Specjal Napisano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zakupu retro szosy z lat 80-tych. Zaznaczam z góry, że rower ma służyć tylko i wyłącznie do krótkich przejazdów między punktem A i punktem B w mieście (dojazdy max 10-15 km). Sprzęt tzw. profesjonalny do trenowania i startów w zawodach MTB i na szosie już od dawna mam. To miałby być trzeci rower, względnie tani (<1000 zł), abym mógł go przypiąć na mieście i zostawić bez większego strachu na kilka godzin. No i żebym wreszcie mógł normalnie iść na miasto, a nie w butach wpinanych spd czy szosowych I tutaj moje pytanie: czy szosa singlespeed na wolnobiegu, bez przerzutek będzie dobrym/lepszym rozwiązaniem? Oczywiście w założeniu, że będę jeździł tylko i wyłącznie po mieście. Ma być to rower niskobudżetowy, więc im mniej sprzętu (czytaj: przerzutek) tym mniej serwisowania i kosztów. No i taki starszy używany rower z odpryskami lakieru itp. przynajmniej potencjalnie powinien mniej kusić złodzieja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Kiedys jezdzily w 90% tylko singlespeed roznej masci (ukraina, jubilat, wigry) i jezdzili nimi totalni amatorzy wiec dlaczego wytrenowany zawodnik mialby nie dac rady dzis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 lepsze pytanie czy skoro szosa już jest w domu, to wybierać szosówkę zamiast holendra, składaka, czy trekinga. lepsza okoliczność kupić szosówkę i na jej kasecie ustalić najulubiond przełożenie na swoje miasto, a potem przez miesiąc je testować...potem wrocić do tematu. Rower do jazdy dostojnej w zwykłych butach musi mieć sprawdzone siodło i niezbyt twarde przełożenie abu nie jechać na nim treningowo tylko wolniej. Zbyt miękkie przełożenie kadencją powoduje krople potu na krzyżu albo i więcej. Dla mnie ostre lepsze od wolnobiegu, w ostrym 39/16 gorsze od 46/16 ... Najgorsze 53 na wolnobieg 17,,,, było bez sensu w mieście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Ja mieszkam w płaskim jak stół Poznaniu. Przygodę z rowerem, przed zakupem szosy, zacząłem od singlespeeda na starej ramie Benotto. Wrzuciłem 47/14, trochę twardo przy ruszaniu więc potem wrzuciłem 47/16 i byłem bardzo zadowolony.Na bębenek wrzuciłem podkładki z kasety i tanią singlową zębatkę i zniósł to bez problemu. Dałem łańcuch singlowy, w mieście było super. Jeździłem też na tym za miastem na pierwsze treningi i też było fajnie. Problemy robiły się dopiero w terenie. Polecam. Ale jak mówił ITR - wygodne siodło jest przydatne. Warto zainwestować w zębatki z jakiejś lepsiejszej stali. Mój nierdzewny blat po dwóch sezonach nie miał śladów zużycia, ale tylna zębatka w kilka miesięcy zamieniła się w zęby rekina bo kupiłem jakąś tańszą. Z praktycznego punktu widzenia pomysł dobry: taki rower jest lżejszy, łatwiej wziąć do pociągu/tramwaju, przypiąć do słupa i nie kusi tak bardzo bo nawet najtańsze stare klamki hamulcowe typu 105 SLR do szosowych hamulców wystarczą a nie wyglądają na godne kradzieży Pomyśl o takiej ramie i hamulcach które pomieszczą błotniki i oponę do 32mm, to daje komfort i poprawia wszechstronność. Podaję foto jako przykład: Wersja asfalt: https://photos.app.goo.gl/EKw9ffBs25l2gfvo1 Wersja "off-road" https://photos.app.goo.gl/AoO3oI35c9fprYKr2 Dopóki nie miałem szosy jeździłem na wersji "asfalt", potem zmieniłem opony na większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specjal Napisano 9 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Ok, dzięki za podpowiedzi. U mnie w 3mieście płasko jak stół co prawda nie jest Jednak jak za dzieciaka podjeżdżało się pod kaszubskie górki na składaku z czasów komuny, to i teraz tym bardziej powinienem dać radę. Pozostaje tylko pytanie czy ostre czy wolnobieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.