mistan Napisano 7 Grudnia 2017 Napisano 7 Grudnia 2017 Mam leciwą obręcz ZAC 2000, nigdzie nie znalazłem jej w sieci (na obręczy wybite: RIGIDA 19x559 626 01 1211F) Jak ocenić stan zużycia bieżni klocków? Czytałem że są znaczniki w formie rowków. U mnie nie kojarzę żeby kiedyś takie rowki były, ale .............. Stoję teraz przed koniecznością wymiany piasty tylnej i zastanawiam się czy warto zostawiać tą obręcz. Jest prosta i nic jej nie jest oprócz tego że w miejscu gdzie trą klocki jest trochę wytarta. Takiej samej nigdzie nie dostanę, a wizualnie stanowi komplet z przednią. Mierzyłem przednią obręcz to jej szerokość w miejscu kontaktu z klockami jest 24mm. Na kole tylnym obręcz ma szerokość 22,5mm. Jak oceniacie jej przydatność?
lewocz Napisano 7 Grudnia 2017 Napisano 7 Grudnia 2017 Z reguły czuć pod palcem, że środek jest lekko wklęśnięty.
mistan Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Napisano 7 Grudnia 2017 Pod palcem wyczuwa się wklęśnięcie na tej części obręczy. Przykładając suwmiarkę widać wgłębienie. Kwestia tylko ile mm może być wytarte?
Quell Napisano 7 Grudnia 2017 Napisano 7 Grudnia 2017 Mierzyłem przednią obręcz to jej szerokość w miejscu kontaktu z klockami jest 24mm Nowa ma 24,6 więc dramatu nie ma. Na kole tylnym obręcz ma szerokość 22,5mm Czyli ścianki już praktycznie nie ma.
seraph Napisano 8 Grudnia 2017 Napisano 8 Grudnia 2017 Wymieniaj całe koło. Ta obręcz nie jest warta przeplatania, a całe koło będzie Ci kupić łatwiej i pewnie nawet taniej.
mistan Napisano 8 Grudnia 2017 Autor Napisano 8 Grudnia 2017 Dzięki za konkretne wypowiedzi. Dzisiaj zamawiam nowe, kompletne koło
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.