dervill Napisano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Witam z uwagi że czesto śmigam po górach w różnej pogodzie szukam błotników. Jakich używacie błotników w rowerach MTB Full. Mam skok 140mm i 150mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Grudnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Klaniam, Mudhugger przod i tyl, lub Mudhugger przod, Zefal No Mud tyl. Reszta to polsrodki i pudrowanie pryszcza na pol twarzy. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Możesz jeszcze rozważyć sks x-blade II/shockblade II, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 kupiłem topeaka defenderaka XC1 ale jeszcze nie ubłociłem, koncepcja niskiego montażu mnie urzekła, do zapoznania poddaję sks mocowany z tyłu do sztycy pękł ze zmęczenia, ciężko mi go było ustawić w 100 mm fulu, i bezwzględnie będę szukał czegoś co wygląda jak mughuger, albo będę improwizować z kanistrów... Zefal przy niskim trójkącie wahacza będzie wymagał chyba przedłużenia zeby tył opony nie miotał na plecy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Grudnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Kłaniam, Błotniki na sztycę to zawracanie gitary. Zefal lub Mudhugger sa tam gdzie powinny być i są najefektywniejsze. Czyli tuż nad kołem. 26-cio calowy Zefal dawał radę całkiem pozytywnie z kołem 29. Jak kupowałem, ładnych parę lat temu wersja pod 29-tki jeszcze nie istniała. Miałem SKS'a wkręcanego w koronę widelca. Dawał radę, ale Mudhugger zjada go bez popitki. Szczególnie wersja z przedłużonym tyłem. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 hej o Zefala z tyłu nie tyle martwie się rozmiarem koła tylko tym że w fullu takim jak mój tylne widły są o 20 stopni w innej pozycji niż hardtajlu, i koncówka błotnika przesuwa się po obwodzie odsłaniając część prysznica z kola, ale z powodu ceny chyba jednak skończy się na zefalu muszę tylko zmierzyć czy srednica mocowań obejmie moje widełki a koniec jakoś przedłużę w razie czego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dervill Napisano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Myślałem o SKS Gran M.O.M and D.A.D . co myślicie o takim rozwiązaniu. Są to błotnik na sztyce ale bardzo szerokie. Widziałem w Google kilka zdjęć fully z takimi błotnikami. Ja mam 140/150 skok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 10 Grudnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Kłaniam, Szerokość to jedno, umiejscowienie to drugie a konstrukcja to trzecie. SKS, szczególnie przedni ma dla mnie dwie wady. Umiejscowienie (wysoko) i konstrukcję (składa się z 3 części). Wiadomo, że jak wysoko to trzeba nadrabiać szerokoscią aby wyłapywać bryzgi. 3 częściow konstrukcja to niestety brak stabilności i klekotanie, szczególnie po dłuższym czasie używania. Miałem i niestety nie mogę polecić. Mudhugger to sztywna konstrukcja z jednego kawałka plastiku. Nic się nie telepie, nie wibruje, nie wyrabia. Ciekawy test pokazujacy co faktycznie daje kilka róznych błotników. https://www.youtube.com/watch?v=UDKaqjY8V3A Nie mart się Marek o pozycjonowanie Zefala. Miałem go u siebie w 5 Spocie. Było gitarra. Poza tym można go sporo regulować przód-tył dzięki połaczeniu śrubowemu z mocowaniem do seat stay'a Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 test fajny !!! ale po pierwsze wynika z tego że Mudhuker to błotnik dla panienek a po drugie panie, panienki, księżniczki i wszystkie damy nie licząc kapiących się aktualnie w kisielu zawsze mają dziwną słabość do zabłocenia o połowę mniej niż facet, co nie do końca jest związane z zasady mniejszą powierzchnią i kubaturą w porównaniu z facetem tymże taki skiils - czyli test ustawiony i seksistowski że niby ona jedna cała na biało, a w ogóle powinna być połowa kostiumów czarna w tym teście, widzę tu jawną dyskryminację :DDDD a tak na poważnie to jazda z błotnikami to jest to i warto szukać takiego który nie zawiedzie... Strasznie mnie ciekawi jak się sprawdzi ten mój nowy topik z mocowaniem na lagach,,, zobaczymy Dzieki Ivan za wykopalisko filmowe, sekwencja rozbryzgu w slow motion na początku śliczna !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dervill Napisano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 mnie bardziej zalezy zeby kamienie nie lecialy na rame oraz plecy jak zjezdzam z gory 50km/h. Jak sie pojedzie po takiej kaluzy jak na filmie to nic nie pomoze. Zamowilem SKS GRAND MOM and DAD. Zobacze jak sie sprawuja. Dotychczas w starym rowerze mialem SKS X-BLADE. Dawaly rade ale do moje Fulla sa za malo szalowe Mudhuker chyba dobry do Oldschool-owego Fatbike. Bardzo chcialem zamontowac na lagach cos malego ale to chyba w ogole nie spelnia swoich funkcji? Jakie macie doswiadczenie? ponizej porowanie wygladu przykladowych rowerow No moze przy drugim wariancie przydalby sie jakis maly blotniczech na lagach jako dopelnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Ja z kolei zdecydowanie nie polecam zefala no mud. Na kołach 27,5 w ogóle się nie sprawdził. Jakbym go nie ustawił był za krótki i nie wyłapywał prawie nic, nigdy nie byłem tak upierdzielony błotem. Na dodatek mocowanie tego jest mocno niefajne (choć teoretycznie robi się to raz, bo odlecieć nie odleci) i niestety porysowało mi ramę. Tania Simpla Hammer pod koła 26" dawała o niebo lepsze wyniki. Teraz mam Topeaka Defendera M1/XC11 (na 29" przy kołach 27,5) i są ok. Do pasa wprawdzie dalej jestem brudny ale powyżej to już rzadkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dervill Napisano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 to chyba dobrze ze kupilem te blotniki. Tez watpie w funkcjonalnosc bardzo malych blotniczkow na lagach. Jak pojezdze to dam opinie co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 @IvanMTB, wielkie dzięki za zainspirowanie Mudhugger'em, nie słyszałem wcześniej o tej marce. Kupiłem Front Race, za absurdalną cenę 159 PLN jak za taki mały kawałek plastiku. Ale muszę napisać że TO DZIAŁA , nigdy nie miałem skuteczniejszego przedniego błotnika MTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quickee Napisano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Osobiście polecam błotnik na przód kross frigate II (Mały i niezawodny), lub kross rook. Na tył natomiast kellys shield lub kross Harpy II Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssslawecki Napisano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Mudhugger tył - staniał promocyjnie (121,33zł): https://rowerowy.com/sklep/akcesoria/blotnik/prod/mudhugger-rear ale ten niby jest do kół 26 i 27,5, zdjęcie mamy z 29, a ludzie piszą, że do 27,5 w praktyce za krótki ! Uwaga na świąteczny chaos zakupowy ! Wersja 29" i przednie też przecenione. Jednak PODOBNY do Mudhugger-a a kilkukrotnie tańszy jest Author: https://rowerowy.com/sklep/akcesoria/blotnik/prod/thor-x-flap Btwin robi coś takiego trochę innego na przód - używał ktoś ? https://www.decathlon.pl/botnik-flash-przedni-biay-id_8327791.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.