie to na działanie przerzutki i nie wiem co jeszcze

2. Czy ma sens próba prostowania ramy? Pewnie osłabi ją to jeszcze bardziej.  Czytałem wątki o spawaniu aluminium i nie nastrajają optymistycznie

3. Pytałem w sklepie w którym kupiłem rower o taką ramę ale nie ma jej w oficjalnej sprzedaży. Czy realne jest znalezienie innej ramy do której będę mógł przełożyć resztę i będzie pasowało? (Najlepiej stalowa ... albo tytanowa :()

WP_20171218_007.jpg

WP_20171219_001.jpg

Napisano

Rama do skupu złomu/metali kolorowych. A jak nie masz żadnych wodotrysków typu suport inny niż BSA to poszukaj odpowiedniego rozmiaru i szykuj się na nową ramę - większość będzie pasowała.

Napisano
18 minut temu, gtb napisał:

@Pidzej kierunek dobry :thumbsup: ale zysk mocno przeszacowałeś  (w skupie za kg +/- 5zł dają).

O kurczę nie wiedziałem że życie złomiarza jest tak ciężkie... No to wystarczy na dobrej klasy linkę do przerzutki :thumbsup:

Napisano
15 minut temu, Pidzej napisał:

O kurczę nie wiedziałem że życie złomiarza jest tak ciężkie...

Wiem coś o tym , mam takiego sąsiada (ode mnie ma ciągłą dostawę puszek po piwie :D ).

Godzinę temu, Szymonkkk napisał:

Czy realne jest znalezienie innej ramy do której będę mógł przełożyć resztę i będzie pasowało? (Najlepiej stalowa ... albo tytanowa :()

Aby wszystko pasowało to raczej mało realne (sztyca , stery) i najszybciej aluminiowa , ze stalą gorzej (przynajmniej na rodzimym rynku) a tytan to zabawa dla bogatych (jakieś 5k + ) , ewentualnie carbon ale ten jeszcze bardziej podatny na tego typu uszkodzenia.

Napisano

To kup sobie jeszcze chałupniczy poradnik wstawiania zębów i podstaw chirurgii :D

Napisano
36 minut temu, skom25 napisał:

To kup sobie jeszcze chałupniczy poradnik wstawiania zębów i podstaw chirurgii :D

Bez przesady. To tylny trójkąt, nic się poważnego nie wydarzy, nawet jeśli się złamie. Bardziej bym się martwił tym, że rower może stać się dwuśladem i będzie miał chęć skręcać lepiej w jedną stronę

Napisano

Jak Ci rower bardzo pasował, to rozważyłbym zakup drugiego - zostaje sporo części zapasowych:

Ten się w listopadzie nie sprzedał - napisz do gościa:

http://allegro.pl/przelaj-disc-giant-revolt-3-mka-i7025181815.html

raty 0% i cena wyprzedażowa za nówkę:

http://www.im-motion.pl/pl/product/2414/Revolt_3

może używka:

https://www.olx.pl/oferta/rower-przelaj-giant-revolt-gravel-m-l-CID767-IDpTWkP.html#5dd80b6e70

Napisano

Oprócz tego że trójkąt strzeli, wpadnie w szprychy lub spwoduje że koło ustawi się pod kątem to ok. A co jak akurat kolega wtedy będzie jechał po ruchliwej ulicy? 

Są takie części roweru które po uszkodzeniu powinny być utylizowane. Ja wychodze z założenia że trzeba zawsze przyjąć najczarniejszy scenariusz tego co może się stać.

A sprawną ramę do zimówki można kupić za 200 zł albo i mniej. Sam sprzedałem Hexagona w bardzo dobrym stanie za 180zł.

Napisano

Gdyby chodziło o widelec lub główkę ramy to bym nie ryzykował. Ale w tym przypadku, po naprawieniu, nie ma mowy o gwałtownej destrukcji... Poza tym,śmiem twierdzić,że po tej naprawie będzie mocniejsze niż przed :) Oczywiście ucierpi estetyka ale umówmy się,że ten rower jest dosyć brzydki oryginalny ;)

Napisano
14 godzin temu, Dziubek napisał:

Kolega kalendarza chyba nie aktualizuje :D

Pogoda idzie iście wiosenna , w Święta ma być + 10 st. na Dolnym Śląsku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...