Skocz do zawartości

[Plecak] z bukłakiem na MTB i Szosę

MacFly2

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje od jakiegoś czasu plecaka z 2-3 litrowym bukłakiem (dużo piję pod czas jazdy i zawsze mi zaczyna brakować wody na powrocie), dodatkowo abym mógł przerzucić wszystkie graty z torebki pod siodłowej i mieć to wszystko w plecaku i nie martwić się, że coś zostawiłem przy jednym rowerze, a coś jest przy drugim.

Co mniej więcej wożę z sobą to, a raczej co mi się mieściło w torebce pod siodłowej:

Łatki, pompka, skuwacz do łańcucha, multitool, powerbank, kable usb, spinki, łyżki i coś tam się jeszcze znajdzie.

Myślę, aby z sobą też zabierać dętkę 29" i 28". I fajnie by było aby mógł też tam zmieścić jakąś cienką kurtkę i coś aby przegryźć.

Plecaka planuje używać zarówno na MTB i rowerze szosowy, a nie ukrywam, że nie chcę wyglądać jak jakiś wariat z mega dużym plecakiem na rowerze szosowym ')

Co do pojemności plecaka, jest mi się tutaj trudno wypowiedzieć, bardziej bym liczył na Wasze pomoc w tym temacie, co polecacie i czym warto się zainteresować.

Ja szukałem i znalazłem plecak krossa 15L używam go głównie do MTB na dłuższe wypady ale też na single i podobne urlopowe zajawki

Tutaj masz opisany plecak szczegółowo

https://www.1enduro.pl/test-plecak-kross-pickup-15l/

Dodam od siebie ze jestem zadowolony i wszytko co mi potrzebne mieści się bez problem

Ma kilka przegródek które dobrze się sprawdzają , przeczytaj sobie

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Z mini plecaków polecam Camelback Rogue - tylko aktualna wersja chyba została popsuta przez producenta, na ich stronie są kiepskie opinie. Ja mam poprzednią wersję sprzed paru lat i plecak jest idealny na lato.

Z większych plecaków to np Deuter Race 10L.

Nie używałem, ale wygląda bardzo fajnie - Deuter Road One, rozmiarowo wygląda na coś pomiędzy Rogue a Race

http://www.deuter.com/DE/en/bike/road-one-32274-white-red.html

No i Camelback ma jeszcze wiele innych małych plecaków. Jest z czego wybierać :)

Dodam jeszcze, że warto wybrać się do paru sklepów i obejrzeć / przymierzyć kilka plecaków.

MacFly2, bardzo praktyczne podejście. Niestety nie mogę udzielić porady, bo byłoby to pomocnictwo do naruszenia zasady nr 32

Zasada #32 Garby są dla wielbłądów: żadnych camelbecków.
Żaden kolarz na rowerze szosowym nie powinien nosić camelbecków. I nie ma się z tym co sprzeczać. Na góralu wyglądają fajnie.

;)

Natomiast gdybyś pytał o plecak na MTB, poleciłbym coś z Deutera w rozmiarze 10-15l i dobrym systemem nośnym (mój ma siatkę i stelaż trzymający plecak z dala od pleców - Air w nazwie). Nie podpowiem konkretnie, bo mój od 6 lat trzyma się świetnie i przez to nie znam aktualnej oferty i pewnie jeszcze przez kilka lat nie będę musiał.

No ale pytasz o plecak na MTB i szosę, więc nic nie doradzam ;)

Moim zdaniem system Deutera w bukłaku sprawdza się lepiej niż Camelbaka przez:

1. sposób zamykania - lepiej się myje przez większy otwór

2. wygodny system odczepiania wężyka - w Camelbaku brak możliwości

Jednym słowem w Deuterze łatwiej zadbać o higienę. No może ewentualnie fajniejszy jest "smoczek" w Camelbaku. Przetestowałem oba osobiście:-)

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

• Mod Team

No może ewentualnie fajniejszy jest "smoczek" w Camelbaku. Przetestowałem oba osobiście:-)

Mozna ów "smoczek" dokupić oddzielnie i założyć na rurkę od bukłaka Deutera czy Hydrapaka i mamy pakiet "all the best" :). Mam tak zrobione od kiedy ustnik w moim Hydrapaku padł, i się okazało ze nie można takiego w Polsce dokupić.

• Mod Team

Polecam Ospreya Syncro.

Świetny system nośny. Do wyboru 10, 15 i 20L.

http://www.trekkersport.com.pl/plecaki/rowerowe/plecak-syncro-10.html

Mam 10L ,wchodzi deszczówka zamiennie z wiatrówką(można upchnąć obie) i niezbędne klamoty awaryjno/remontowe.

Ważne - nie ma w zestawie bukłaka, trzeba dokupić osobno.

