Skocz do zawartości

opony na zimę do crossway 100

Przem83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,potrzebuję pomocy w doborze opon do mojej meridt crosswaya 100 z tego roku.Codziennie,bez względu na pogodę jeżdżę do pracy na rowerze,potrzebuję opon,które dają radę na świeżym śniegu,mokrym,zlodowaciałym śniegu itd.Myślę o jak najszerszych oponach z grubym,"traktorowatym" bieżniku.Jaka może być maksymalna szerokość opony do felg w tym modelu meridy i jakie opony najlepiej spisują się w naszych warunkach zimowych?Zdaję się na wasze doświadczenie i z góry dziękuję za ciekawe podpowiedzi.

Napisano

Schwalbe Marathon Winter 1.6 28 cali. (z kolcami).

Przejeździłem na nich całą poprzednią zimę. Na lodzie, śliskim śniegu są rewelacyjne. Na gołym asfalcie, trochę większe opory, ale nie ma dramatu, można normalnie jeździć.

Wymiękają tylko w głębokim śniegu. Do Meridy opony 1.6 z kolcami na pewno wejdą, prawdopodobnie powinny wejść też szersze, w okolicach 1.75 .

Szeroka opona terenowa z grubym bieżnikiem, ale bez kolców nie wystarczy na lód, albo wyślizgany śnieg, mam to przetrenowane (opony 29 cali 2,25). Tylko w głębokim śniegu będzie trochę lepiej, Moim zdaniem lepiej kupić kolcowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...