Skocz do zawartości

[koła] rower cross, koła 700c, <1000 zł

bercov

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jako, że już powoli męczy mnie posiadanie v-brake'ów i ograniczeń z tego wynikających, rozważam zakup hamulców tarczowych, co w dalszej kolejności wymusza zmianę kół. W zasadzie piast,

ale, że obręcze są już trochę sfatygowane to i je się wymieni. Ogólnie chciałbym już kupić coś porządnego i przyszłościowego, dlatego zestaw chciałbym oprzeć o sprzęt DT Swiss.

Parametry pod jakie chciałbym dobrać koła to: 90 kg mojej wagi i jakieś 13 kg wagi roweru. Kwota w której chciałbym się zmieścić to 1000 zł. Jako, że z kołami wymieniam także przedni

amortyzator, przednia piasta może być coś pod sztywną ośkę 15/100, tył to standard 9/135. Chociaż z tego co czytałem może być też ośka 10/135? W przyszłości

chciałbym zmienić ramę (i wreszcie złożyć pełnoprawnego 29era), na Accent Peak 29 (czy tutaj widełki mają rozstaw 135 mm - nigdzie nie mogę się tego doszukać) więc chyba taki zestaw jak opisałem wyżej mógłbym spokojnie do niej przełożyć?

Odnośnie kół i ich użytkowania, to jeżdżę amatorsko po niezbyt wymagającym terenie - żadnego ścigania/maratonów. Wobec powyższego

koła nie muszą być przesadnie wytrzymałe (myślę, że na te 110 kg wystarczą). Obręcze pewnie dobrze by było jakby umożliwiały

montaż bezdętkowy - szerokość opony, tutaj raczej nie planuję szerzej niż 1.75, chociaż raczej 1.60. Waga kół - fajnie jakby była niższa

niż te 1800 gram. Piasty - chciałbym raczej coś z DT Swiss (370, fajnie jakby dało radę 350 przynajmniej na tył z uwagi na ten ich system ratchet), chociaż mógłby być też Novatec. Poniżej

zamieszczam link do kół jakie znalazłem na allegro, a które by mi całkiem odpowiadały zarówno jeśli chodzi o moje wymagania, jak i o cenę:

http://allegro.pl/kola-dt-swiss-350-x392-29-qr15-12-142-1580g-i7020880031.html

http://allegro.pl/dt-swiss-kola-370-sp-x392-29-competition-bs-i6944135704.html

Tutaj mam pytanie, skąd biorą się tak niskie ceny w/w kół. Jak patrzę na ceny samych piast to wychodzi mi ok 900 zł. Jest tutaj jakiś haczyk, jest się czego obawiać?

PS. Wiem, że często odpowiedzią na pytanie w tym dziale jest: "Napisz do Dawida - on Ci coś złoży". Dodam, że opisałem mu swój problem i czekam na odpowiedź, ale może tutaj też ktoś się wypowie.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...