MacFly2, bardzo praktyczne podejście. Niestety nie mogę udzielić porady, bo byłoby to pomocnictwo do naruszenia zasady nr 32

O dłużeszego czasu poszukuję plecaka i najbardziej przypadł mi do gustu właśnie Camelbak SKYLINE. A tu takie zasady :D Kto to napisał? :D

Największy problem, bo chciałbym aby plecaki mi służył zarówno na rowerze MTB jak i szosie, a nie chcę wyglądać na szosie jak jakiś oszołom z plecakiem bardzo pojemnym. Szosę kupiłem kilkanaście dni temu, nawet jeszcze się nie przejechałem na szosie, bo pogoda nie sprzyja.

U mnie w okolicy brak jakiś bardziej zaawansowanych sprzedawców sprzętu i tu jest problem, bo człowiek tylko sugeruje się zdjęciami w internecie i opinią innych osób.

W plecaku chciałbym móc zabrać co potrzeba, aby później nie wracać 50 km na piechotę :D (nie zdarzyło się, ale lepiej mieć co trzeba z sobą)

Musiałbym porównać camelbaka i Deutera jak wyglądają na żywo jeżeli chodzi o gabaryty.

B'Twin jakoś do mnie nie przemawia ich wielkie loga, aby każdy wiedział co mam za sprzęt ;)

Kto to napisał?

No jak to? 

http://www.velominati.com/the-rules/

http://www.trzymajkolo.pl/2013/01/na-stronie-velominati-rules-mozna.html

Musisz koniecznie przeczytać nim się na tej swojej szosie przejedziesz. A jak już przeczytasz, to musisz zdecydować, po której stronie stoisz ;)

• Mod Team

Mam Skyline i jakoś nie mam barier aby go brać na szosę. Mam w nim podstawę ,czyli dętki ( dwie, do fula i o szosy ), narzędzia, łatki, spinki do łańcucha ( wszystko w dołączonej do plecaka narzędziówce ) i pompkę. Jak jadę w góry dokładam pompkę do amorka, kurtkę i jedzonko. Skyline leży znacznie niżej niż klasyczne plecaki, więc przy pochylonej sylwetce nie zaczepiamy tyłem kasku o plecak i nie pocimy się tak ,jak w klasycznym układzie.

wygodny system odczepiania wężyka - w Camelbaku brak możliwości

Błąd- bukłak w Skyline ma możliwość odpięcia wężyka bez utraty płynu w bukłaku. 

Mam Skyline i jakoś nie mam barier aby go brać na szosę. Mam w nim podstawę ,czyli dętki ( dwie, do fula i o szosy ), narzędzia, łatki, spinki do łańcucha ( wszystko w dołączonej do plecaka narzędziówce ) i pompkę. Jak jadę w góry dokładam pompkę do amorka, kurtkę i jedzonko. Skyline leży znacznie niżej niż klasyczne plecaki, więc przy pochylonej sylwetce nie zaczepiamy tyłem kasku o plecak i nie pocimy się tak ,jak w klasycznym układzie.

Błąd- bukłak w Skyline ma możliwość odpięcia wężyka bez utraty płynu w bukłaku.

Na łikendzie chyba popełnię wpis o tym plecaku.

PS- jak ktoś

To ja proszę abyś popełnił ten wpis. Mi się przyda i myślę, że nie jedna osoba będzie miała jeszcze wątpliwości co do tego modelu plecaka ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ważne też, czy plecak zasłania (nachodzi na) kieszonki w koszulce na plecach, albo w jakim stopniu. Camelback Rogue (przynajmniej starsza wersja, nie wiem jak nowe) nie zasłania, lub robi to na tyle niedużo, że da się z nich korzystać. Deuter Race nie sprawdzałem jeszcze, ale rozmiarowo podobny to też nie powinien.

Dlatego ja wlasnie szukalem plecaka rowerowego z duzymi kieszonkami po bokach dla szybkiego dostępu. Dla mnie prawie idałem jest Source 15L race: https://sourceoutdoor.com/en/outlet-hydration-packs-hiking/133-race-hydration-pack

Towarzyszył mi cały sezon na MTB https://photos.app.goo.gl/Ktc4dH5WOGbssihU2

Na szosie nie jezdziłem więcej jak 160km a i rzadko, więc nie był mi potrzebny (dwa bidony 950ml + kieszenie w koszuli zupełnie wystarczyły).

W teren jednak potrzebuję więcej sprzetu brać to i idealnie się nadaje.

Edit: bukłak załączony też całkiem niezły. Można odpiąć od rurki bez wylewania. Zaczep "pokrowiec" na ustnik (ale nie magnetyczny). 

Minusem to czasami rozpinające się zamki. Raz na singlach wypadł mi... portfel. Miałem go w części "narzędziowej". Trzeba bardzo zwrócić uwage jak zapinamy zamek (do końca na dole) a ważniejsze rzeczy trzymać w kieszonce zasuwanej na bok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...